logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vitodens-111 - połączenie czujnika pogodowego ze sterowaniem czasowym

rpiotrowski53 18 Wrz 2021 17:39 1482 6
  • #1 19615041
    rpiotrowski53
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Cześć wszystkim.

Mam zamontowany w domu kocioł kondensacyjny Vitodens-111 z podłączonym zewnętrznym czujnikiem pogodowym. Od kilku lat wszystko działa bardzo dobrze i temperatura ogrzewania idealnie dostosowuje się do temperatury panującej na zewnętrz. Ceny gazu idą jednak w górę, więc zacząłem się zastanawiać jak ograniczyć jego zużycie.

W tygodniu w ciągu dnia (8.30-16.30) w domu nie ma nikogo (poza dwoma kotami), więc zastanawiam się czy istnieje sposób (jakieś dodatkowe sterowanie), które pozwoliłoby mi do pogodówki dorzucić jeszcze regulację czasową. Od zawsze w momencie kiedy rozpoczynamy sezon grzewczy nastawiamy pokrętło sterowania temperaturą ogrzewania na 3, więc w zależności od temperatury panującej na zewnątrz kocioł podgrzewa wodę do ogrzewania w przedziale 30-65 (około). Czy jest jakiś sposób, który pozwoliłby automatycznie (a więc bez ręcznego regulowania pokrętła) na to aby pomimo tego, że pokrętło jest ustawione na 3, w rzeczywistości w tygodniu we wskazanych godzinach plus może w jakimś interwale czasowym w nocy tryb pracy kotła zmieniał sie automatycznie tak aby w rzeczywistosci kocioł pracował tak jakby pokrętło było ustawione na 2 (czyli praca w niższym przedziale temperaturowym), a wiec w konsekwencji zużycie gazu w tym okresie było potencjalnie niższe?

Szukałem odpowiedzi na forum, ale nie znalazłem wątku, który poruszyłby ten temat. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

RP
  • #2 19619057
    sylba
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    rpiotrowski53 napisał:
    Czy jest jakiś sposób, który pozwoliłby automatycznie (a więc bez ręcznego regulowania pokrętła) na to aby pomimo tego, że pokrętło jest ustawione na 3, w rzeczywistości w tygodniu we wskazanych godzinach plus może w jakimś interwale czasowym w nocy tryb pracy kotła zmieniał sie automatycznie tak aby w rzeczywistosci kocioł pracował tak jakby pokrętło było ustawione na 2 (czyli praca w niższym przedziale temperaturowym), a wiec w konsekwencji zużycie gazu w tym okresie było potencjalnie niższe?

A co na to instrukcja obsługi? Powinno w niej coś być na ten temat, choćby na początek tyle:

Vitodens-111 - połączenie czujnika pogodowego ze sterowaniem czasowym
  • #3 19770162
    rpiotrowski53
    Poziom 5  
    Dziekuję za odpowiedź, ale w instrukcji dla laika jakim jestem nie ma zbyt wielu wskazówek. W zasadzie to w przytoczonym fragmencie instrukcji mamy opisane rożne sposoby ustawienia ogrzewania. Ja mam pogodówkę, a chodzi mi o to jak dynamicznie sterować grzywą grzewczą wykorzystujac pogodówkę.

Powiedzmy w tygodniu w godz. 8.30-16.30 i cały tydzień w godz. 22.30-6.00 pogodówka ma ustawioną krzywą grzewczą "B" (czyli "2" na pokrętle na kotle), a w pozostałych godzinach na "C" (czyli "3" na pokrętle). Na ten moment moge to robić ręcznie zmieniając pokrętło pomiędzy "2", a "3", a chciałbym żeby działo się to automatycznie.

W obliczu piątkowej informacji o podwyżkach cen gazu podbijam więc temat :).
  • #4 19777751
    szczepaniakarkadiusz
    Poziom 4  
    Witam. Mozesz powiedziec jakie parametry masz ustawione na piecu chodzi mi o krzywa grzewcza /poziom i temperature na piecu..
  • #5 19777772
    rpiotrowski53
    Poziom 5  
    Krzywa grzewcza 2, obecnie za oknem -5 stopni, temperatura na piecu 47 stopni. W domu jest przyjemnie ciepło.

Wydaje mi się, że problem rozwiązał się sam. W zasadzie to lektura jednego z wątków tutaj pomogła. Ustawiłem krzywą na 2, maksymalnie odkręciłem termostaty na kaloryferach i działa wszystko jak należy bez konieczności skakania między 2, a 3. W domu temperaturę mam idealną, a zużycie gazu niższe.
  • #6 19777933
    szczepaniakarkadiusz
    Poziom 4  
    Ja mam krzywa na 0,7 i temperature pieca 17 i 120m3 gazu zużytego wiec ustawie tak jak pisales zobaczymy co sie zadzieje
  • #7 20837297
    rpiotrowski53
    Poziom 5  
    Znalazlem rozwiazanie po lekturze innych watkow na forum

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kocioł kondensacyjny Vitodens-111 z zewnętrznym czujnikiem pogodowym i poszukuje sposobu na automatyczne dostosowanie krzywej grzewczej w zależności od pory dnia, aby ograniczyć zużycie gazu. W odpowiedziach zasugerowano, aby ustawić krzywą grzewczą na poziomie 2 w godzinach, gdy w domu nikogo nie ma, oraz na poziomie 3 w pozostałych godzinach. Użytkownik odkrył, że maksymalne odkręcenie termostatów na kaloryferach przy ustawieniu krzywej na 2 pozwala na utrzymanie komfortowej temperatury przy niższym zużyciu gazu, eliminując potrzebę ręcznego regulowania pokrętła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA