logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sprinter 906, 2007 rok, - Dołożenie reduktora do manualnej skrzyni biegów w Spri

sas1956 04 Paź 2021 13:43 4968 12
REKLAMA
  • #1 19639535
    sas1956
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Mam kampera na sprinterze 906 2.2 cdi z 2007 roku ( 150 KM). Jeżdżę nim praktycznie zawsze w pełni obciążonym (3,5 t). Podróżuję po górach południowej Europy, drogami górskimi a nawet szutrowymi. Mam kłopoty z ruszaniem i włączaniem się do ruchu pod górę - silnik gaśnie lub bardzo mocno eksploatuję sprzęgło. W Sprinterze 4x4 istnieje reduktor spowalniający prędkość i podnoszący moc o ok. 40% i dołożenie takiego reduktora rzowiązywałoby mój problem w całości. Reduktor chcę wykorzystać tylko do napędu tylnego mostu.Takie reduktory są dostępne w cenie ok. 2 tys. zł. Niestety nie wiem czy:
    1. taki reduktor pasuje do każdej skrzyni biegów.
    2. w wypadku wykorzystania odbioru napędu na tylko tylny most reduktor będzie działał
    3. jak załączany jest taki reduktor
    Z góry dziękuję za rady i pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19640453
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 767
    to masz w końcu wersję 4x4 czy zwykłą?
    najprostsze rozwiązanie to zamontowanie drugiej skrzyni biegów w szeregu (za pierwszą) od czegokolwiek tylnonapędowego, wystarczająco mocną i nie jakąś wielką, ot choćby od Kaczki, a od bidy to nawet od żuka
  • #3 19640494
    sas1956
    Poziom 5  
    To jest zwykły, tylnonapędowy Sprinter. Montowanie drugiej skrzyni, to jest problem z dodatkową dużą wagą i sposobem połączenia obu skrzyń. Dlatego szukam "czegoś" w miarę oryginalnego i stosunkowo lekkiego, niezawodnego. Mam nadzieję, że oryginalny reduktor Sprintera 4x4 będzie pasował do każdego Sprintera 906 manualnego, ale to są moje życzenia a szukam potwierdzenia fachowca.
  • REKLAMA
  • #4 19642133
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Skrzynia od żuka jest mała i dość lekka, waży może ze 30kg (duży to w niej jest dzwon sprzęgła, ale to się odkręca)

reduktor do sprintera ze zdjęć występuje razem ze skrzynią więc pewnie musiał byś całą taką skrzynię kupić:
    https://a.allegroimg.com/s1024/0c9288/df5816084068a5a708f35e84f17e
    napewno kosztuje chore pieniądze

ze zmian to oczywiście musisz skrócić wał o tyle ile ta skrzynia z reduktorem jest dłuższa

przedniego wału po prostu nie przykręcasz, skoro nie masz przedniego mostu, tam niema mechanizmu różnicowego więc będzie działać i bez mostu przedniego

tyle, że to masz załączane jakimś silniczkiem, więc trzeba by pokombinować, zapewne dorobić przełącznik chwilowy załączający lub wyłączający to, osobiście nie lubię takich rozwiązań, wajcha to wajcha, działa zawsze, a takie silniczki to zwykle się psują
  • #5 19642219
    sas1956
    Poziom 5  
    A co myślisz o zastosowaniu reduktora MB G Klasa tzw Gelendy ? Mam taki z kawałkiem ramy. Mam tylko wątpliwości, czy nie jest on "za słaby". W porównaniu ze skrzynią żuka jest chyba lepszy, bo wyprodukowany jeszcze w RFN, czyli w czasach, gdy nie kombinowano z oszczędnościami. Wstawiłbym go w miejsce podpory wału i oczywiście dopasowałbym długości wałów. Waga reduktora z mocowaniem i fragmentem ramy też oscyluje w okolicach 30 kg.
  • REKLAMA
  • #6 19642382
    michal_rybka
    Poziom 35  
    wątpię żeby był za słaby, lepiej go założyć tuż za skrzynią, łącząc go ze skrzynią łącznikiem elastycznym, to będzie najprostsze, bo przerabiać trzeba tylko jeden wał a nie robić dwa, a więc połowę taniej i 2x pewniej, bo jest większa szansa, że jeden wał skróci się i pospawa osiowo niż dwa wały tak się udadzą ;) zresztą wał lepiej jak by skracał ktoś, kto to potem jakoś wyważy, bo jest duża szansa, że jak się samemu to pospawa to będzie miało bicie i całym autem będzie trzęsło
  • #7 19642737
    sas1956
    Poziom 5  
    Na pewno wszystkie roboty z przeróbką wału zlecę fachowcowi, który mam nadzieję wykonana to z należytą starannością, bo na tym nie można oszczędzać ze względu ewentualnych drgań o których piszesz. Niestety nie bardzo mogę umieścić reduktor blisko skrzyni, gdyż po obu stronach jest mnóstwo "ustrojstw", co utrudnia montaż reduktora do ramy. Im bardziej do tyłu tym robi się koszerniej (załączona fotka). Chyba nie uniknę ruszania obu wałów. Cieszy mnie fakt, że sądzisz, iż reduktor sprosta obciążeniom. Muszę przemyśleć i wykonać robotę tak, aby była niezawodna, gdyż z reguły wyjeżdżam na trasy zagraniczne o długości ok 5 tys. km i wszelkie naprawy zagraniczne nie bardzo wchodzą w grę.
    Sprinter 906, 2007 rok, - Dołożenie reduktora do manualnej skrzyni biegów w Spri
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19642778
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    Zdajesz sobie sprawę z tego, że taki reduktor to rodzaj dwubiegowej skrzyni najczęściej niesynchronizowanej i w większości przypadków z samochodach 4x4 zaleca się włączanie i wyłączanie (zmianę przełożenia) na postoju lub przy bardzo wolnej jeździe. Jak już ruszysz z reduktorem to w zasadzie używasz go aż do ponownego zatrzymania. Reduktor zgodnie z nazwa zmniejsza prędkość pojazdu (najczęściej w okolicach 1:2, np 1:1.8 albo 1:2.2) ale dzięki temu moment przekazywany na kola jest w takim stosunku większy. Tak więc jeżeli masz prędkość maksymalną 120km/h to z włączonym reduktorem będzie to około 60km/h.
    Pewno da się go przełączyć przy wyższej prędkości tylko to taki powrót do przeszłości do skrzyni bez synchronizacji, jakiś miedzy-gaz itp.
    Są jeszcze takie urządzenia jak wzmacniacze momentu (w ciągnikach) - jest to często przekładnia planetarna którą hamulcem i sprzęgłem (nie tym głównym ale własnym osprzętem tej przekładni)można załączyć pod obciążeniem. W ciągnikach jest używane gdy nagle potrzeba większej siły uciągu (cięższa gleba) a nie można sobie pozwolić na przełączenie biegów bo maszyna się cofnie i zapadnie w dołek a potem zakopie. Podobnie jak są zwolennicy skrzyni automatycznej w 4x4 bo się nie cofnie przy wyjeździe z błota.
    Takie rozwiązanie niestety jest częścią skrzyni biegów i nie widziałem jego oddzielnie.
  • #9 19642934
    sas1956
    Poziom 5  
    Tak, mam tego pełną świadomość.

Może od "stworzenia świata". Jestem osobą, która uwielbia podróże kamperem, ale nie na zasadzie autostradą od kempingu do kempingu, tylko w miejsca "dzikie", gdzie nie ma ludzi a są: piękne widoki,cisza i spokój. Jest pełno miejsc do których prowadzą kręte, strome dróżki - plaże, łąki w górach i inne ciekawe miejsca (małe górskie miejscowości). Sprinter ma napęd na tył, więc nie straszne mu są ostre podjazdy pod warunkiem, że ma na tyle mocy. W tym wypadku prędkość mnie nie interesuje, bo odcinek dojazdu, to 1-2 kilometry i zamiast dojechać np. w 5 min. pojadę 15 min. W tym wypadku ogranicza mnie tylko tylny zwis kampera no i oczywiście twardość podłoża.

Poprzedni mój kamper miał napęd na przód (Ducato) i parę razy mi się zdarzyło, że na ostrych podjazdach przednie koła się ślizgały, bo nie były obciążone. W Sprinterze takiej sytuacji nie będzie.

Kolejna rzecz, to wjazd na piaszczystą/kamienistą plażę, gdzie można się poruszać tylko pełzającym biegiem, bo w przeciwnym razie (na klasycznym I lub wstecznym biegu) natychmiast się zakopię.

Ponieważ mój kamper, to potężna kolumbryna i w przypadku parkowania lub poruszania się w zatłoczonym terenie jazda na reduktorze, to zbawienie i praktycznie brak możliwości otarcia lub stłuczki.

Jeśli włączam się do ruchu z "terenowej" drogi pod górkę, to jadę "jak automatem", bez używania hamulca ręcznego (tylko nożny) i palenia sprzęgła. W 90% są to małe asfaltowe drogi na których prędkość 40-50 km/h jest wystarczająca a taką prędkość na reduktorze i 6 biegu spokojnie osiągnę i w najbliższym możliwym miejscu się zatrzymuję/zwalniam i wyłączam reduktor.

Reduktor jako "hamulec górski" - obecnie przy podróżach po małych górskich miejscowościach (Apeniny) brakowało mi jedynki na zjazdach i musiałem używać hamulców. Mam nadzieję, że mając reduktor będę mógł zrezygnować z hamowania podczas zjazdów.

Generalnie na autostradach, drogach dobrych zapominam o reduktorze a używam go tylko w określonych sytuacjach

Sprinter 906, 2007 rok, - Dołożenie reduktora do manualnej skrzyni biegów w Spri Sprinter 906, 2007 rok, - Dołożenie reduktora do manualnej skrzyni biegów w Spri
  • Pomocny post
    #10 19642941
    pioter488
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Moim zdaniem nie wykonalne bez poważnych przeróbek
    Wał wiadomo inny skrzynia z reduktorem.
    Podpora skrzyni biegów inna
    Zwróć uwagę jaki prześwit ma 906 4x4 dołączę zdjęcie
    Ten reduktor się nie zmieści w takim samochodzie, wychodzi jakieś 150-200 mam poniżej miski olejowej silnika. To się nie pomieści pod samochodem. 4x4 ma inną ramę zawieszenia. Silnik zamontowany jest nad przednim mostem Sprinter 906, 2007 rok, - Dołożenie reduktora do manualnej skrzyni biegów w Spri Sprinter 906, 2007 rok, - Dołożenie reduktora do manualnej skrzyni biegów w Spri
    Sterowaniem tego sprzętu martwił bym się na końcu.
  • #11 19643256
    sas1956
    Poziom 5  
    Chyba niestety masz rację. Muszę szukać innych rozwiązań. Dziękuję za informację i zdjęcia.
  • #12 19643301
    michal_rybka
    Poziom 35  
    dlatego druga skrzynia w szeregu lub zewnętrzny reduktor (to też taka skrzynia, tyle, że 2 biegowa) jest lepszym i prostszym rozwiązaniem, albo ten reduktor od Gelendy, zrób mu zdjęcie to zobaczy się jakie ma wejście i wyjścia
  • #13 20455918
    sas1956
    Poziom 5  
    Po gruntownych przemyśleniach zdecydowałem, że nie warto dokonywać takiej przeróbki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kampera na bazie Sprintera 906 z 2007 roku, który ma problemy z ruszaniem pod górę przy pełnym obciążeniu. Rozważa dołożenie reduktora z modelu 4x4, aby zwiększyć moc i ułatwić jazdę w trudnym terenie. W dyskusji poruszono kwestie kompatybilności reduktora z manualną skrzynią biegów, możliwości montażu oraz konieczności przeróbek wałów napędowych. Użytkownik rozważa także zastosowanie reduktora z modelu MB G Klasa, jednak obawia się o jego wytrzymałość. W końcu, po analizie, użytkownik decyduje, że przeróbka nie jest opłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA