logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bios widzi dyski ale nie bootuje Windowsa

TomekLDsaidfjo 08 Paź 2021 10:05 20139 14
REKLAMA
  • #1 19645627
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Witam , mam taki problem że windows działał bez zarzutów, aż do dnia dzisiejszego , tak jak zawsze odpaliłem kompa , od razu wchodzi mi do biosu a windows się nie odpala. Kiedy wchodzę w opcje boot setup nie ma żadnej pozycji do odpalenia. Dodaje zdjęcie co prawda uproszczonej wersji ale, może zobaczycie co jest nie tak. Pozdrawiam

Dodam że dyski działają bo były sprawdzone na innym komputerze i działają bez zarzutu
    Załączniki:
    • Bios widzi dyski ale nie bootuje Windowsa IMG_20211008_095525.jpg (3.51 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19645650
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2051
    Witam,
    mozesz troszeczke jasniej:
    TomekLDsaidfjo napisał:
    ...Kiedy wchodzę w opcje boot setup nie ma żadnej pozycji do odpalenia...

widze dwa dyski i zadnego nie mozesz wybrac jako urzadzenia bootujacego?
    Stalo sie tak z dnia na dzien? bez zadnych znakow?
    Czy bateria od CMOS jest sprawna? wyglada ze z jakiegos powodu BIOS zgubil ustawienia bootowania i dlatego zglasza sie on a nie system.
    Podaj moze dokladniejsza specyfikacje komputera/zasilacz.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 19645672
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    Procesor g4600
    8 GB ram
    Dysk SSD 250 GB(z windowsem)
    Dysk HDD 500 GB (z pierdołami)
    grafika gtx 1070
    Zasilacz 550w

Wyjmowałem baterie na 15 i wkładałem żeby zresetować bios, nie wiem jak sprawdzić czy bateria działa ale godzina /data się nie resetuje co wyłączenie komputera.
  • REKLAMA
  • #5 19645709
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    viayner napisał:
    Witam,
    jaki to zasilacz?
    pokaz zakladke boot.
    Jakiekolwiek komunikaty na ekranie, dzwieki z glosnika?
    Pozdrawiam

Komunikatów żadnych
    Jeśli coś jeszcze trzeba to zaraz podeślę zdjęcia
    Załączniki:
    • Bios widzi dyski ale nie bootuje Windowsa IMG_20211008_105630.jpg (3.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bios widzi dyski ale nie bootuje Windowsa IMG_20211008_105617.jpg (3.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bios widzi dyski ale nie bootuje Windowsa IMG_20211008_105557.jpg (3.42 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 19645712
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    Komunikatów żadnych, tylko po prostu otwiera mi interfejs biosu
    Załączniki:
    • Bios widzi dyski ale nie bootuje Windowsa IMG_20211008_105459.jpg (3.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 19645741
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    Nie wiem jaka fima zasilacza.

Jeśli o to chodziło to jak widać , jedno puste pole

Spróbuje dać naprawę na instalce Windowsa może pójdzie
    Załączniki:
    • Bios widzi dyski ale nie bootuje Windowsa 16336845195523074439848068947803.jpg (5.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 19646014
    cesqad
    Poziom 11  
    W Biosie jak masz zakładkę boot to musisz znaleźć coś takiego jak priorytet bootowania (boot priority) i tam należy wybrać dysk na którym masz system a następnie zapisać ustawienia, problem że nie widzi dysków po wchodzeniu do boot menu może dotyczyć resetu biosu i ustawienia parametru na Legacy a powinno być UEFI możesz zobaczyć też w sekcji secure boot czy masz wybrane aby uruchamiał windows jako pierwszy, ogólnie to kolega wyżej ma racje, powinieneś zamieścić jak najwięcej zdjęć z biosu i powinniśmy dojść do czegoś :)

PS: Po zdjęciu widzę że zasilacz to Akyga
  • #12 19646216
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    No właśnie bootujac nie widział dysku , teraz zbootowalem pendrive i nawet po formacie nie dysków nie chciało mi zainstalować windowsa. Musiałem usunąć i na nowo stworzyć dyski w instalce windowsa i hula. Nie wiem jak to mogło się stać 🤷🏻‍♂️. W każdym bądź razie ogarnięte . Dzięki za pomoc
  • #14 19647056
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    Gelip napisał:
    Zapewne teraz zainstalowałeś Windows w trybie Legacy bo masz w biosie ustawienie Storage Boot Option Control: Legacy

Nie trzeba było instalować od nowa - wystarczyłoby zmienić to ustawienie na UEFI

zmieniałem to opcje i nic z tego nie pykło. Ważne że już ogarnięte :)
  • #15 19647059
    TomekLDsaidfjo
    Poziom 4  
    Gelip napisał:
    Zapewne teraz zainstalowałeś Windows w trybie Legacy bo masz w biosie ustawienie Storage Boot Option Control: Legacy

Nie trzeba było instalować od nowa - wystarczyłoby zmienić to ustawienie na UEFI

zmieniałem to opcje i nic z tego nie pykło. Ważne że już ogarnięte :)

Dodano po 37 [sekundy]:

reinstall windowsa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem systemu Windows, który nie startuje mimo że BIOS widzi dyski. Po sprawdzeniu, że dyski działają na innym komputerze, użytkownik zresetował BIOS, ale nadal nie mógł wybrać urządzenia bootującego. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień bootowania w BIOS, w tym priorytetu bootowania oraz opcji UEFI/Legacy. Ostatecznie użytkownik zainstalował system Windows ponownie, co rozwiązało problem, mimo że zmiana ustawień BIOS mogła być wystarczająca.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA