logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Suzuki Burgman 125 - Suzuki Burgman 125 -Nagła usterka rozrusznika?

ChikyNeZ 23 Wrz 2021 18:51 5307 15
REKLAMA
  • #1 19623277
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam.
    Zmagam się z problemem z Burgmanem 125 (Wersja na gaźniku).
    Mianowicie podczas jazdy po dobrej jakości asfaltowej drodze - (żadnych dziur lub wzniesień) z dużą ilością paliwa , skuter zgasł po czym po krótkiej chwili silnik znów ożył na kilka sekund , by po chwili zgasnąć na dobre. Dodam , że podczas zgaśnięcia jechałem na średnich obrotach przy prędkości około 60-70. Klakson ,kierunkowskazy i światła działają , aczkolwiek rozrusznik nie kręci - nie słychać nawet charakterystycznego kręcenia. Jedyne co słychać to odgłos klikania z elementu na kształt przełącznika. Obok elementu znajdują się 2 bezpieczniki - sprawdziłem i są całe. Czy ktoś ma jakiekolwiek porady lub zmagał się z tym problemem? Jestem amatorem w temacie motocykli , więc będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19624153
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, jeśli chodzi o rozruch na początek sprawdź czy światła przygasają jak próbujesz odpalić, jeśli przygasają akumulator co najmniej do naładowania, jeśli nie to sprawdź czy (prawdopodobnie) do przekaźnika " elementu na kształt przełącznika. Obok elementu znajdują się 2 bezpieczniki" dociera + i w trakcie próby odpalenia z niego wychodzi(powinny być tam 2 grubsze i 2 cieńsze przewody sprawdzasz te grubsze), chyba że przekaźnik odcina światła w trakcie rozruchy to miernik lub przynajmniej próbówka 6/12V do akumulatora i sprawdzasz czy nie spada napięcie na akumulatorze.
    Druga kwestia zgaśnięcia silnika, raczej do sprawdzenia elementy układu zapłonowego, a jeśli wystarczyło naładować akumulator by by kręcił rozrusznik to jeszcze elementy ładowania.
  • REKLAMA
  • #3 19624269
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    MarcinRKl napisał:
    Witam, jeśli chodzi o rozruch na początek sprawdź czy światła przygasają jak próbujesz odpalić, jeśli przygasają akumulator co najmniej do naładowania, jeśli nie to sprawdź czy (prawdopodobnie) do przekaźnika " elementu na kształt przełącznika. Obok elementu znajdują się 2 bezpieczniki" dociera + i w trakcie próby odpalenia z niego wychodzi(powinny być tam 2 grubsze i 2 cieńsze przewody sprawdzasz te grubsze), chyba że przekaźnik odcina światła w trakcie rozruchy to miernik lub przynajmniej próbówka 6/12V do akumulatora i sprawdzasz czy nie spada napięcie na akumulatorze.
    Druga kwestia zgaśnięcia silnika, raczej do sprawdzenia elementy układu zapłonowego, a jeśli wystarczyło naładować akumulator by by kręcił rozrusznik to jeszcze elementy ładowania.

Akumulator na pewno ma prąd - po naładowaniu akumulatora dalej była identyczna sytuacja. Nie traci też prądu bo zostawiłem skuter na kilka dni i nie stracił pojemności. Co do domniemanego przekaźnika faktycznie widziałem obok dwa grube przewody/kable na dwóch dość dużych śrubach. Nie mam pojęcia od czego są. Na razie nie mam narzędzi ale jutro spróbuję pożyczyć od znajomego i powalczyć.
  • Pomocny post
    #4 19624765
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    Zewrzyj te duże śruby śrubokrętem, rozrusznik powinien się odezwać.
  • #5 19631325
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    web69 napisał:
    Zewrzyj te duże śruby śrubokrętem, rozrusznik powinien się odezwać.

Próbowałem ale raczej nic to nie dało. Może robiłem to źle. Jutro spróbuję jeszcze raz ale nic się nie dzieje.
  • #6 19656011
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    Śrubokręt nic nie dał. Naładowałem akumulator więc ma napięcie i dotykałem na przekręconym kluczyku. Co można dalej zrobić?
  • #7 19656046
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Możesz postukać w rozrusznik, może szczotki się kończą lub się zawiesiły.
    Nie masz kluczy, a masz miernik pojemność baterii?.
  • REKLAMA
  • #8 19656553
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    Klucze mam. Tylko najpierw muszę zlokalizować rozrusznik. Na motocyklach nie znam się zupełnie ;P. Jutro wieczorem spróbuję coś zameldować ;) .
  • Pomocny post
    #9 19656900
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Tylko te dwie śruby, które miałeś połączyć śrubokrętem to chyba na rozruszniku :) .
  • #10 19657506
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    Suzuki Burgman 125 - Suzuki Burgman 125 -Nagła usterka rozrusznika? Suzuki Burgman 125 - Suzuki Burgman 125 -Nagła usterka rozrusznika? Suzuki Burgman 125 - Suzuki Burgman 125 -Nagła usterka rozrusznika?

Te dwie śruby zwierałem - zakładam ,że są odpowiedzialne za rozrusznik. Przy wciśnięciu guzika od odpalania słychać *KLIK* , po odpuszczeniu to samo. Czy to możliwe że coś jest nie tak ze świecą? Zmieniałem ją około 500km temu przy wymianie oleju.
  • Pomocny post
    #11 19657788
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    ChikyNeZ napisał:
    Czy to możliwe że coś jest nie tak ze świecą?

Nie hehe, naprawdę nie wiele wiesz i jeszcze wiele się musisz nauczyć jak chcesz sam naprawiać swój sprzęt, ale skuter to dobry materiał do nauki (prosta konstrukcja).
    MarcinRKl napisał:
    jeśli chodzi o rozruch na początek sprawdź czy światła przygasają jak próbujesz odpalić
    sprawdziłeś?
    Posiadasz jakiś miernik którym mógłbyś sprawdzić czy napięcie nie spada w trakcie próby rozruchu?.
    Jak wygląda rozrusznik :) , przeglądarka potem grafika "rozrusznik Suzuki Burgman" i porównujesz z tym co masz w skuterku.
  • #12 19658749
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    To że nie wiele wiem to już dawno sobie uświadomiłem niestety ;P , a co do światła nie przygasa a gdy skuter odpalał najczęściej przygasało.

Dodano po 4 [godziny] 29 [minuty]:

MarcinRKl napisał:
    ChikyNeZ napisał:
    Czy to możliwe że coś jest nie tak ze świecą?

Nie hehe, naprawdę nie wiele wiesz i jeszcze wiele się musisz nauczyć jak chcesz sam naprawiać swój sprzęt, ale skuter to dobry materiał do nauki (prosta konstrukcja).
    MarcinRKl napisał:
    jeśli chodzi o rozruch na początek sprawdź czy światła przygasają jak próbujesz odpalić
    sprawdziłeś?
    Posiadasz jakiś miernik którym mógłbyś sprawdzić czy napięcie nie spada w trakcie próby rozruchu?.
    Jak wygląda rozrusznik :) , przeglądarka potem grafika "rozrusznik Suzuki Burgman" i porównujesz z tym co masz w skuterku.

Sprawdziłem napięcie na tych dwóch śrubach miernikiem. Z kluczykiem na OFF waha się w okolicach 12.40. Przy próbie odpalenia i trzymaniu guzika spada do 0.02-0.06. Na zapłonie bez odpalania ciężko stwierdzić bo waha się od O.L do 15.80 i pokazuje właściwie wszystkie możliwe liczby.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 19659688
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    ChikyNeZ napisał:
    Przy próbie odpalenia i trzymaniu guzika

Plus powinien być na obydwu śrubach minus bierzesz z baterii, jeśli jest plus na obydwu, to masz problem z rozrusznikiem, rozrusznik namierzysz idąc po przewodzie od przekaźnika to coś co "klika".
  • Pomocny post
    #14 19660133
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    Daj se spokój z miernikiem, weź żarówkę H7 na kablach jeden do masy drugi do śruby na styczniku. Na jednej śrubie żarówka ma cały czas świecić, na drugiej tylko jak naciskasz starter. Ile można się pierniczyć z jednym kabelkiem...
  • #15 19663852
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    Po oględzinach mechanika okazało się że to zatarty silnik. Nic już nie zrobię , więc zamykam wątek. Dzięki za rady i niestety przesiadam się na autobus ;P
  • #16 19663855
    ChikyNeZ
    Poziom 4  
    Po oględzinach mechanika okazało się że to zatarty silnik. Nic już nie zrobię , więc zamykam wątek. Dzięki za rady i niestety przesiadam się na autobus ;P

Dodano po 59 [sekundy]:

Zatarty silnik

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rozruchem skutera Suzuki Burgman 125, który zgasł podczas jazdy i nie reagował na próby uruchomienia. Po sprawdzeniu akumulatora, przekaźnika oraz połączeń elektrycznych, okazało się, że rozrusznik nie działał, a napięcie spadało do zera podczas próby uruchomienia. Użytkownik próbował różnych metod diagnostycznych, w tym zwierania przewodów oraz pomiaru napięcia, jednak problem nie został rozwiązany. Ostatecznie mechanik zdiagnozował zatarty silnik, co zakończyło dalsze próby naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA