logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon MF416DW - zacięcie papieru, zużyte rolki, problem z napędem na rolkach i drucikiem

szefmaly 12 Paź 2021 13:59 495 1
REKLAMA
  • #1 19652031
    szefmaly
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam,
    mam mały kłopot z Urządzeniem Canon MF416 dw, mianowicie drukarka nie pobiera stron z podajnika ADF (pojawia się komunikat zacięcie papieru)
    Z całą pewnością rolki są do wymiany (mocno zużyte) jednak to nie jest główny powód problemu zauważyłem że trybiki napędowe nie zawsze przylegają do rolek pobierających (brak napędu na rolkach). Pod osłoną silniczka i przekładni, znajduje się drucik (który wygląda na pewien rodzaj sprężyny) który chyba nie znajduje się prawidłowym miejscu.
    Czy może ktoś posiada Service Manual do tego sprzętu lub pokrewnego?
    a może miał podobny problem i już sprawę przerabiał?
    Na zdjęciu zaznaczona zębatka która przekazuje napęd na rolkę pobierającą oraz druga strzałeczka to drucik (sprężyna)
    Canon MF416DW - zacięcie papieru, zużyte rolki, problem z napędem na rolkach i drucikiem

ps.
    na samym wejściu jest czujnik obecności papieru, jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #2 19657304
    szefmaly
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam,
    coraz bardziej nabieram przekonania że problem nie koniecznie znajduje się w miejscu które wskazałem, a może bardziej od strony elektroniki. Zębatki te czasami po podłożeniu kartki do czujnika wejściowego uruchamiają się i pozycjonują w taki sposób że napęd zostaje przekazany na rolki pobierające, czasami jednak silnik napędzający cały mechanizm zacznie się obracać w przeciwną stronę i sprzęgiełko nie ustawia się prawidłowo (rolki nie zazębiają się i rolka pobierająca nie ma szans na obrót)
    Brak dokumentacji service manual do tego modelu, chyba muszę się poddać. :(
REKLAMA