logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi ESAM 4500: Błąd Napełnij pojemnik - podejrzenie uszkodzenia modułu MK04U

kylu 13 Wrz 2021 14:10 1872 5
REKLAMA
  • #1 19607523
    kylu
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam.
    Jak w temacie.
    Po włączeniu urządzenia wyświetla się Autotest i zaraz po nim wyrzuca błąd ,, napełnij pojemnik". Dodam, że pojemnik z wodą jest pełny, a pływak podniesiony.
    Podejrzewam, że może być uszkodzony moduł MK04U. Na forum znalazłem podobny temat ale próby z przekręcaniem pływaka wokół każdej osi nic nie dało. Pomysł z przyłożeniem magnesu do modułu również nie działa ( mimo przyłożenia magnesu miernik nie pokazuje przejścia na przewodzie ). Czy to oznacza uszkodzony moduł ? Czy ewentualną podmiana na inny nie koniecznie tego samego typu zda egzamin ?

P.S. może się mylę ale teoretyczne zwarcie obu stopek w kostce powinno zamknąć obwód i zadziałać jak zamknięty obwód.

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19607536
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 744
    Nowy pojemnik na wodę i nowy czujnik rozwiążą problem.
  • REKLAMA
  • #3 19617661
    kylu
    Poziom 14  
    Witam.
    Nowy czujnik nowy pływak w zbiorniku i dalej wyświetla komunikat ,, Napełnić zbiornik ". Czy może być to uszkodzenie płytki ?
  • REKLAMA
  • #4 19631057
    kylu
    Poziom 14  
    Pytanie czy może to mieć związek z przepływomierzem ? Wymontowałem go rozebrałem i przeczyściłem wirnik + rurki. Po dmuchnięciu powierza obraca się bez problemu. Niestety po włączeniu urządzenia chyba nie reaguje choć po podaniu napięcia bezpośrednio na pompę woda płynie w obiegu. Do samego przepływomierza dochodzi napięcie + 4,8V i +4,9V. Nie mam schematu ale chyba poprawne. Czy to wina przepływomierza czy elektroniki? Jest jakiś sposób na sprawdzenie go poza urządzeniem ?

Niestety nie mam już innych pomysłów na ten 😠 komunikat.
  • REKLAMA
  • #5 19633213
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1801
    Czy przy wlaczeniu maszyna zaczyna pompowac?
  • #6 19634184
    kylu
    Poziom 14  
    Problem rozwiązany. Przyczyną była wtyczka na płycie elektroniki. Przy sprawdzaniu przejścia na czujniku miernik we wtyku pokazywał ok natomiast jak się okazało uszkodzona była blaszka wewnątrz, która nie stykała się z pinem na płycie po lewej stronie. Pomogło lutowanie na stałe czujnika.
    DeLonghi ESAM 4500: Błąd Napełnij pojemnik - podejrzenie uszkodzenia modułu MK04U
REKLAMA