logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera Mita FS 1800+: Jak uzupełnić toner i sprawdzić liczbę wydruków?

Syriusz74 29 Paź 2005 13:15 4716 24
REKLAMA
  • #1 1937609
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam

Trafiła w moje rece laserowka,dotad nie mialem z nimi doczynienia.Drukarka wlacza sie bez problemu,ale chwile pozniej wyskakuje :"resttonerbox prufen",czyli pewnie toner pusty(co zreszta widac po otwarciu bocznej klapki).Poniewaz nie mam doswiadczen,prosze o rade:
    1)jaki proszek kupic i gdzie aby toner uzupelnic
    2)jak sprawdzic ilosc wydrukowanych stron
    3)jakim kablem polaczyc drukarke z komputerem?(LPT?)

Moze ktos wie gdzie znalezc serwisowke do tej maszyny,bo swoim zwyczajem chcialbym ja rozebrac i dokonac konserwacji.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1937833
    Robson1
    Poziom 26  
    Ocena: 13
    Witam

Jeśli chodzi o toner to jest TK-60. Proponuje abyś kupił oryginalny i nie ryzykował z alternatywnym. Jeśli chodzi o stan licznika to w menu drukarki jest coś takiego jak:STATUS PAGE i wydrukuje ci się strona statusu igdzie będzie się znajdował licznik wydruków i jeszcz kilka innych informacji.

Oczywiście konserwacje należy wykonać w pierwszej kolejności zanim zaczniesz na niej pracować.
    Jeśli chodzi o zakup tonera wystarczy poszukać na np. google
    JAK OTWORZYSZ BOCZĄ KLAPKĘ ZNAJDZIESZ ŚMIETNIK A TONER WKŁADA SIĘ I WYJMUJE OTWIERAJĄC GÓRNĄ KLAPĘ.(będzie na nim pisało TK-60)
    Pozdrawiam
  • #3 1939304
    tomi_n
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Syriusz74 napisał:
    3)jakim kablem polaczyc drukarke z komputerem?(LPT?)

Moze ktos wie gdzie znalezc serwisowke do tej maszyny,bo swoim zwyczajem chcialbym ja rozebrac i dokonac konserwacji.
    Pozdrawiam

Tak LPT lub jeśli posiada kartę sieciową to przez sieć.

Serwisówka jest na elektrodzie.
  • #4 1941804
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Wyjełem toner i okazuje sie ze jest w nim pelno proszku,stwierdzam to po potrzaśnieciu nim.Wydaje sie wiec ze to nie wina tonera,co moze oznaczac w takim razie wyskakujacy po wlaczeniu drukarki błąd :"resttonerbox prufen".Moze ktos ma jakies sugestie?
  • #5 1942009
    tomi_n
    Poziom 15  
    Pewnie chodzi o włożenie (przeczyszczenie szyjki) butli na zużyty toner.
  • #6 1942102
    Robson1
    Poziom 26  
    Witam

W zespole bębna w miejscu gdzie przychodzi szyjka od butelki na zużyty toner znajduje się czujnik zużytego toneru(są to dwie diody naprzeciwko siebie) często się zdarza że się zabrudzą tonerem. Musisz wyjąć zespół bębna zdjąć czarną osłonę na zatrzaskach i wyczyścić w miejscu gdzie znajduje się czujnik.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1942208
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Dzieki za rady,przeczyszczenie dalo natychmiastowy efekt,dzięki temu drukarka ozyla ,przynajmniej jesli chodzi o panel sterowania.Probowałem cos druknac ale pogniotło mi papier,z tym ze jeszcze nie konserwowałem jej,a wiem ze to pewnie głowna przyczyna.Zastanawiam sie jak zmienic jezyk z tego durnego niemieckiego
  • #8 1943994
    tomi_n
    Poziom 15  
    Język zmieniasz z opcji panela.
  • #9 1950528
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Witam

W koncu udalo mi sie odpalic dukarke i wydrukowalem pare stron testowych.Wydruki sa dosc ladne i wyrazne,ale z lewej strony widac ze kartka jest bardziej szara,a ponadto w kilku innych miejscach sa czarne kropki.Drukarka ma przebieg ok 102000 stron i nie znam jej wczesniejszej historii.Co zrobic aby poprawic jakosc wydrukow,jesli to kwetia czesci to podajcie choc przyblizone koszty.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 1950734
    tomi_n
    Poziom 15  
    Przebieg jest dość niewielki. Brudzenie może oznaczać zużycie bębna,zabrudzoną lub zniszczoną elektrodę, lub developer może brudzić.

Najpierw wyczyść górną elektrodę (umyj w wodzie z mydłem siatkę i wyszyść płaskim wkrętakiem nalot z samej elektrdy).
    Możesz poregulować potencjometrem na zespole bębna lub zmniejszyć intensywność z opcji.
    Tylko niewiadomo czy ma to sens bo te kropki o których wspomniałeś mogą być spowodowane uszkodzeniem bębna :(
    Napisz co ile się powtarzają żeby mieć pewność lub przyglądnij się powierzchni bębna.

Koszt bębna z przebiegim ok 15tys stron to jakieś 200zł.
  • #11 1951057
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Niestety miałeś rację,na bębnie widac dwie małe kropki(sa w tym samym poziomie po przeciwleglych stronach).Sprawdzałem delikatnie palcem a nastepnie szmatka,ale niestety to sa wgniecenia a nie nalot.Po moich zabiegach,wydruki w miejscach gdzie dotykalem bebna sa brudne ,czym powinno sie czyscic beben i deweloper? aha i o jaka elektrde chodzi,tzn gdzie jej szukac.
  • #12 1951074
    Robson1
    Poziom 26  
    witam

Bębna nie powinno się czyścić ale możesz wyczyścić delikatnie suchą, czystą ,miękką szmatką.
    Natomias zespół developera możesz jedynie odkurzyć ale jeśli na rolce magnetycznej nie widać żadnych zgrubień toneru to nie musisz nic z tym robić.
    Elektroda znajduje się w zespole bębna. Z jednej strony możesz ją wysunąć.

Pozdrawiam
  • #13 1952488
    tomi_n
    Poziom 15  
    Syriusz74 napisał:
    Niestety miałeś rację,na bębnie widac dwie małe kropki(sa w tym samym poziomie po przeciwleglych stronach).Sprawdzałem delikatnie palcem a nastepnie szmatka,ale niestety to sa wgniecenia a nie nalot.Po moich zabiegach,wydruki w miejscach gdzie dotykalem bebna sa brudne ,czym powinno sie czyscic beben i deweloper? aha i o jaka elektrde chodzi,tzn gdzie jej szukac.

A jak wygląda powierzchnia bębna? Prześwietlona czy jeszcze ok?

Po dotykaniu palcami z reguły wystarczy zadać z panela czyszczenie bębna, można przeczyśćić ewentualnie benzyną ekstrakcyjną.

Ale jak kropki Ci przeszkadzają to i tak bęben do wymiany.
  • #14 1952577
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Powierzchnia bębna ma kolor brązowawy,nie wiem co to oznacza i nie wiem tez czy przypadkiem nie powinienem chronic bębna przed światłem .Mi kropki przeszkadzaja o tyle ze drukarka bedzie miala nowego nabywce i te kropki rzutuja mi na cene.Nie wiem jeszcze jak wyjac cały zespól bebna.Pozdrawiam
  • #15 1953294
    Robson1
    Poziom 26  
    Witam.

Aby wyjąć zespół bębna musisz:
    1.otworzyć górną klapę i wyjąć toner
    2. wyjąć do góry developer unit(pod tonerem)
    3. wysunąć transport papieru(zieloną rączką),
    4. otworzyż boczną klapkę i wyjąć śmietnik
    5 i wysunąć zespół bębna.

Pozdrawiam
  • #16 1953716
    tomi_n
    Poziom 15  
    No to musisz zainwestować w bęben, tylko policz czy Ci się to opłaca.
  • REKLAMA
  • #17 1953787
    jgarbien
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Bęben może być zielony albo brązowy, wgnieceń nie da się usunąć.
    Bęben i developer (rolka) w żadnym wypadku nie powinien być dotykany palcami.
    Można oczyścić bęben roztworem 5% alkoholu isopropylowego (w wodzie), odczekać aż wyschnie i wydrukować kilka stron. W tych drukarkach po wydrukowaniu np. 20 stron często wszystko wraca do normy.
    Szarzenie kartki z boku (tzw. ślad odbitej oponki) to wina dewelopera.
    Żywotność tzw. mainteneance kit MK-63 to 300 000 stron (bęben, deweloper, grzałka)
  • #18 1954943
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Wyjełem beben,wyczyscilem,poskładalem,a po uruchomieniu i wydrukowaniu strony testowej(brudnej) na wyświetlaczu pojawia sie komunikat:"CHECK WASTE TONER BOTTLE" ,co w potocznym rozumieniu tego oznacza ze znowu jestem w lesie
  • #19 1954992
    Robson1
    Poziom 26  
    Witam

To komunikat o przepełnieniu butelki na zużyty toner(śmietnik).

Musisz wyjąć z boku drukarki butelke i wyczyścić dobrze szyjkę. A jeśli to nic nie da to w miejscu gdzie wchgodzi szyjka do zesp. bębna pod czarną obudową znajdyje się czyjnik i może być zabrudzony tonerem(czujnik to dwie diody skierowane przeciw sobie). by się dostać do czujnika musisz znowu wyciągnąć zesp. bębna :D.

Pozdrawiam
  • #20 1956142
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Zdalem z panela polecenie czyszczenia bebna,niestety po czyszczeniu niewiele sie zmienilo,na wydruku pojawia sie Masa pionowych paskow,ponadto ,teraz jak wlacze drukarke uruchamia sie funkcja ADDING TONER i mieli bez konca i bez efektu(czekalem z 10 min i nie przestalo i tak kilka razy) . Jak przewijam deweloper to pojawiaja sie na nim zgrubienia proszku(krece w odpowiednia strone)-co to znaczy i jak zatrzymac ADDING TONER
  • #21 1957564
    tomi_n
    Poziom 15  
    Drukarka chce toner.
    A jest toner w TK60 tj pojemniku?
  • #22 1957645
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Tonera było ponad 30%.Tak wskazywało na wydruku testowym.
  • #23 1958566
    tomi_n
    Poziom 15  
    To co pisze na wydruku testowym praktycznie nigdy nie zgadza się z tym co jest naprawdę.

Ale sam zobacz czy jest toner w pojemniku.
  • #24 1958660
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Na pewno nie bede oryginalny ;) ...ale z tego co czytalem...wnosze, ze lepiej bedzie jak oddasz drukarke do serwisu....ze wzg. na jej dobro :)

Pozdrawiam
  • #25 1958816
    tomi_n
    Poziom 15  
    Popieram przedmówcę :)

Szkoda by było fajnej drukarki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy drukarki laserowej Kyocera Mita FS 1800+ i problemów z komunikatem "resttonerbox prufen" wskazującym na konieczność opróżnienia lub wyczyszczenia pojemnika na zużyty toner (waste toner bottle). Toner do modelu to TK-60, zalecane jest stosowanie oryginalnego proszku. Licznik wydruków można sprawdzić drukując stronę statusu (STATUS PAGE) z menu drukarki. Połączenie z komputerem odbywa się przez port LPT lub sieć, jeśli drukarka posiada kartę sieciową. W przypadku błędu "resttonerbox prufen" często konieczne jest wyczyszczenie szyjki butelki na zużyty toner oraz czujnika (dwie diody naprzeciwko siebie) znajdującego się w zespole bębna. Konserwacja obejmuje wyjęcie tonera, developera i zespołu bębna według instrukcji. Problemy z jakością wydruków, takie jak szare smugi i czarne kropki, mogą wynikać z uszkodzeń lub zabrudzeń bębna, developera lub elektrody. Bęben ma kolor brązowawy lub zielony, uszkodzenia mechaniczne (wgniecenia) są nieusuwalne i wymagają wymiany bębna, której koszt to około 200 zł. Elektroda znajduje się w zespole bębna i można ją czyścić delikatnie alkoholem izopropylowym. Funkcja ADDING TONER uruchamia się, gdy drukarka próbuje dozować toner, ale może się zaciąć przy problemach z developerm lub tonerem. Pomimo prób czyszczenia i konserwacji, w przypadku powtarzających się problemów z tonerem i bębnem zalecane jest oddanie urządzenia do serwisu. Żywotność zestawu konserwacyjnego MK-63 (bęben, developer, grzałka) wynosi około 300 000 stron.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA