logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE

KRAABi 05 Paź 2021 19:16 1437 10
REKLAMA
  • #1 19641680
    KRAABi
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Chcę zainstalować Windows 11 i nie mogę. Pobrałem pc health od Microsoftu i tam jest napisane że nie mam bezpiecznego rozruchu mimo że włączyłem go w biosie
  • REKLAMA
  • #2 19641746
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10443
    Potrafisz podac jakies podstawowe informacje? Model plyty? Wersje biosu? Moze jakis screen z tym co ustawiles?
  • REKLAMA
  • #3 19641749
    KRAABi
    Poziom 3  
    Asrock b450m pro 4
    ryzen 5 3600
    gtx 1050 ti
  • #4 19641762
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wlaczyles Uefi i ustawiles Secure Boot? Masz najnowszy bios.
  • REKLAMA
  • #5 19641780
    KRAABi
    Poziom 3  
    włączyłem secure boot ale nie wiem jaki mam bios zaraz sprawdzę

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

mam bios 5.00 najnowszy jest 5.20
    Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 19642247
    hop21
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Hej kilka chwil temu skoczyłem walkę z instalatorem Windows 11 z sukcesem. Mam CPU i5-7500 więc też nie supportowany.
    Co prawda robiłem uaktualnienie z 10 na 11 godzina kombinacji ale się udało.

Po krótce.

1. Na dysku C tworzysz folder Install
    2. Zawartość pendrive lub z pliku ISO kopiujesz na dysk C do folderu Install
    3. Skopiuj to co poniżej i zapisz w folderze Install jako Setup.bat

chcp 1250
    @Echo. off
    :start
    cls
    echo off
    echo Fix "The Processor Not Supported for Windows 11" by _Hop_
    echo Follow steps 1-3

echo.
    echo 1) Backup file
    echo 2) Run Windows Installer 11
    echo 3) Restore file
    echo 4) Exit
    echo.
    set /p opcja=wybierz:
    if %opcja%==1 goto 1
    if %opcja%==2 goto 2
    if %opcja%==3 goto 3
    if %opcja%==4 exit
    goto wrong
    :1
    cls
    cd C:
    cd C:\Install\sources\
    ren appraiserres.dll appraiserres.dll.bak
    echo Copied file
    pause
    goto start
    :2
    cls
    cd C:
    cd C:\Install\
    start setup.exe
    echo I run the installer. BEFORE ACCEPTING A LICENSE. Go to option 3 before accepting.
    pause
    goto start
    :3
    cls
    cd C:
    cd C:\Install\sources\
    ren appraiserres.dll.bak appraiserres.dll
    echo File restored.
    echo GOOD LUCK
    echo _Hop_
    pause
    exit
    :wrong
    echo WRONG OPTION - CHOOSE AGAIN!
    pause
    goto start

4. Uruchamiasz Setup.bat i jedziesz zgodnie z instrukcją.
    5. Cieszysz się z Windows 11

Ogólnie cały myk polega na chwilowej zmianie nazwy pliku "appraiserres.dll" na "appraiserres.dll.bak" i przywrócenie go przed zaakceptowaniem licencji. Można to zrobić ręcznie. Plik ten znajduje się w folderze "sources" ja nośniku instalatora.
    Można przed uruchomieniem instalatora zmienić mu rozszerzenie ręcznie.
    Na pendrive ręczna zmiana rozszerzenia też powinna dać żądany efekt.
    Z racji tego że kilka tych update mnie czeka na różnych PC to na szybko sklepałem skrypt.

Powodzenia

Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE
    Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE Windows 11 - Nieudana instalacja mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSIE ]Link[/url]
  • #7 19642408
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Mozna tez podmienic appraiserres.dll z instalatora W10 i wtedy juz nie trzeba dwa razy zmieniac nazwy.
  • #9 19643048
    KRAABi
    Poziom 3  
    hop21 napisał:

3. Skopiuj to co poniżej i zapisz w folderze Install jako Setup.bat

Jeśli chodzi o punkt 3, mógłbyś wyjaśnić co mam zrobić z tym tekstem który wysłałeś?
  • #10 19643052
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Przeciez masz podane:
    > 3. Skopiuj to co poniżej i zapisz w folderze Install jako Setup.bat

Wklej do notatnika i zapisz jako Setup.bat w katalogu install.
  • #11 19643115
    hop21
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    stefpip napisał:
    u mnie podmiana pliku nie działa

Dodano po 20 [minuty]:

Znalazłem obejście problemu: https://www.tomshardware.com/how-to/bypass-windows-11-tpm-requirement

U mnie też podmianą z 10 nie działało instalator się wyłączył. Sprawdzałem na 3 PC.
    Nie sprawdziłem też czy działa to na instalacji "na czysto" robiłem, tylko update z Windows 10. Na 5 kompach w pracy wszystko poszło bez problemów.

Działa stabilnie i szybko.
    Zaraz będę stawiał 11 na Sony vaio AiO jakiś dual core tam siedzi, 8GB ram i oczywiście SSD. Sam jestem ciekawy czy zadziała i czy będzie możliwa praca na tym sprzęcie. Win 10 chodzi ram w miarę do neta się nadaje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją Windows 11, mimo włączonego bezpiecznego rozruchu w BIOSie. Po podaniu modelu płyty głównej (Asrock B450M Pro 4) oraz procesora (Ryzen 5 3600), pojawiły się sugestie dotyczące ustawień UEFI i aktualizacji BIOSu. Inny uczestnik podzielił się metodą obejścia problemu, polegającą na modyfikacji pliku appraiserres.dll w folderze instalacyjnym. Użytkownicy wymienili również doświadczenia z instalacją na różnych komputerach, w tym na modelach Sony Vaio AiO.
REKLAMA