logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralko-suszarka do 1500 zł zamiast pralki - ma sens?

Samason 08 Paź 2021 19:05 987 9
REKLAMA
  • #1 19646400
    Samason
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam.
    Chciałbym wymienić starą pralkę na pralko-suszarkę, samej suszarki raz, że nie ma gdzie postawić, dwa - nie ma na to budżetu. Stąd moje pytanie czy do 1500 zł takie urządzenie ma sens czy sobie darować i kupić samą pralkę?

Wymagania min 6 kg ładowności ładowanie od przodu. Byłoby to moje pierwsze takie urządzenie, kompletnie się na tym nie znam. Wymiar starej pralki 60 cm, jakiś stary Bosch/ Zależy mi też na tym, żeby sprzęt był jak najbardziej "serwisowalny". W obecnym Boshu wyją łożyska, których się ponoć wymienić nie da, bo bęben jest nierozbieralny czy coś takiego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19646432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19652252
    Samason
    Poziom 10  
    Dzięki a jakieś konkretne modele ? Stara to jakiś Bosh Vario Perfect ale stary już z białym pokrętłem po prawej 60 cm . Co do zużycia prądu to czy rzeczywiście jest to tak straszne w przypadku "grzałki jak mówią ? Dodam że mamy instalację fotowoltaniczną i NA RAZIE pokrywa ona nam całe roczne zapotrzebowanie . No prawie ojciec płacił chyba tam 140 zł na rok ale to jakieś opłaty duperele doliczają . Ale w sumie nie widomo co to będzie co nam "miłościwie panujący " wymyślą na razie przy naszym zużyciu ( ojciec ma warsztat ) to to się jeszcze opłaca . Ale nie ukrywam że mimo wszystko zbytnio szaleć z poborem prądu nie chce . Chciałem może w tym może w przyszłym tygodniu przejść do sklepu i pooglądać to sobie ale chciałbym mieć jakieś odniesienie czego szukać . Powiedzmy tak do MAKS 2k ale to już maks absolutny najlepiej koło 1,5k . Ale jak już naprawdę warto dopłacić powiedzmy że do 2k jestem w stanie jeszcze dorzucę im najwyżej ze swoich . :)
  • #4 19652266
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19652638
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    Samason napisał:
    Stąd moje pytanie czy do 1500 zł takie urządzenie ma sens czy sobie darować i kupić samą pralkę ?
    Daruj sobie, raz, to za 1500zł to można kupić względnie przyzwoitą pralkę, a nie pralkosuszarkę, dwa, pralkosuszarki nie sprawdzają się, suszarka to fajna rzecz, ale jako osobne urządzenie.
  • #6 19652922
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19652942
    mrice
    Moderator AGD
    Gdyby sposób suszenia w pralkosuszarkach był taki fajny to i do samych suszarek ta technologia była by zaadoptowana, a jakby nie spojrzeć suszarki są zbudowane zupełnie inaczej. Poza tym pralkosuszarka by wysuszyć musi mieć znacząco zmniejszony załadunek, nie mówiąc już o czasie trwania cyklu. W finalnym rozrachunku pralkosuszarka jest w stanie przerobić tylko ok 25% tego co praka i suszarka jako osobne urządzenia. Pomijam już fakt, że większość pralkosuszarek miętoli ciuchy, co daje zabawę z żelazkiem jeszcze.
  • #8 19652956
    Samason
    Poziom 10  
    No tak tylko nie każdy ma możliwość postawienia 2 osobnych urządzeń zresztą to w moim przypadku podwójne koszty nie 1500zł 2 tyś tylko 3-4 tyś co jest już dla mnie za dużo . Właśnie po to założyłem ten temat by się dowiedzieć czy warto czy nie .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19652998
    mrice
    Moderator AGD
    Samason napisał:
    o tak tylko nie każdy ma możliwość postawienia 2 osobnych urządzeń

Nie wnikam, jeśli masz mieszkanie które ma 20m2 to rozumiem, ale znam wiele przypadków gdzie było mówione, nie ma gdzie suszarki postawić, a w końcu stoi, u mnie finalnie w korytarzu, mój kolega wstawił do kuchni, znajoma w końcu na słupek się zdecydowała. Inna kwestia, na dwa osobne urządzenia tak ok 3000zł trzeba liczyć.
  • #10 19658319
    Samason
    Poziom 10  
    Skoro tak się sprawy mają odpuszczam temat . Może kupie samą pralkę ale to może za jakiś czas bo na razie mam inne zmartwienia . Na 2 osobne urządzenia raz nie mam budżetu,dwa ja wiem że suszarkę można wszędzie postawić ale też to musi mieć jakiś logistyczny sens do piwnicy jej nie postawie a na salonie mamuśka nie pozwoli . :D W kuchni mam okno i grzejnik to też pchać nie będę trzeba by wszystko pod suszarkę przerabiać a to bez sensu i dodatkowe koszty . Ale dziękuje zapomoc . Odezwe się w razie wyboru pralki . :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę starej pralki na pralko-suszarkę w budżecie do 1500 zł, z uwagi na brak miejsca na osobną suszarkę. W dyskusji poruszono kwestie związane z ładownością pralko-suszarek, które są mniejsze niż w tradycyjnych pralkach, oraz efektywnością suszenia. Użytkownicy podkreślają, że pralko-suszarki mogą być mniej wydajne i wymagają mniejszego załadunku podczas suszenia. Wskazano również na problemy z serwisowalnością niektórych modeli, zwłaszcza w kontekście wymiany łożysk. W odpowiedziach zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem może być zakup osobnych urządzeń, mimo wyższych kosztów. Użytkownik ostatecznie decyduje się na zakup samej pralki, z uwagi na ograniczenia budżetowe i przestrzenne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA