logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w Renault Scenic III przepala się moduł UPC?

Wilczy_wow 19 Wrz 2021 15:44 2988 5
REKLAMA
  • #1 19616514
    Wilczy_wow
    Poziom 2  
    Witam.
    Jestem użytkownikiem Scenica III z 2009, 1.6 benzyna. Samochód kupiony w salonie, jestem pierwszym właścicielem. Do ubiegłego roku auto chodziło bez awarii, jednak w przeciągu ostatniego roku auto dwukrotnie było w serwisie, teraz jest trzeci raz. Trzykrotnie podczas ruszania auto gasło i już nie odpalało. Na wyświetlaczu pojawiały się komunikaty "sprawdź hamulec bezpieczeństwa", "Sprawdź wtrysk paliwa" itd... W serwisie Renault dwukrotnie zdiagnozowano i wymieniono Blok UPC, podejrzewam że teraz zrobią to samo.
    Za każdym razem awaria następowała w bardzo gorący dzień, temp ponad 30 stopni C, samochód nagrzany, pracująca klima.
    Przepalanie UPC jest czymś powodowane. Słyszał może ktoś o podobnym problemie?
  • REKLAMA
  • #2 19616554
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19676146
    Wilczy_wow
    Poziom 2  
    Witam, samochód został uruchomiony. Powtórnie wymieniono moduł upc, lecz chyba nie ustalono przyczyny. Poszukiwania podobnych przypadków w necie nie wykazują by moduły UPC byłyby wadliwe w SCENIC 3. Odebrałem stary moduł, także możliwa jest jego diagnoza. W samochodzie był regenerowany alternator, może przyczyną jest regulator napięcia. Czy może ktoś polecić zakład, gościa co się zna, w okolicach Warszawy lub Lublina, w celu zidentyfikowania przyczyny. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #4 19677162
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19679559
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1047
    koleś kit napisał:
    Jedź do gościa co się zna a nie po serwisach
    koleś kit napisał:
    Dla mnie to nie naprawa a druciarstwo. Jak można wymienić coś nie wiadomo po co. Przecież coś tam padło ,albo sterowanie jakiegoś przekaźnika albo coś na lini CAN

Nie wrzucaj wszystkich do jednego wora . Serwis serwisowi nie równy . Nie komentuj sposobu naprawy skoro nie znasz jej aspektów .
    Wilczy_wow napisał:
    W samochodzie był regenerowany alternator, może przyczyną jest regulator napięcia.

Być może jest to jakiś trop .
    Myślę że musisz szukać kogoś kto dużo pracuje z Renaultem . W starszych ASO w Warszawie ( np. na Lewinowskiej) pewnie się znajdzie jakiś kumaty elektryk.
  • #6 19680572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA