kosmos99 napisał: wieslawakar napisał: Choć dalej pozostaje otwarte pytanie, dlaczego sterownik omija zwykłą czasówkę zegarową?
Pewnie jest uszkodzona. Sprawdź inną.
Nie jest uszkodzona, bo na innych urządzeniach działa.
wieslawakar napisał: Ta moja czasówka ma ustawienia tylko ręczne, ale to nie ma znaczenia.
Od czego jest ten suwak u góry?
ON cały czas daje prąd, po przesunięciu na timer działa czasówka.
Dodano po 20 [minuty]:
kj1 napisał: wieslawakar napisał: Ta moja czasówka ma ustawienia tylko ręczne,
Ale zapewne ma też przełącznik pozwalający ją załączyć na stałe.
wieslawakar napisał: a jeszcze dziwniejsze, że przy podwójnym gniazdku, w jednym sterownik włącza się na non stop, a w drugim wcale, jeśli dać przez wyłącznik czasowy.
To rzeczywiście dziwne. Wygląda jakby tor "N" ("0") był podłączony poza gniazdkiem.
Taka czasówka jak Twoja przerywa tylko jeden z torów (N lub L) w zależności od tego jak są podłączone w gniazdku.
Ma przełącznik na stałe, tylko w sumie nie wiem po co.
Na tych torach to się nie znam, bo to już specjalistyczna wiedza, ale inne urządzenia podłączone do tego gniazdka, reagują prawidłowo na timer, a sterownik nie. To jest gniazdko jak każde inne, tylko sterownik ma w sobie coś co pozwala mu omijać czasówkę, inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć, wygląda na cud😀
Podłaczałam też do innych gniazdek, przez przedłużki, nic.
Nawet dzwoniłam do serwisu producenta sterownika, dlaczego nie poddaje się czasówce, serwisant nie wiedział, kazał pytać elektryka😏
Dodano po 48 [minuty]:quote=
Da się wystarczy w obwód zasilania gniazdka wpiąć odpowiednio czasówkę z linka.[/quote]
Jeszcze się zastanawiam, bo jeśli timer przerywa zasilanie wszystkim urządzeniom, tylko nie sterownikowi, to może tak samo być po wpięciu w obwód przekaźnika czasowego przed gniazdkiem.
Dlatego dopóki się nie dowiemy dlaczego tak dziwnie reaguje na timer, nie ma co kombinować, tylko skąd się dowiedzieć?