logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie łożyska pasują do pralki Electrolux EW876F i jak je wymienić?

martinkrys 29 Paź 2005 15:18 2806 8
REKLAMA
  • #1 1937958
    martinkrys
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 44
    Witam
    Mam taką pralkę, w maju br skończył sie gwarancja, a wczoraj padły łożyska bębna. od około dwóch tygodni troche głośniej chodziła, a teraz padło. zdjąłem pokrywę z góry i sprawdziłem, ze bęben ma luz na łożyskach. Czytałem, ze Electolux w niektórych modelach stosuje jakieś dziwne własne łożyska zatapiane w plastiku. jak jest w tym modelu? Co do samego demontażu to oczywiście muszę wyjac góra cały zbiornik i dopiero wtedy działać? Miałem poprzednio Tatramata i tam sam wymieniłem łożyska (tylna klapa zdjeta, kołopasowe, obudowa łożyska, ii łożyska ściągaczem - łatwe) jak to jest tutaj? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1938028
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1938212
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 1938587
    martinkrys
    wielkie dzięki, tylem to znaczy od dołu? Bo widzę, ze od tyłu to raczej niemożliwe, bo cała obudowa jest z jednego arkusza blachy łączonego na lewym boku (patrząc od przodu pralki), czyli generalnie dostęp jest od góry, lub od dołu. Proszę o sprecyzowanie, Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1938810
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 1939031
    martinkrys
    OK, zdjałem, zdjąlem tez pasek napędowy, co dalej?
  • REKLAMA
  • #7 1939118
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 1939419
    martinkrys
    w oczekiwaniu rozebrałem już wszystko, poszło nieźle, tak jak myslałem pierwsze łozysko rozwalone całkowicie, chyba to wszystko wina uszczelniacza i hu....owej wody, bo pełno kamienia w środku, łożyska wyjąłem śrubą z podkładkami (wycisnałem je), Dzięki
  • #9 1944691
    martinkrys
    dzisiaj kupiłem komplet łożysk plus uszczelniacz, zamiast zwykłych łożysk, zastosowałem łożyska z uszczelnieniem (zatapiane w gumie- w Tatramacie takie były) całość 23 zł, zmontowałem i chodzi pięknie,

Podsumowanie tematu

✨ W pralce Electrolux EW876F uszkodzeniu uległy łożyska bębna, co objawiało się luzem i głośniejszą pracą. Wymiana łożysk wymaga demontażu całego zbiornika, który jest składany na pół i wyjmowany od dołu (tyłem pralki). Łożyska stosowane w tym modelu to tradycyjne typy 6205 i 6204 oraz simering o wymiarach około 30x52x10 mm. Demontaż obejmuje zdjęcie obudowy poprzez odkręcenie śrub z boków i tyłu, zdjęcie blatu oraz elektrozaworu, a następnie wyjęcie tylnej połowy obudowy. Po zdjęciu paska napędowego i odłączeniu elementów takich jak silnik, amortyzatory, sprężyny i węże, można wyjąć cały zespół napędowy wraz ze zbiornikiem i bębnem. Uszkodzone łożyska można wycisnąć śrubą z podkładkami. Wymieniono je na komplet łożysk z uszczelnieniem zatapianym w gumie, co poprawiło trwałość i działanie pralki. Problem z łożyskami był prawdopodobnie spowodowany uszkodzonym uszczelniaczem i obecnością kamienia w zbiorniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA