logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba 40L3433D - Brak obrazu, dźwięk jest, widoczne przy latarki

sabospider 09 Lip 2019 11:18 747 8
REKLAMA
  • #1 18051750
    sabospider
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Na początku chciałbym zaznaczyć że nie jestem elektronikiem , ale chciałbym spróbować usunąć problem jeśli ktoś mi w tym pomoże.
    W telewizorze nagle zniknął obraz , dźwięk jest. Jeśli się poświeci latarką to pod kątem coś widać.
    Czy jestem w stanie sam to naprawić , a jeśli tak to od czego mam zacząć?
    Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam Sebastian
  • REKLAMA
  • #3 18051774
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    sabospider napisał:
    Czy jestem w stanie sam to naprawić

Nie, ponieważ nie jesteś elektronikiem i zapewne nie masz doświadczenia w naprawach TV - prędzej pogłębisz uszkodzenie. Nie piszę tego złośliwie - staram się realnie ocenić sytuację.
    sabospider napisał:
    Jeśli się poświeci latarką to pod kątem coś widać.

Może to oznaczać usterkę podświetlenia na płycie (sterowanie podświetlenia i jego zasilanie) lub w matrycy (diody podświetlające wyświetlany obraz). Nie poradzisz sobie z tym - lepiej oddaj sprzęt do dobrego serwisu RTV (byle nie dobrego tylko "z nazwy") jeśli chcesz naprawić usterkę i nie pogorszyć sprawy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18051780
    sabospider
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź Panie Bogusławie.
    Chciałbym jeszcze zapytać czy jeśli kupię nowe listwy to będę w stanie sam je wymienić?
  • REKLAMA
  • #6 18051790
    sabospider
    Poziom 2  
    Rozumiem , mam taki charakter,że staram się sam wszystko naprawiać.

Dodano po 7 [minuty]:

Wcześniej oddawałes syna PlayStation do serwisu i ciągle problemy wracały , jak sam się za to zabrałem to chodzi bez zarzutu , ale telewizora jeszcze nie miałem okazji.
    Lecz skoro państwo mi radzicie żeby nie ruszać to raczej to uszanuję.
    Teraz jakiś dobry serwis muszę znaleźć.
  • Pomocny post
    #7 18051824
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    sabospider napisał:
    Rozumiem , mam taki charakter,że staram się sam wszystko naprawiać.

W pełni rozumiem, też tak mam ;)

sabospider napisał:
    Wcześniej oddawałes syna PlayStation do serwisu i ciągle problemy wracały , jak sam się za to zabrałem to chodzi bez zarzutu , ale telewizora jeszcze nie miałem okazji.
    Lecz skoro państwo mi radzicie żeby nie ruszać to raczej to uszanuję.

Filmik zamieściłem celowo, żeby na "zbliżonym" przypadku pokazać, z czym wiąże się naprawa...
    To nie jest 5 minut pracy, nie mając pewności CO padło (bo równie dobrze może być to płyta zasilajaca w sekcji odpowiadającej za podświetlenie) więcej kasy wydasz na zakup części (mowa o wymienianiu "na pałę" elementów sprawnych na sprawne w nadziei usunięcia usterki, ewentualnie o koszcie usunięcia kolejnych usterek spowodowanych nieudaną próbą naprawy) niż zapłacisz w serwisie.
  • #8 18057645
    galipstafa
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    PRSH NUK MUNDE TA RIPARONI VETE PASI DUHET TE KONTROLLONI NESE FURNIZOHET ME ENERGJI NGA USHQYESI,NESE KA DJEGUR LLAMPE NEON OSE SHIRIT LED PER KETE JU REKOMANDOJ SERVIS TE AUTORIZUAR.FLM
  • REKLAMA
  • #9 18275532
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Mam pytanie dotyczące podświetlenia w tym TV.
    Czy można w trybie serwisowym lub poprzez modyfikację zasilacza trochę ograniczyć jasność podświetlenia?
    Już drugi raz musiałem wymieniać paski LED ponieważ użytkownik lubi bardzo jasny obraz i ustawia maksymalne podświetlenie w opcjach obrazu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Toshiba 40L3433D, w którym zniknął obraz, ale dźwięk działa. Po oświetleniu latarką widać coś na ekranie, co sugeruje usterkę podświetlenia. Odpowiedzi wskazują na możliwość uszkodzenia listew LED lub problem z płytą zasilającą. Użytkownik pyta o możliwość samodzielnej naprawy, jednak eksperci odradzają, sugerując, że brak doświadczenia może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Zamiast tego zalecają skorzystanie z usług profesjonalnego serwisu RTV. Pojawia się również pytanie o możliwość regulacji jasności podświetlenia w trybie serwisowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA