logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Behringer PMP 6000 z JBL JRX 100 i 218S - pytania o konfigurację i możliwości zestawu

dziabolek7 18 Wrz 2021 23:53 849 10
REKLAMA
  • #1 19615801
    dziabolek7
    Poziom 2  
    Hej, kompletuję powoli nagłośnienie dla ośrodka kultury, mam na wyposażeniu kolumny JBL JRX 100, ostatnio zakupiłem Powermikser Behringer PMP 6000, z którego jestem bardzo zadowolony. Dotychczas te kolumny działały na powerku Yamachy 300 coś tam, ale dopiero teraz mam spore możliwości miksu. Mamy zespoły które używają 8 mikrofonów i 4 linii więc potrzebowałem czegoś takiego. Na razie dokupiłem dwa monitory aktywne Proela i zastanawiam sie co z robić z tymi JRX 100. Na pewno trzeba jakieś subbasy i moje pytania.

Czy ten PMP 6000 uciągnie 2x JRX 218S (które chce dokupić) + 2x JRX 100? Teoretycznie po specyfikacji powinien bo po 4 ohm ma 600W na kanał.

Czy lepiej zasilić z PMP 6000 tylko 2x JRX 100, a do 2x JRX 218S kupić końcówkę mocy? Jaką?

Czy to wywalić i kupić aktywne zestawy np. 2x Proel SESSION6.

Chciałbym wykorzystać to co mam i te mniejsze koncerty w małych pomieszczeniach nagłaśniać tylko JRX 100, a na scenę dokładać JRX 218S.
  • REKLAMA
  • #2 19617902
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    dziabolek7 napisał:
    mam na wyposażeniu kolumny JBL JRX 100

Jaki model?
    W serii JRX 100 występowały przynajmniej trzy podstawowe modele kolumn szerokopasmowych: JRX-112, JRX-115 i JRX- 125.
    PMP-6000 jest w stanie w miarę optymalnie zasilić same kolumny szerokopasmowe JRX.
    Subbasy muszą mieć odrębne zasilanie.
    Zamiast tych JRX-218S, proponuję dwie sztuki Aktywnych TA-18 - na pewno zabrzmią potężniej.
    Ew. 2x Wharfedale DLX (ew. LX) -18B + końcówka np. TA-2400.
    Te Proele, owszem na małych imprezach się sprawdzą, ale nie nagłośnisz tym koncertu kapeli z cięższym gatunkiem na większej hali.

Na wszystko potrzebujesz fakturę?
    Ile masz kasy na sprzęt?

Pozdrawiam.
  • #3 19620539
    dziabolek7
    Poziom 2  
    Mam 115... PMP 6000 to zasila i jest git. Mam tam wyjście na subbasa aktywnego (s-corsowane) i zastanawiam czy to nie styknie. Na dożynki i tego typu imprezy i tak bierzemy pakiet akustyka z artystą. Ja nagłaśniam tylko imprezy mniejsze, w lokalu lub na scenie kapele typu 2 akoredony, gitara akustyczna, bas 4x wokal. Mam diboxy.
  • REKLAMA
  • #4 19621133
    DjMapet
    Poziom 43  
    No fajnie, ale sprecyzuj czego oczekujesz, bo do końca nie wiadomo czy niezbędne są Ci te subbasy, czy nie? :-)

Jak co, to odpowiedz:
    DjMapet napisał:
    Na wszystko potrzebujesz fakturę?
    Ile masz kasy na sprzęt?

To że PMP-6000 ma wyjście MONO z możliwością włączenia regulowanego filtra dolnoprzepustowego (LPF) wiem, ale nie ma filtra górnoprzepustowego (HPF), który filtrował by dolną część pasma w nadstawkach, więc niskotonowa część pasma z nadstawek i subbasów, będzie się na siebie nakładać, co może powodować problemy brzmieniowe i fazowe.

Pozdrawiam.
  • #5 19622917
    danonz
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Nie potrzebnie ładowałeś się w powermixer :/ To zazwyczaj problem przy próbie rozbudowania systemu.

Najlepsze rozwiązanie to kupno dwóch końcówek mocy (najlepiej z DSP) a jeśli bez DSP to crossover, ewentualnie procesor do podzielenia subbasów, oraz górek, a mixera używać jako samego mixera (nie podpinać do niego kolumn).

W powermixerze nie masz możliwości odciąć kolumn od niskiego pasma filtrem, dlatego też to z automatu dyskwalifikuje użycie subbasów. Nie wiem po co dali możliwość podpięcia subwoofera i filtr dla niego, skoro nie można uciąć od basu górek, no chyba że ustawienie tego filtra odcina z automatu góry ale to musiałbyś sprawdzić, w co wątpie.

Drugie rozwiązanie to sprzedać te JBL, i kupić aktywny zestaw sub+góry który ma swoje DSP i z mixera podajesz tylko master.
  • #6 19623211
    DjMapet
    Poziom 43  
    danonz napisał:
    Nie potrzebnie ładowałeś się w powermixer :/ To zazwyczaj problem przy próbie rozbudowania systemu.

To fakt. Generalnie powermiksery traktuje się jako sprzęt stricte amatorski.

danonz napisał:
    Nie wiem po co dali możliwość podpięcia subwoofera i filtr dla niego,

By po amatorsku dopalić pełnopasmówki subbasem. :-)

danonz napisał:
    W powermixerze nie masz możliwości odciąć kolumn od niskiego pasma filtrem, dlatego też to z automatu dyskwalifikuje użycie subbasów.

Jak dobrze pokombinować, to jest możliwość odciąć niską część pasma w szerokopasmówkach zasilanych końcówką mocy powermiksera, trzeba jedynie przygotować zewnętrzny crossover + odpowiednie okablowanie.
    Z wyjść MAIN OUT L, R (np.1, lub ew. 2) powermiksera, podać sygnał na IN L, R crossovera zewnętrznego i z jego wyjść HI L, R, podać sygnał na wejścia PWR AMP L, R powermiksera. Na subwofer aktywny, lub pasywny zasilany dodatkową końcówką mocy, można wtedy podać sygnał albo z wyjść/wyjścia LOW L, R/LOW SUM crossovera zewnętrznego, lub wyjścia MONO OUT powermiksera, z włączoną przełącznikiem funkcją SUB FILTER i odpowiednio ustawionym filtrem SUB FREQ.

Pozdrawiam.
  • #7 19630496
    danonz
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    DjMapet napisał:
    Jak dobrze pokombinować, to jest możliwość odciąć niską część pasma w szerokopasmówkach zasilanych końcówką mocy powermiksera, trzeba jedynie przygotować zewnętrzny crossover + odpowiednie okablowanie.
    Z wyjść MAIN OUT L, R (np.1, lub ew. 2) powermiksera, podać sygnał na IN L, R crossovera zewnętrznego i z jego wyjść HI L, R, podać sygnał na wejścia PWR AMP L, R powermiksera. Na subwofer aktywny, lub pasywny zasilany dodatkową końcówką mocy, można wtedy podać sygnał albo z wyjść/wyjścia LOW L, R/LOW SUM crossovera zewnętrznego, lub wyjścia MONO OUT powermiksera, z włączoną przełącznikiem funkcją SUB FILTER i odpowiednio ustawionym filtrem SUB FREQ.

A nie spowoduje to że końcówka dostanie sygnał dwa razy? Raz z mixera bezpośrednio, a drugi raz z wprowadzonych sygnałów do PWR AMP ? Nie wiem jak to działa w powermixerach bo nigdy tak na prawdę nie używałem, chyba że wiele lat temu na jakiś szkolnych przedstawieniach.

Potrzebne by było jakoś odciąć wbudowany sygnał który idzie prosto z mixera do końcówki, żeby potem dopiero zrobić to zewnętrznie. Tak to sobie wyobrażam. W każdym razie podgłaśniając MASTER na mixerze podgłaśnia się również końcówka nie ?
  • REKLAMA
  • #8 19630574
    DjMapet
    Poziom 43  
    Też nie wszystko pamiętam, bo daaaawno nie bawiłem się powermiserami, ale wiem że tam są gniazda jack tzw. rozrywne. W momencie wpięcia do gniazd PWR AMP wtyku jack, zwory gniazd odłączają sygnał z miksera na końcówkę mocy.
    Jak pamiętam, to by wejść tylko na końcówki mocy, trza było się wpiąć kablem z wtykami jack niesymetrycznymi/ mono i (jak dobrze pamiętam?) kablami z wtykami symetrycznymi/stereo, można z tych gniazd wyprowadzić sygnał sumy miksera (pierścień wtyku jack) do jakiegoś zewnętrznego urządzenia a na końcówkę mocy wprowadzić sygnał czubkiem (TIP) tego wtyku. Czyli coś w rodzaju insertu.
    Wiele większych, bardziej rozbudowanych powermikserów miało wejścia bezpośrednio na końcówkę mocy zrealizowane na ryzrywnych gniazdach jack, np. wiele modeli LDM.
    Znajdę więcej czasu, to odświeżę sobie manual tego Behringera. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 19640538
    dziabolek7
    Poziom 2  
    Behringer PMP 6000 z JBL JRX 100 i 218S - pytania o konfigurację i możliwości zestawu

Dzieki za porady. Na razie dwie kolumny na podlodze daja rade. Postanowilem ze bede je wkladal na statywu (tym samym mocno amatorsko odetne troche dolu) a dokupie jakis jeden aktywny sub i podepne pod dedykowane wyjscie mono. Na jaka czestotliwosc ustawic odciecie gory?

Moze elx-118p

Kupilem tej kabel proel stagebox. Mega fajna sprawa.
  • #10 19643050
    DjMapet
    Poziom 43  
    dziabolek7 napisał:
    Na jaka czestotliwosc ustawic odciecie gory?

Mniej więcej na podobną jak dół.

Pozdrawiam.
  • #11 19774607
    konradczebiera
    Poziom 1  
    Moim zdaniem po podłączeniu SUBa do wejścia MONO i ustawieniu go w tryb basowy na główne wyjście idzie sygnał obcięty o częstotliwość ustalona pokretłem. Jest to swego rodzju crossover. JRX 115 zawieszone na scianie idalnie sie uzupelniaja z subabasem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej konfiguracji nagłośnienia dla ośrodka kultury, w tym kolumn JBL JRX 100 oraz powermiksera Behringer PMP 6000. Zastanawia się, czy PMP 6000 poradzi sobie z zasileniem dwóch subbasów JRX 218S oraz dwóch kolumn JRX 100, czy lepiej zasilić tylko JRX 100 z powermiksera, a do subbasów dokupić końcówkę mocy. W dyskusji podkreślono, że powermiksery są często ograniczone w możliwościach rozbudowy systemu nagłośnienia, a zalecane jest użycie zewnętrznego crossovera lub końcówek mocy z DSP. Użytkownicy sugerują również rozważenie aktywnych subbasów, takich jak TA-18 lub Wharfedale DLX-18B, oraz podkreślają znaczenie odpowiedniego ustawienia filtrów dolnoprzepustowych i górnoprzepustowych dla uzyskania optymalnej jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA