logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Windows 11 – błąd przy 77% instalacji „Instalacja systemu Windows 11 nie powiodła się"

MrxPL 18 Sie 2025 20:56 2688 5
  • #1 21638300
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Probuje zainstalować system windows 11 na nowym komputerze (Procesor Ryzen 7800X3D, płyta ASUS X670E-E Plus, 32GB RAM, Radeon RX6950XT) i za każdym razem mam komunikat „Instalacja systemu Windows 11 nie powiodła się" nie wiem dlaczego. Instalacja dochodzi do 77% pojawia się komputer zostanie uruchiony ponownie i po 2-3 sekundach wyskakuje to co na zdjęciu (tylko po polsku) . Próbowałem rożne ISO, przygotowywane Rufusem i Media creation tool i zawsze to samo, Secure boot włączony, ram sprawdzony. Nie wiem co jeszcze mógłbm sprawdzić. To jakiś problem hardware'owy? Pobieram obraz Win 10 w tej chwili i spróbuje na nim. Dzięki za pomoc

Komunikat instalatora systemu Windows 11: „Windows 11 installation has failed”
  • #3 21638416
    MrxPL
    Poziom 10  
    Więc tak próbowałem jeszcze zainstalować w11 używając starszego instalatora ale przy etapie stosowanie aktualizacji pokazał takie coś

Komunikat błędu: instalacja Windows przerwana z powodu problemu z konfiguracją rozruchu

Natomiast windows 10 zainstalował się bez problemów i.pokazuje że komputer spełnia wymagania w11...

Komunikat narzędzia PC Health Check potwierdzający zgodność komputera z Windows 11

Teraz probuję zaktualizować do w11 spod systemu. Powinno się udać bo z tego co czytałem na necie to ludzie mieli takie problemy ale właśnie omijali to w ten sposób że instalowali w10 i aktualizowali.

Ale czemu 11 nie chce pójść "na czysto" tego nadal nie wiem...

Dodano po 22 [minuty]:

A jednak nie poszło stało przy 83% i pokazało ten sam błąd

w załączniku kilka logow jakie znalazłem

instalacja przerwała się ok 22:47
    Załączniki:
    • setuperr.zip (2.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • setupdiagresults.zip (877 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • setupact.zip (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21638443
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Bezpośrednim problemem jest to:
    BFSVC: Could not open the BCD template store. Status = [c000000f]

i wynikające z niego:
    CAddBootEntry: Failure while adding the boot entry. Error: 0x80070002[gle=0x00000002]
    Operation failed: Add boot entry for C:\$WINDOWS.~BT\NewOS\WINDOWS. Locale = pl-PL. Error: 0x80070002[gle=0x000000b7]

Być może coś jest nie tak z partycjonowaniem dysku - próbowałeś usunąć wszystkie partycje i założyć je od nowa, czy próbujesz na spartycjonowanym wcześniej dysku robić taką instalację? Mogłoby to również być kwestią sprzętową, ale wtedy Windows 10 też by się wysypał. Może być też jakiś problem w BIOSie - możesz spróbować zaktualizować, jeśli istnieje nowsza wersja, ewentualnie przywrócić go do wartości fabrycznych i spróbować ponownie.
  • #5 21638448
    MrxPL
    Poziom 10  
    Hmm no właśnie myślę że coś może w biosie. Bo instalowałem już bez mała z 10 razy. Partycje usuwam w oknie instalacji windowsa. Może on czegoś nie usuwa. Ale przy pierwszej instalacji już był błąd.

Dysk jest nowy czysty dzisiaj go rozpakowałem
    Jest to Kingston Fury Renegade 4TB

Natomiast płyta to Asus TUF X670E-E Plus z najnowszym biosem. W menu Secure boot mam opcje "OS Type" i tu mogę wybrać Other OS albo Windows UEFI. (to drugie to chyba oznacza że jest włączony) oraz druga opcja Secure Boot mode (standard albo custom)

Może wyłączyć ten secure boot? Chociaż chciałem mieć włączony bo wiem że parę gier go wymaga włączonego...

Ale to już jutro sprawdzę

Ekran BIOS płyty głównej ASUS z ustawieniami Secure Boot i wybraną opcją „Standard”
  • #6 21640255
    MrxPL
    Poziom 10  
    OK, problem rozwiązany, jednak musiałem przygotować całego pendriva przez Media Creation Tool, wcześniej używałem go tylko do ściągnięcia obrazu. Z tego co wyczytałem to pendrive utworzony przez MCT jest w formacie FAT32, a Rufus robi go w NTFS i wtedy nie śmiga. Miałem włączony Secure Boot który właśnie coś gryzł się z tym formatem.
REKLAMA