logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 32L3433DG - Praca TV po zgaszeniu obrazu, wymiana podświetlenia i zasilacza

Sonyalfa 18 Wrz 2021 17:34 1053 9
REKLAMA
  • #1 19615031
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Witam.
    TV podczas pracy nagle zgasł obraz został tylko dźwięk. Pracował po 10 godzin na dobę przez 18 miesięcy w trybie dynamicznym auto i wysokim, wcześniej sporadycznie. W ciemności obejrzałem matrycę. Sprawna cała.
    Wobec tego to podświetlenie albo zasilacz.
    Chyba nie ma sensu badać pojedyńczych bo tv ma potem dalej po 10 godzin pracować.
    Chcę zaryzykować samodzielną wymianę. Bo ile w dużym mieście za serwis? Jeśli jednak padł też zasilacz to gdzie go kupić?
    Czy ktoś z Was naprawia podświetlenie i nakręciłby filmik z bliska jak te newralgiczne części które i ja będę rozkręcać otwierać? Na yt masa ale nie z bliska. Rozumiem że ryzykowne jest wyszarpanie przy odczepieniu matrycy. Jak sądzicie ile sama wymiana w dużym mieście plus dodatkowo ile jeśli to ta część zasilania ledowa nie same ledy.
    Jeśli same ledy to chyba ostrożny amator da radę bo to się tylko wypina stare a wpina nowe te ledy po naklejeniu?

Dodano po 3 [minuty]:

Toshiba 32L3433DG - Praca TV po zgaszeniu obrazu, wymiana podświetlenia i zasilacza
  • REKLAMA
  • #2 19615065
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1629
    Sonyalfa napisał:
    Chcę zaryzykować

Jakie ryzyko w tym pizdryku?
    2 listwy po 11 diodek, model TV nie ma znaczenia, ważne jakie ma bebechy, a bywają totalnie różne.
  • REKLAMA
  • #3 19615094
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Ten tv toshiba to jest vestel? I te modele z listy to jego bliźniaki? Mój ma ips 200hz fhd.

Dodano po 51 [sekundy]:

Dodano po 5 [minuty]:

Czy po prostu wszystkie listwy "2 listwy po 11 led 3v" będą pasować nawet jak nie pisze że do Toshiby?

Dodano po 45 [sekundy]:

• #4 19615107
    GanCegall
    Poziom 38  
    Sonyalfa napisał:
    Ja mam L w symbolu a na allegro są tylko do W.

Czytasz co piszę? :
    GanCegall napisał:
    model TV nie ma znaczenia
  • REKLAMA
  • #5 19615457
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    Masz 50% szans na naprawę (można naprawić podświetlenie uszkodzić matrycę). Model niezły jak na nauki. Otwierasz, i "wiesz kotku co mam w środku" a tam może być niekoniecznie to co eksperci od sprzedaży proponują.
  • REKLAMA
  • #6 19615553
    kudla gerard
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Powiem tak jeżeli nie potrafisz sprawdzić zasilacza, obwodu samego podświetlenia to rozbierz matrycę i będziesz wiedział jakie są listwy ledowe zanim zamówisz nowe podświetlenie, co nie oznacza że po wymianie telewizor będzie sprawny.
  • #7 19615647
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Ledy potrafię zdiagnozować. Ale czytałem że to na dłuższą metę wycięcie 1 nie ma sensu.Tym bardziej, iż chodzi codziennie po kilka godzin. No chyba że jeszcze jakaś 3 przyczyną się ujawni. Ale na spuchnięty kondensator to chyba nie ma co liczyć. Potem matrycę muszę przykrywać by się nie skurzyła otwarta.
  • #8 19615755
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 866
    No... Prawda co wyczytałeś. Matrycę położysz na foliach i pleksie na leżąco.
  • #9 19615987
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    A czym wy przykrywacie w serwisach matrycę by się nie kurzyła? Folią malarską? Bo taka folia do śmieci to chyba ma drobinki bo jest cierpka w dotyku. Malarska chyba jest czysta.
  • #10 19615993
    GanCegall
    Poziom 38  
    Sonyalfa napisał:
    A czym wy przykrywacie w serwisach matrycę

Jak sobie wyobrażasz serwis, z kilkudziesięcioma TV czekającymi na podświetlenie, z matrycami przykrytymi foliami? :-)
    Złóż go do kupy i niech sobie czeka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Toshiba 32L3433DG, który po 18 miesiącach intensywnego użytkowania przestał wyświetlać obraz, pozostawiając jedynie dźwięk. Po sprawdzeniu matrycy, która okazała się sprawna, podejrzewa uszkodzenie podświetlenia lub zasilacza. Użytkownik rozważa samodzielną wymianę tych komponentów, zadając pytania o dostępność części oraz ryzyko związane z naprawą. W dyskusji poruszane są kwestie dotyczące modeli telewizorów, kompatybilności listew LED oraz metod zabezpieczania matrycy podczas naprawy. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i radami dotyczącymi diagnostyki oraz wymiany podświetlenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA