logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Prośba o sprawdzenie schematu powielacza pojemności

IRFP640 11 Paź 2021 23:35 483 4
REKLAMA
  • #1 19651348
    IRFP640
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Prośba o sprawdzenie schematu powielacza pojemności

Schemat to modyfikacja powielacza/mnożnika pojemności. Zależy mi na tym, żeby w razie konieczności znacznie ograniczyć prąd dostarczany do zasilanego układu, układ ma działać jako zabezpieczenie nadprądowe.

Wg mojej myśli w momencie podania sygnału na transoptory wprowadzą one tranzystory Q3 (Q4) w stan przewodzenia. Na przewodzących tranzystorach odłoży się napięcie około (max) 100 mV. Sprawi to, że tranzystor Q1 (Q6) wejdzie w stan odcięcia a do obciążenia popłynie prąd przez rezystory R2 i R3 oraz tranzystor Q3. Wydaje mi się, że problemem może się okazać szybkie rozładowanie kondensatora C1 przez Q3 więc pewnie wypadałoby wstawić w kolektor Q3 jakiś rezystor o wartości kilku omów. Tranzystory Q2 i Q5 są w celach testowych.
    Napiecie zasilania o którym myślę to 18-24V na wejściu układu. Graniczny prąd, przy którym układ ma zadziałać (będzie wyzwalany) to 7A. Prąd dostarczany po zadziałaniu zabezpieczenia będzie ograniczony do max 15 mA.

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 19651505
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6027
    IRFP640 napisał:
    Wydaje mi się, że problemem może się okazać szybkie rozładowanie kondensatora C1 przez Q3 więc pewnie wypadałoby wstawić w kolektor Q3 jakiś rezystor o wartości kilku omów.
    Rozładowanie C1 przez Q3 może się dla tego ostatniego źle skończyć, a rezystor w obwodzie Q3 spowoduje że większy spadek napięcia co umożliwi załączenie Q1.

Może zamiast zwierać B-E Q1 lepiej zrobić przerwę w obwodzie bazy bazy Q1?

IRFP640 napisał:
    Tranzystory Q2 i Q5 są w celach testowych.
    Decydując się na BJT albo MOS można zoptymalizować układ do jednego lub drugiego przypadku, również dostosować budowę zabezpieczenia, układu uniwersalnego nie można zrobić dobrze.

Z czego będziesz zasilał ten układ? Bo jeśli z zasilacza niestabilizowanego to układ wymaga dostosowania tak aby nie przepuszczał tętnień z powodu za wysokiego napięcia na C1. Napięcie na C1 musi być niższe niż najniższa chwilowa wartość napięcia (tętnień) na wejściu.
  • REKLAMA
  • #3 19651523
    IRFP640
    Poziom 11  
    Przez rezystory R2 i R3 płynie w sumie 10mA (przy napięciu zasilania około 20V), tyle wystarczy, żeby w razie potrzeby nasycić BDX33. Jeśli do kolektora Q3 dam rezystor 10R to odłoży się na nim 0.1V, myślę, że w dalszym ciągu układ będzie odcinał Q1. Nie musi to być układ arcyszybki.
    Jeśli dam przerwę w bazie Q1 będę musiał dać rezystor między jego bazę a emiter a to wprowadzi już jakieś sprzężenie zwrotne, co w tym ukłdznie nie powinno mieć miejsca. Myślę też, że ta przerwa w stanie załączenia będzie jakimś dodatkowym źródłem szumów i dryftu.
    Oczywiście jako że to układ do poznawania świata mogę to wrzucić na PCB a ewentualnie nie montować. Pomyślę o tym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19651597
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6027
    IRFP640 napisał:
    Jeśli do kolektora Q3 dam rezystor 10R to odłoży się na nim 0.1V, myślę, że w dalszym ciągu układ będzie odcinał Q1
    W stanie zwarcia na wyjściu źródłem napięcia jest C1, jeśli z C1 popłynie >120mA to na 10R odłoży się napięcie wystarczające do otwarcia Q1
    IRFP640 napisał:
    Jeśli dam przerwę w bazie Q1 będę musiał dać rezystor między jego bazę a emiter
    Nie widzę powodu
    IRFP640 napisał:
    Myślę też, że ta przerwa w stanie załączenia będzie jakimś dodatkowym źródłem szumów i dryftu.
    A tu już wymyślasz, przerwę może zrobić transoptor, elementem wyjściowym transoptora może być MOSFET o małej rezystancji w stanie właczenia
    IRFP640 napisał:
    Przez rezystory R2 i R3 płynie w sumie 10mA (przy napięciu zasilania około 20V), tyle wystarczy, żeby w razie potrzeby nasycić BDX33.
    W stanie statycznym nasycenie tranzystora w tym układzie nie jest możliwe, więc powinieneś sobie odświeżyć teorię jak działa tranzystor :)

Pytałem, z czego to będziesz zasilał?
  • #5 19652077
    IRFP640
    Poziom 11  
    Zrobiłem symulację w falstad i faktycznie do bani jest ten pomysł z tranzystorem Q3. Zrobię przerwę w bazie, zobaczę czy zmieści mi się mały przekaźnik czy użyję transoptora.
    Dziękuję za uwagi.

A dla twojej ciekawości - to oczywiście będzie zasilane z transformatora, za mostkiem prostowniczym i niewielką baterią kondensatorów.
REKLAMA