logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp SF 2040 - po kilku kopiach drukuje całe czarne kartki, co robić?

eseli 24 Lis 2005 14:47 1467 7
REKLAMA
  • #1 2021816
    eseli
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Witam

Przedstawiam kolejny problem który mie dopadł.
    Sprawa dotyczy kopiarkii Sharp SF2040 otóż po włączeniu
    robi 2 - 3 kopie ok , a następnie wypuszcza całe czarne
    kartki.
    Może ktoś wie co to może być?

Pozdrawiam

ps.
    Prawdopodobnie był wymieniany toner (ale nie wiem czy na orginał).
  • REKLAMA
  • #2 2022580
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Bardzo mozliwe, że moge ci pomóc, bo sam męczyłem sie z podobnym problemem dzisiaj, ale potrzebna mi następująca informacja, czy w trybach ekspozycji, innych niż auto, równiez występuje taki problem??
    Jeżeli nie, to sa dwa wyjścia:
    1) Zużyty bęben-do wymiany
    2) Nieprawidłowy odczyt z czujników korekcji(drum mark i id sensor)
    Sprawdzisz to w kodach symulacyjnych 44-2 i 44-3. Po załączeniu kodu kopiarka testuje sobie odczyty z tych czujników i można je regulować potencjometrami w przedniej części bębna. Prawidłowe wartości to 215±10.
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #3 2023366
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Czy świeci lampa skanera?:D
  • REKLAMA
  • #4 2025250
    Jadzeg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Zanim zaczniesz kręcić PRkami wyjmij zespół bębna i oczyść czujniki dwa są pod bębnem a jeden na górze od strony klapy szczególnie wrażliwy jest ten górny sprawdź kabelki i łączówki spróbuj wyłączyć korekcje 44 start 1 start powinno być 37 spróbuj zmienić na 1 wyjść z kodów i zrobić kopie . 44 start 2 sprawdza działanie czujnikow przy prawidlowej pracy powinno być 204 .44 start 6 start sprawdza działanie korekcji jeżeli na wyświetlaczu pojawi się F2 to pomiar nie mieści się w zadanym przedziale wartości przyczyną może być zużyty bęben
  • REKLAMA
  • #5 2025956
    eseli
    Poziom 27  
    Wyjąłem zespł bębna i znalazłem jeden czujnik odstrony zebatki bebna i jeden od strony klapy
    obydwa przeczysciłem. Przy 44-2 jest 255
    a przy 44-3 jest 185.Teraz przy auto robi kopie
    dobrą ale z czarnymi paskami(ok.1cm) co 1,5 cm
    na całej kartce a przy foto i manualu robi kopie taką ze widać text ale całe tło jest bardzo szare .

Czy powinienem zmienic wartosc 44-3 ?
    Czy im wieksza wartosc to kopia powinna być jasniejsza?
    Czy mozna poprawic jakosc kopii kodem 46-1?

Proszę o pomoc i dziekuje zainteresowanym.

Dodano po 7 [minuty]:

z tego co pamietam to pojawiło sie na wyswietlaczu
    F2 wezwijj rerwiusanta.
    Beben ma zrobione ok 12 000.
  • #6 2026498
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Jakość kopii nie nie jest proporcjonalna do wartości w 44-2 albo 3.
    Wartość w tych kodach przedstawia wartość sygnału z czujników DM oraz ID i musi się dość precyzyjnie mieścić w granicach 204 +/- 10 (w oryginalnej serwisówce jest błąd, podają 90). Inaczej kopiarka nie potrafi prawidłowo rozpoznać wartości sygnału z tych dwóch czujników. Kod 46-1 służy do ustawienia światła lampy kopiującej, im wyższa wartość w tym kodzie tym jaśniej świeci lampa, kod ten służy generalnie do ustawienia naświetlania kopii w różnych trybach (auto, manual, photo, toner save).
    Wykonaj następujące kody:
    44-2 ustaw odpowiednim potencjometrem na 204 +/- 10
    44-3 ustaw odpowiednim potencjometrem na 204 +/- 10
    44-6 wymusza automatyczną korekcję napięć gridu (bywa pomocne przy F2)

sprawdź co się dziej i opisz.
  • Pomocny post
    #7 2030507
    Goshky
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Już dodaje troszkę szczegółów.

Jak ustawiać czujniki bębna:
    1. zdjąć obudowę na przedniej części zespołu bębna
    2. zablokować czymś wyłącznik krańcowy przedniej klapy
    3. wejść w tryb serwisowy i wejść w kod 44-2 lub 44-3 zależnie od tego który czujnik regulujemy, dla 44-2 (DM sensor) regulujemy potencjometrem VR1 na 204 +/- 10, dla 44-3 (ID sensor) regulujemy VR2 na 204 +/- 10. Po regulacji wychodzimy z kodu 44-2 lub 3 klawiszem interrupt. Można założyć obudowę bębna i zamknąć przednią klapę.
    4. Wykonujemy automatyczną regulację w kodzie 44-6 (nic nie trzeba robić tylko wejść w kod i nacisnąć start)
    5. Wchodzimy w kod 46-01 i regulujemy naświetlanie w różnych trybach ekspozycji.

taka jest prawidłowa kolejnośc postępowania.
  • #8 2034658
    eseli
    Poziom 27  
    Gosky Miałeś racje

wykonałem krok po kroku tak jak opisałeś
    i sharp kopiuje jak nowy

Dzięki

Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kopiarką Sharp SF2040 polegał na tym, że po wykonaniu kilku kopii urządzenie zaczynało drukować całe czarne kartki. Przyczyną były nieprawidłowe odczyty z czujników bębna (drum mark sensor i ID sensor), które można sprawdzić i wyregulować w trybach serwisowych 44-2 i 44-3. Wartości sygnałów z czujników powinny mieścić się w zakresie 204 ± 10. Konieczne było wyjęcie zespołu bębna, oczyszczenie czujników i regulacja potencjometrów VR1 i VR2 na odpowiednie wartości. Po regulacji wykonuje się automatyczną korekcję napięć gridu w kodzie 44-6 oraz dostosowuje naświetlanie lampy kopiującej w kodzie 46-1. Po zastosowaniu tych kroków kopiarka Sharp SF2040 zaczęła działać prawidłowo, kopiując bez czarnych kartek i pasków. Problem mógł być również związany z wymianą tonera, jednak głównym źródłem błędu były czujniki bębna i ich kalibracja.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA