Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle

PatrykTrembaczowski 12 Oct 2021 20:52 1188 21
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Witam zakładam sam panele fotowoltaiczne a dokładniej 27 sztuk
    Specyfikacja poniżej do falownika specyfikacja tez poniżej i moja pytanie jest takie jak mam podzięki panele i jak je połączyć szeregowo czy rownolegle i jakim przekrojem kabla.
    Panele:
    -(Specyfikacja paneli Mysolar MS410M-HS
     Moc maksymalna (teoretyczna) Pmax: 410Wp
     Maksymalne napięcie (Vmp): 40,95V
     Maksymalny prąd (Imp): 10,01A
     Napięcie otwartego obwodu (Voc): 49,46V
     Prąd zwarcia (Isc): 10,52A
     Typowa wydajność (STC): 20,40%
     Temperatura robocza -40°C do 85°C
     Maksymalne napięcie systemowe: 1500V DC
     Maksymalny prąd bezpiecznika: 20A
     Tolerancja mocy 0-6W
     Współczynnik temperaturowy dla Pmax -0.38%/°C
     Współczynnik temperaturowy dla Voc -0.31%/°C
     Współczynnik temperaturowy dla Isc 0.048%/°C
     Nominalna temperatura robocza modułu (NMOT*) 43±2°C
     Tolerancja pomiaru mocy: ±3%
    *Założenia dla NMOT
    1. Natężenie promieniowania 800 W / m2
    2. Temperatura otoczenia 20 ° C
    3. AM 1,5
    4. Prędkość wiatru 1m/s)
    Falownik:
    -Inwerter Falownik Solarny 15kW Deye SUN-15K-G03
  • Helpful post
    kosmos99
    Level 38  
    Dlaczego falownik 15kW, jak paneli masz tylko 11kW?
    Dwa stringi panele w nich szeregowo. Będzie jakiś cień?

Dodano po 35 [sekundy]:

Do tego przy 11kW wpakujesz się w opust 0,7.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Falownik 15kW ponieważ chciałbym jeszcze w tym roku bądź w połowie kolejnego dołożyć jeszcze 9 paneli tak cień będzie na 9 panelach maksymalnie do połowy panela a reszta to max do 1/4 Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle
  • Helpful post
    kosmos99
    Level 38  
    Skoro chcesz dokładać to musisz mieć jedno MPPT wolne, więc te panele musisz połączyć rownolegle. Żeby można je było tak połączyć to musi być ich tyle samo w gałęzi. 3x9 odpada, bo przekroczysz dopuszczalny prąd. Więc albo jednego dołożysz i wtedy 2x14, albo ujmiesz 2x13szt.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Zrobię 2x13 a później jak dołożę te 10 to jak je podpiąć? I jakie przekroje kabli muszę dać i jakie zabezpieczenie?
    kosmos99
    Level 38  
    Z tym, że przy takiej liczbie stojaków to najlepiej dwa falowniki.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Czyli dwa falowniki po 8kW? I jak to wygląda w Tauron-em czy może już zgłaszać instalacje jak jeszcze nie mam falownika czy jak?

Dodano po 51 [sekundy]:

Na razie są 3 stojaki po 5 paneli i 3 stojaki po 4 panele.
    kosmos99
    Level 38  
    PatrykTrembaczowski wrote:
    a później jak dołożę te 10 to jak je podpiąć?

Szeregowo do jednego MPPT, ale muszą mieć ten sam kierunek.
    Przewód DC 4mm², zabezpieczenia przepięciowe AC, DC, a kabel AC to ciężko powiedzieć, bo obciążenie spore będzie. Min 6mm², ale to trzeba by zmierzyć IPZ i dopiero wtedy dobrać.

Dodano po 1 [minuty]:

Na razie są 3 stojaki po 5 paneli i 3 stojaki po 4 panele

Czyli w jednym kierunku masz 15 a w drugim 12, też tak nie powinno być. Spróbuj po równo w każdą stronę.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Falownika jeszcze nie mam kupionego to może jednak lepiej kupić dwa słabsze? Chodzi mi tez żeby to mnie wyszło za drogo ponieważ cała kasa została utopiona w pompe ciepła i ocieplenie budynku pompa ciepła ma 14kW Toshiba estia.

Dodano po 1 [minuty]:

A co może się stać jeśli będzie nie równo?
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Wszystkie panele są skierowane na południowy zachód
    15k kabel zasilający budynek mam 5x16mm² zabezpieczenie przed licznikowe 80A nożowe i 63 ampery zalicznikowe.
  • Helpful post
    kosmos99
    Level 38  
    Falownika jeszcze nie mam kupionego to może jednak lepiej kupić dwa słabsze?

Byłoby najlepiej. Według mnie teraz zainstalować 10kW i mieć opust 0,8 to momentu rozbudowy. Inna sprawa, że jeśli rozbudujesz po nowym roku to nie wiadomo jak to będzie traktowane. Tzn stare czy nowe zasady.

Wszystkie panele są skierowane na południowy zachód

Ale są dwie połacie i inne warunki nasłonecznienia.

A co może się stać jeśli będzie nie równo?

Jeśli łączysz równolegle to ich liczba musi być równa w gałęziach i inaczej można uszkodzić panele.
    Jeśli liczba będzie równa. ale będą mieć różne warunki nasłonecznienia to będziesz mieć spore straty. Chodzi o sytuację, że cżęść paneli połączenia szeregowego jest skierowana w jedną a część w drugą. Jeżeli zrobisz tak, żę cały string będzie na jednej połaci, a drugi na drugiej to ok. Czyli 13 szt na jednej połaci, a 13 na drugiej i dopiero te stringi połączone równolegle do jednego MPPT. Gdybyś to obecnego układu (12+15) wykorzystał oba MPPT to też ok. Ale nie podłączysz następnych. No chyba, że panele będą identyczne to można dorzucić w szereg z istniejącymi stringami.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Czyli najlepiej jak teraz na dniach bym zamówił jeszcze te 9 paneli i mógł bym je zamontować sobie na spokojnie po nowym roku? I łącze lewa stronę dachu 12 szeregowo i prawa stronę 15 w szereg? A później poprostu 16 na lewej i 20 na prawej?
    kosmos99
    Level 38  
    spokojnie po nowym roku?

Od strony technicznej tak, ale od nowego roku mają być (może będą później) zmiany dla nowych odnośnie rozliczeń. Mniej koprzytsne niż teraz. A nie wiadomo jak będzie traktowana rozbudowa, czy nowe czy stare warunki. Najlepiej jakbyś dołożył w tym roku. No chyba, że zgłosisz teraz 36szt, a zamontujesz później.

A później poprostu 16 na lewej i 20 na prawej?

Lepiej po 18, bo możesz przekroczyć napięcie maksymalne.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    To MPPT to jest jedno wejście na plus i minus? Czyli jednego stringa? Bo na zdjęciach wyglada chodzby pod ten falownik podpinali się 4 plusy i 4 minusy mógłby ktoś to mi wytłumaczyć proszę
    kosmos99
    Level 38  
    Bo na zdjęciach wyglada chodzby pod ten falownik podpinali się 4 plusy i 4 minusy mógłby ktoś to mi wytłumaczyć proszę

Cztery, bo do dwóch MPPT podłączone są po 2 stringi równolegle.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Przepraszam ze tak męczę ale to łącze 10 paneli w szereg i lecę na przepięciowej z przepięciowej na bezpiecznik i z bezpiecznika na falownik tak samo z kolejnymi 10-cioma z prawej strony i 8 paneli w szereg i kolejne 8 w szeregi a w falowniki to samo jest zmostkowane równolegle?
    kosmos99
    Level 38  
    Nie. Skoro teraz na jednej połaci masz 12, a na drugiej 15 paneli, to łączysz w jeden szereg 12, a w drugi 15. I to podłączasz do przepięciówek DC Typ 2 (jeśli nie ma piorunochronu), z przepięciówek do poszczególnych MPPT. Bezpieczniki DC przy jednym stringu na MPPT nie są potrzebne. Jak będziesz rozbudowywał, to rozepneisz szeregi i powpinasz nowe panele. Czyli do jednego 6, a do drugiego 3 sztuki.
    rokbok
    Level 32  
    @PatrykTrembaczowski , z tego co widzę na fotkach z postu #3 to po zamocowaniu paneli konstrukcja będzie dość chwiejna, sprawdzisz to próbując ręką "rozhuśtać" konstrukcję, w/g mnie powinieneś wzmocnić ją zastrzałami.

jak to wyglada z tauronem czy może już zgłaszać instalacje jak jeszcze nie mam falownika czy jak?

https://www.tauron.pl/dla-domu/obsluga-i-pomo...-klientem/chce-sie-przylaczyc/mikroinstalacja
    wello
    Level 20  
    Jaką masz odległość między rzędami? W sensie odległość pomiędzy krawędzią górną panelu jednego rzędu, a krawędzią dolną panelu drugiego rzędu? Na oko wygląda, że to będzie ze 30cm, a panele mają 2m. Nie wiem czy nie są za blisko.
    PatrykTrembaczowski
    Level 4  
    Zdaje mi się ze 30 i 40 cm tyle na ile mogłem żeby sie zmieściły ale jak będę w domu to zmierzę to dokładnie

Dodano po 5 [godziny] 40 [minuty]:

A wiec tak między tymi pierwszymi zdjęciami jest 45cm odległości od stelaży ale tylni jest dźwigniowy pod większym katem żeby te z przodu go tak nie przysłaniały bo nie mogę się odsunąć dalej do tylu bo jest komin a między tymi z tylu jest 85 cm odległości.

Dodano po 1 [minuty]:

Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle Panele fotowoltaiczne jak podłączyć szeregowo czy rownolegle
    r65
    Level 14  
    Sprawdź sobie minimalne odległości między ekierkami np. tu: Link Bo jak dasz za blisko będą się zacieniać wzajemnie. Nie wiem czy doczytałeś, że cień na jednej małej celi i połowa stringu prawie nie pracuje.