logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przekaźnik czasowy do dodatkowego sterowania czasem pracy pieca c. o.

wieslawakar 28 Wrz 2021 11:22 939 21
  • #1 19630225
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Ocena: 12
    Mam taki problem. Chciałabym sterownik kotła c o podłączyć przez wyłącznik czasowy, bezpośrednio to nie działa, nie wiem dlaczego.
    Ponoć do tego potrzebny jest jeszcze jakiś przełącznik.
    Chciałabym wiedzieć jak i czy możliwe jest załączenie przekaźnika czasowego w obwód sterowania pieca, żeby to tak grało jak w przypadku podłączenia każdego innego urządzania do wyłącznika czasowego.
    Dziękuję za odpowiedź.
  • #3 19630273
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 819
    Podaj typ sterownika, bo to on musi mieć możliwość zdalnego sterowania pracą. Bo samo zasilanie raczej pieca nie uruchomi, chyba, że chcesz tylko wyłaczyć.
  • #4 19630324
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Piec na groszek z podajnikiem ślimakowym. Sterownik starszej generacji Lider.
    Wymyśliłam pracę przerywaną kotła dlatego, żeby go nie wygaszać latem czy jak jest ciepło, teraz latam do pieca kilka razy i wyłączam i włączam sterownik ręcznie. Nie ma potrzeby, żeby bez przerwy działał i grzał wodę, tym bardziej 24 h/dobę.
    Dziwię się dlaczego wyłącznik czasowy nie odcina prądu, a jeszcze dziwniejsze, że przy podwójnym gniazdku, w jednym sterownik włącza się na non stop, a w drugim wcale, jeśli dać przez wyłącznik czasowy.
  • #5 19631613
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Inaczej zadając pytanie, dlaczego sterownik pieca c o nie jest kompatybilny ze zwykłym wyłącznikiem czasowym?

Może ktoś mi podpowie, czy i gdzie wogóle mogę uzyskać taką informację?
  • #6 19631622
    kosmos99
    Poziom 38  
    Co to znaczy kompatybilny w tym przypadku? Chcesz, żeby po czasie czasówka wyłączyła zasilanie sterownika?
  • #7 19631629
    wieslawakar
    Poziom 5  
    "Chcesz, żeby po czasie czasówka wyłączyła zasilanie sterownika?"

Dokładnie, o to mi chodzi.
  • #8 19631636
    kosmos99
    Poziom 38  
    Podaj model zastosowanej czasówki.
  • #9 19631652
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Najprostsza, ale ze wszystkimi innymi urzadzeniami współgra.
    Nie wiem co to za model, po polsku to raczej nie pisze, mogę odczytać jak duwi, typ 67648
    Jeszcze się zastanawiałam czym taka zwykła czasówka różni się o tych z wyższe j półki, na zdjęciach widzę, że są bardziej skomplikowane, ale zasada działania chyba jest taka sama?

Dlatego "winy" upatruje w sterowniku, metaforycznie można powiedzieć, że on nie pozwala sterować swoim czasem pracy.

Dodano po 8 [minuty]:

Przekaźnik czasowy do dodatkowego sterowania czasem pracy pieca c. o.1632905396...385799.jpg (2.81 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19631666
    kosmos99
    Poziom 38  
    Napisałeś, że chcesz odcinać jego zasilanie, czyli raczej sterownik nie może tego zablokować.
    Rozumiem, że ma działać to tak załączasz zasilanie, załącza się sterownik i jest zasilony przez nastawiony czas potem następuje wyłączenie zasilania?
  • #11 19631707
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Tak, o to mi chodzi, dokładnie się rozumiemy.
    Tylko skoro sterownik nie reaguje na czasówkę, to w nim, tak na logikę, wg mnie jest jakaś blokada w jego wtyczce, że mu na to nie pozwala.
    Poza tym, że chciałabym wiedzieć dlaczego tak to działa, a właściwie nie działa, to jeszcze jest intrygujace...
    Dlatego super by było jakby ktoś rozwiazał tę zagadkę, nie tylko do mojego wykorzystania.

A może jest coś we wtyczce sterownika, że rozbraja czasówkę? I tu potrzeby jest jakiś przekaźnik między wtyczką sterownika a czasówką?
  • #13 19631729
    wieslawakar
    Poziom 5  
    kosmos99 napisał:
    Tutaj przykładowa czasówka:

https://www.fif.com.pl/pl/przekazniki-czasowe/142-przekaznik-czasowy-pca-512.html

Jeśli sterownik ma wtyczkę, to najlepiej sterować gniazdkiem, z którego będzie zasilana.

Czasówka steruje gniazdkiem, tylko sterownik to omija, w tym szkopuł. Choć to skrót myślowy, bo nie da się sterować gniazdkiem, a Ty uważasz, że się da, tylko jak?

A wiesz czym ta czasówka o której piszesz różni się od mojej zwykłej?
  • Pomocny post
    #14 19631766
    kosmos99
    Poziom 38  
    wieslawakar napisał:
    A wiesz czym ta czasówka o której piszesz różni się od mojej zwykłej?

Dopiero teraz zobaczyłem zdjęcie. To się raczej nazywa zegar czasowy. Na obudowie widfać przełącznik sterujący jego pracą ręczny/automatyczny? Prawdopodobnie on jest przełączony w tryb ręczny.

Dodano po 4 [minuty]:

wieslawakar napisał:
    Choć to skrót myślowy, bo nie da się sterować gniazdkiem, a Ty uważasz, że się da, tylko jak?

Da się wystarczy w obwód zasilania gniazdka wpiąć odpowiednio czasówkę z linka.
  • #15 19631780
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Ta moja czasówka ma ustawienia tylko ręczne, ale to nie ma znaczenia.

[quote=
    Da się wystarczy w obwód zasilania gniazdka wpiąć odpowiednio czasówkę z linka.[/quote]

Rozumiem, tylko to bardziej skomplikowane, ale pomyślę nad tym.

Dziękuję za poświęcony mi czas.

Choć dalej pozostaje otwarte pytanie, dlaczego sterownik omija zwykłą czasówkę zegarową?

Pozdrawiam.
  • #16 19631849
    kosmos99
    Poziom 38  
    wieslawakar napisał:
    Choć dalej pozostaje otwarte pytanie, dlaczego sterownik omija zwykłą czasówkę zegarową?

Pewnie jest uszkodzona. Sprawdź inną.

wieslawakar napisał:

Od czego jest ten suwak u góry?
  • #17 19631963
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    wieslawakar napisał:
    Ta moja czasówka ma ustawienia tylko ręczne,

Ale zapewne ma też przełącznik pozwalający ją załączyć na stałe.
    wieslawakar napisał:
    a jeszcze dziwniejsze, że przy podwójnym gniazdku, w jednym sterownik włącza się na non stop, a w drugim wcale, jeśli dać przez wyłącznik czasowy.

To rzeczywiście dziwne. Wygląda jakby tor "N" ("0") był podłączony poza gniazdkiem.
    Taka czasówka jak Twoja przerywa tylko jeden z torów (N lub L) w zależności od tego jak są podłączone w gniazdku.
  • #18 19631973
    wieslawakar
    Poziom 5  
    kosmos99 napisał:
    wieslawakar napisał:

Pewnie jest uszkodzona. Sprawdź inną.

Nie jest uszkodzona, bo na innych urządzeniach działa.

wieslawakar napisał:

Od czego jest ten suwak u góry?

ON cały czas daje prąd, po przesunięciu na timer działa czasówka.

Dodano po 20 [minuty]:

kj1 napisał:
    wieslawakar napisał:
    Ta moja czasówka ma ustawienia tylko ręczne,

Ale zapewne ma też przełącznik pozwalający ją załączyć na stałe.
    wieslawakar napisał:
    a jeszcze dziwniejsze, że przy podwójnym gniazdku, w jednym sterownik włącza się na non stop, a w drugim wcale, jeśli dać przez wyłącznik czasowy.

To rzeczywiście dziwne. Wygląda jakby tor "N" ("0") był podłączony poza gniazdkiem.
    Taka czasówka jak Twoja przerywa tylko jeden z torów (N lub L) w zależności od tego jak są podłączone w gniazdku.

Ma przełącznik na stałe, tylko w sumie nie wiem po co.

Na tych torach to się nie znam, bo to już specjalistyczna wiedza, ale inne urządzenia podłączone do tego gniazdka, reagują prawidłowo na timer, a sterownik nie. To jest gniazdko jak każde inne, tylko sterownik ma w sobie coś co pozwala mu omijać czasówkę, inaczej tego nie potrafię wytłumaczyć, wygląda na cud😀
    Podłaczałam też do innych gniazdek, przez przedłużki, nic.

Nawet dzwoniłam do serwisu producenta sterownika, dlaczego nie poddaje się czasówce, serwisant nie wiedział, kazał pytać elektryka😏

Dodano po 48 [minuty]:

quote=
    Da się wystarczy w obwód zasilania gniazdka wpiąć odpowiednio czasówkę z linka.[/quote]

Jeszcze się zastanawiam, bo jeśli timer przerywa zasilanie wszystkim urządzeniom, tylko nie sterownikowi, to może tak samo być po wpięciu w obwód przekaźnika czasowego przed gniazdkiem.
    Dlatego dopóki się nie dowiemy dlaczego tak dziwnie reaguje na timer, nie ma co kombinować, tylko skąd się dowiedzieć?
  • #19 19632081
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    wieslawakar napisał:
    tylko skąd się dowiedzieć?

rozebrać sterownik i sprawdzić połączenia
  • #20 19632139
    wieslawakar
    Poziom 5  
    kj1 napisał:
    wieslawakar napisał:
    tylko skąd się dowiedzieć?

rozebrać sterownik i sprawdzić połączenia

No nie, musi być jakieś prostsze wytłumaczenie.

Może kiedyś trafi tu ktoś na forum, co rozkmini tę zagwostkę.

Dziękuję za udział w dyskusji.
  • #21 19673419
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Wracam tu, żeby powiedzieć, że problem rozwiązał się sam, choć niezupełnie sam...

Wszystko tak szalało przez wadę fabryczną jednego bezpiecznika w sterowniku, który nie zamykał prawidłowo obwodu.
    Teraz sterownik działa w każdym gniazdku, przez przedłużkę i czasówkę, czyli prawidłowo.
  • #22 19674929
    wieslawakar
    Poziom 5  
    Jak napisałam powyżej, problem rozwiązany, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z podłączeniem sterownika kotła c.o. do wyłącznika czasowego, który nie działał zgodnie z oczekiwaniami. Po wymianie informacji na temat modelu pieca (na groszek z podajnikiem ślimakowym) oraz sterownika (Lider, starszej generacji), okazało się, że problemem była wada fabryczna jednego z bezpieczników w sterowniku, który nie zamykał prawidłowo obwodu. Po naprawie, sterownik zaczął działać poprawnie z czasówką. Dyskusja dotyczyła również różnic między prostymi a bardziej zaawansowanymi czasówkami oraz ich kompatybilności z różnymi urządzeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA