logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A3 2016 urwany kawałek płyty głównej.

Maltaczykth 06 Paź 2021 22:03 891 6
REKLAMA
  • #1 19643656
    Maltaczykth
    Poziom 6  
    Witam. Mam problem z telefonem. Był on kiedyś w serwisie i nie naprawili tego telefonu, więc chciałem sam to zrobić. Gdy otwierałem telefon zauważyłem że jest ułamany kawałek płyty głównej (widac na zalączonym zdjęciu). Na tym telefonie było sporo danych które chciałbym skopiowac na komputer. Da się to w jakiś sposób naprawić, lub czy telefon będzie działac bez tej części?
    Z góry dziękuje Samsung Galaxy A3 2016 urwany kawałek płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #2 19644028
    bogdan2491
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Ułamane jest pół płyty głównej, jedyne co widzę to wysłanie do firmy która odzyskuje dane bezpośrednio z układu pamięci, ale koszty na pewno nie będą małe. Jeśli chodzi o naprawę telefonu to nie ma szans, chyba że znajdziesz dawce- drugą płytę, ale dane i tak są na tej.
  • REKLAMA
  • #3 19868734
    Maltaczykth
    Poziom 6  
    @bogdan2491 a dałoby się wylutować pamięć z telefonu i przełożyć do drugiej płyty? (przepraszam za brak odp. ale zapomniałem o tym temacie :\
  • #4 19868768
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1286
    Akurat ta ulamana czesc nie powinna miec wplywu na uruchamianie sie telefonu. Tam znajduje sie uklad odpowiedzialny za WiFi/bluetooth, NFC i zasilanie karty SIM oraz, po drugiej stronie plyty, rzeczy od czujnika zblizeniowego.

Maltaczykth napisał:
    a dałoby się wylutować pamięć z telefonu i przełożyć do drugiej płyty?

Mozna, z racji ze A3 2016 nie jest szyfrowana, ale nie ma to sensu. Prosciej kosc wylutowac, odczytac z niej dane i po prostu przywrocic na sprawna plyte. Mniej roboty i mniejsze ryzyko.

Jesli chodzo i koszty - popytaj w serwisach ktora zajmuja sie naprawa i mikrolutowaniem. Powinno byc taniej niz w firmach zajmujacych sie typowo odzyskiem danych. Ewentualnie odezwij sie na PM jesli wysylka wchodzi w gre.
  • REKLAMA
  • #5 19868789
    Maltaczykth
    Poziom 6  
    Czyli mógłbym podłączyć telefon do komputera, i skopiować z niego dane? (zależy mi na tym najbardziej ,tak jak napisałem w opisie tematu)
  • REKLAMA
  • #6 19868925
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1286
    Skoro do tej pory tego nie zrobiles, a urzadzenie bylo oddane do jakiegos serwisu i tez go nie byli w stanie uruchomic to nie, aktualnie tak zrobic nie mozesz. Ten pekniety, oderwany fragment z kolei nie powinien miec z tym zadnego zwiazku, o ile zlacza baterii rowniez nie jest czesciowo pekniete a to ciezko ocenic po tym zdjeciu.
  • #7 19869197
    Maltaczykth
    Poziom 6  
    W serwisie mieli wymienić tylko wyświetlacz, lecz poza tym wszystko działało. Złącze baterii nie jest pęknięte. Spróbuje wymienić wyświetlacz :I

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telefonem Samsung Galaxy A3 2016, który ma uszkodzoną płytę główną. Po otwarciu urządzenia zauważył ułamany fragment płyty, co uniemożliwia odzyskanie danych. Użytkownicy sugerują, że uszkodzona część nie wpływa na uruchamianie telefonu, a dane można odzyskać poprzez wylutowanie pamięci i przeniesienie jej do sprawnej płyty. Istnieje również możliwość skorzystania z usług firm zajmujących się odzyskiwaniem danych, jednak koszty mogą być wysokie. Użytkownik dopytuje o możliwość podłączenia telefonu do komputera w celu skopiowania danych, ale odpowiedzi wskazują, że to może być niemożliwe z powodu wcześniejszych problemów z urządzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA