logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 5 paneli fotowoltaicznych równolegle do kabla 2x10mm2?

mf70xd 06 Cze 2025 18:42 1365 26
  • #1 21571622
    mf70xd
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Poszukuję porady dotyczącej równoległego łączenia paneli PV.
    Mam 5 paneli (każdy po 500 W), które chcę połączyć równolegle. Czy są do tego jakieś specjalne złączki?
    Szeregowo sprawa jest prosta, ale równolegle? Jak te pięć kabli plusowych i pięć kabli minusowych połączyć z jednym 10 mm²?
    Kominem pójdzie już normalny kabel 2x10 mm² (linka).
  • Pomocny post
    #2 21571699
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7827
    Albo kupić coś podobnego;

Dwa czarne rozdzielacze złącz MC4 do kabli fotowoltaicznych, każdy z pięcioma gniazdami.

Albo zrobić samemu. Z jednej strony MC4, skręcasz końce i zaciskasz tuleją łączącą z przewodem 10 mm2.

Miedziana tuleja łączeniowa do przewodów elektrycznych z wyżłobieniem na środku i schematem technicznym u dołu.

Na to kuszulki termokurczliwe z klejem i gitara.
  • #3 21571773
    mf70xd
    Poziom 10  
    @ArturAVS
    Ale to chyba 16 albo i 20 tulejka potrzebna?
    5 kabli po 4 mm², nie wiem, czy i tak się w 16 zmieści...
  • #4 21571805
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 900
    To nie łącz na kupę wszystkiego jak masz mieć problem z połączeniem kabli.

Kup zwykłe trójniki ( 3x ) czy trójniki równoległe ( 2x ) , kosztują grosze i złącz, będzie dokładnie to samo.
  • #5 21571888
    podkopiaczeq
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Sugeruję zamontować rozdzielnicę - wejść każdym panelem niezależnie, do każdego panelu zastosować odpowiednie zabezpieczenie (w Twoim przypadku zapewne około 12-14A), wszystkie zabezpieczenia połączyć szyną grzebieniową. Potem można już wygodnie wyjść przewodem 10mm2 z zabezpieczeń.
  • #6 21571919
    ArturAVS
    Moderator
    mf70xd napisał:
    5 kabli po 4 mm², nie wiem, czy i tak się w 16 zmieści...

W tulejkę 10 kę spokojnie 4 x 4 mm2 się mieści.
  • #7 21571970
    mf70xd
    Poziom 10  
    Panowie,
    a ogólnie ten kabel 10 mm² będzie odpowiedni dla ~70 A?
    Jeden panel ma 13 A.
    Jakie do tego zabezpieczenie dobrać? Zawsze miałem do czynienia z połączeniami szeregowymi i później równoległymi, ale do max 30 A.
    Jeszcze jakiś rozłącznik DC by się przydał... Polecicie coś do 80/90/100 A?

Nie mogę iść osobno, bo trasa spora i koszt kabli byłby zbyt duży w stosunku do wartości całej instalacji. To jest tylko do grzania wody zestaw. Dlatego na 45 V i z wysokim amperażem.
  • #8 21572004
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 361
    Każdy panel powinien być zabezpieczony oddzielnym bezpicznikienikiem ,na 10mm2 70 A trochę dużo,
    .
    Kup przetwornicę do cwu i połącz szeregowo do tego zwykła grzałka na 230v
  • #9 21572016
    ArturAVS
    Moderator
    mf70xd napisał:
    ten kabel 10 mm² będzie odpowiedni dla ~70 A?

Nawet dla 16 mm2 to na styk.

kmarkot napisał:
    Każdy panel powinien być zabezpieczony oddzielnym bezpicznikienikiem

A niby dlaczego? Rzeczową argumentację proszę.
    kmarkot napisał:
    Kup przetwornicę do cwu i połącz szeregowo do tego zwykła grzałka na 230v

W takim zastosowaniu jak najbardziej, panele w szereg i do domu 3x2,5 mm2. Duże prądy=duże straty.
  • #10 21572029
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Daj najwyżej podwójne kable, mniejszy koszt niż wymieniać minimum na 16mm
  • #11 21572068
    mf70xd
    Poziom 10  
    @kmarkot
    A gdzie to mam zabezpieczyć? Na dachu pod panelem? No chyba nie...
    Na poddaszu też nie ma jak, bo kabel pójdzie wentylacją.

Połączenie musi być równoległe, bo przetwornica jest 48 V od Volt Polska.
    Ona ma charakterystykę:
    Maksymalny prąd ładowania z paneli solarnych: 100 A
  • #12 21572216
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jak ty sobie wyobrażasz uruchomienie w ogóle przetwornicy na napięciu z jednego panelu ? Samo natężenie prądu przeciez nie spowoduje że będzie działała przetwornica.
    Nawet jak byś miał w ogóle z panelu 40V to w równoległym masz 5x 40V = 40V i 5x 12A = 60A

Przetwornice Volta wymagają minimum 120-160 V na wejściu by w ogóle działać.
    Co to za przetwornica ?
  • #13 21572269
    kmarkot
    Poziom 31  
    mf70xd napisał:
    gdzie to mam zabezpieczyć? Na dachu pod panelem? No

Dokładnie tak.

ArturAVS napisał:
    niby dlaczego? Rzeczową argumentację proszę.

Producent paneli fotograficznych określa maksymalny prąd jakim powinny być zabezpieczone panele, w tym wypadku nie wiem gdyż autor nie podał typu paneli. Ale myślę że będzie to około 20 amper.
    https://asobolife.com/fuse-guidelines-for-solar-arrays/
  • #14 21572433
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    mf70xd napisał:
    Połączenie musi być równolegle, bo przetwornica jest 48V od Volt Polska

Bez sensu. Nie przemyślana inwestycja. Tak to jest jak się kupuje na pałę.
    mf70xd napisał:
    Maksymalny prąd ładowania z paneli solarnych: 100A

Wiesz jaki łuk będzie przy takim prądzie jak się kabel uszkodzi? A jakie straty na kablu i w samej przetwornicy? Jak się przetwornica uszkodzi to się to może pięknie palić. Sprzedaj przetwornicę, panele połącz szeregowa, grzałka na 230V załączana stycznikiem na prąd stały. Mniejsze koszty, mniejsze straty, mniejsza możliwość uszkodzenia, a w razie uszkodzenia mniejsze fajerwerki i mniejsze koszty naprawy bo uszkodzić się może jedynie stycznik, ale jak kupisz na 100A to przy prądzie 16-20A dłuuugo popracuje a jeszcze ci pieniądze zostaną w kieszeni bo kabel wystarczy 6mm i sprzedajesz przetwornicę. W wersji z przetwornicą kabel 16mm bo 10 się szybko od temp zdegraduje. Różnica w cenie duża. W bezpieczeństwie też.
  • #15 21572442
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 231
    Falownik do grzania wody+ grzałka 230V ze zwykłem termostatem to koszt ~1100zł, podłączasz to tanim przewodem do fotowoltaiki i działa. Jaki jest sens pchania się w niskie napięcie i robienie jakichś ulepów ?
    Wszelkie połączenia wykonane na fotowoltaice muszą być pewne. Pchanie się w jakieś niestandardowe połączenia i bezpieczniki, może skończyć się pożarem na własne życzenie...

Stycznik na zakładane parametry do ewentualnego połączenia szeregowego, byłby kilkukrotnie droższy od falownika Volta na to samo... Takich napięć i prądów przy DC nie rozłącza się raczej mechanicznymi urzadzeniami... Bo to może pracować jako spawarka.
    Bezpieczniki zresztą też mogą się okazać droższe od falownika. A nie koniecznie bezpieczniki w torze fotowoltaiki są bezpieczne (mimo nazwy). Nie wiem czy też stanowią jakiekolwiek logiczne zabezpieczenie przy takim połączeniu...
    Te rozdzielacze też trzebaby się przyjrzeć, czy są przystosowane do takiego prądu bo przy 70A, to złącza już są delikatnie inaczej projektowane (na allegro widzę ofertę z maksymalnym prądem 30A).
    Połączenie tego w inny sposób, trzeba bardzo porządnie zrobić, bo to naprawdę igranie z ogniem, gdyby coś przestało łączyć z jakichś dziwnych powodów.
  • #16 21572479
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Według mnie to pomylił urządzenia i chce stosować inwerter solarny 48V do podłączenia grzania a to nie jest urządzenie do podłączania pod panele tylko pod magazyn 48V.

Do grzania Volt Polska ma przetwornice solarne GREEN BOOST, nie zauważyłem by była jakakolwiek działająca w okolicy 48V, no chyba że takowa w ofercie o jakiej nie wiem.
  • #17 21572756
    ArturAVS
    Moderator
    mf70xd napisał:
    bo przetwornica jest 48V od Volt Polska

Dokładnie jaka?

kmarkot napisał:
    Producent paneli fotograficznych określa maksymalny prąd jakim powinny być zabezpieczone panele, w tym wypadku nie wiem gdyż autor nie podał typu paneli. Ale myślę że będzie to około 20 amper.

Jak nie?
    mf70xd napisał:
    Jeden panel ma 13 A.

Panel jest źródłem prądowym, przy zwarciu sam ograniczy prąd do Isc.
  • #18 21572757
    kmarkot
    Poziom 31  
    Zwarcie w panelu słonecznym ma miejsce, gdy panel ulega uszkodzeniu i nie wytwarza już prądu ze słońca.

Jeśli układ paneli słonecznych jest podłączony równolegle, uszkodzony jeden panel słoneczny może stać się przyczyną pożaru, ponieważ cały prąd wytworzony przez pozostałe sprawne panele będzie kierowany do uszkodzonego panelu zamiast do regulatora ładowania.

Schemat trzech paneli słonecznych połączonych równolegle; środkowy panel z pożarem i napisem zwarcie.
  • #19 21572759
    ArturAVS
    Moderator
    kmarkot napisał:
    Zwarcie w panelu słonecznym ma miejsce, gdy panel ulega uszkodzeniu i nie wytwarza już prądu ze słońca.

Nieprawda. Isc to prąd zwarciowy na zaciskach panela a nie w nim. Jeśli panel ma prąd Impp 13A a Isc 13,2A to jak zabezpieczysz? Bezpiecznik 13A nie zadziała lub będzie reagował przy mpp, co wprowadzi ograniczenia mocy. Połączączenie równoległe identycznych paneli zamontowanych tak aby miały takie same warunki nasłonecznienia spowoduje jedynie przepływ prądów wyrównawczych o wartości kilku, kilkunastu mA co w praktyce jest pomijalne. Mam trzy panele spięte równolegle, i prąd wyrównawczy nie przekroczył 16mA (zmierzone).

Na obrazku który wstawiłeś, bezpiecznik będzie reagował za szybko, nie pozwalając na wyciągnięcie pełnej mocy paneli.
  • #20 21572766
    kmarkot
    Poziom 31  
    Kiedy sprawdzałeś czy zamontowane panele nie mają uszkodzeń mechanicznych?
    Więc nie pisz że to nie możliwe.
    Przyczyny uszkodzeń mechanicznych mogą być różne od błędów montażu naprężenia, gradobicie, wandalizm...

Dodano po 11 [minuty]:

Na obrazku[/quote]
    ArturAVS napisał:
    Na obrazku który wstawiłeś, bezpiecznik będzie reagował za szybko, nie pozwalając na wyciągnięcie pełnej mocy paneli

To jest poprawny schemat instalacji przy połączeniu równoległym paneli fotowoltaicznych

Schemat instalacji fotowoltaicznej z równoległym połączeniem paneli, bezpiecznikami i kontrolerem ładowania.
  • #21 21572771
    ArturAVS
    Moderator
    kmarkot napisał:
    Kiedy sprawdzałeś czy zamontowane panele nie mają uszkodzeń mechanicznych?

Co kilka miesięcy. W Twoim przykładzie, I=19,32A a bezpiecznik 15A co ogranicza moc dwóch 200W paneli(400W) do ~290W! Gdzie tu sens i logika? Połowa mocy jednego panela jest ograniczana przez niewłaściwy bezpiecznik! Uszkodzenie panela nigdy nie spowoduje zadziałania zewnętrznego bezpiecznika, najwyżej, przy częstej pracy z MPP uszkodzą się połączenia wewnątrz niego (busbary). Niestety kolego, fantazjujesz i wymyślasz teorie nie mające poparcia w fizyce.

kmarkot napisał:
    To jest poprawny schemat instalacji przy połączeniu równoległym paneli fotowoltaicznych

Bez podanych parametrów (paneli oraz zabezpieczeń) to tylko rysunek poglądowy.
  • #22 21572779
    kmarkot
    Poziom 31  
    Może przesadzam lecz moim zdaniem lepiej dmuchać na zimne .
    Mam off-grid który pracuje normalnie z dwoma panelami w taki pochmurny dzień produkcja wygląda tak .

Panel kontrolny systemu off-grid z odczytami akumulatora LiFePO4, mocy inwertera, napięcia, temperatury i danych PV.

Czyli słabo akumulator LiFePo4 na pewno nie zostanie doładowany raczej rozładowany.

Lecz naprzyklad przy awarii sieci mogę dołączyć dodatkowych 8 paneli i produkcja wygląda tak

Panel sterowania systemem off-grid z informacjami o stanie akumulatora LiFePO4, mocy falownika i produkcji energii.

To przy połączeniu równoległym dziesięciu paneli jaki jest prąd zwarcia?
    Każdy panel zabezpieczony jest oddzielnym bezpiecznikiem
  • #23 21572783
    ArturAVS
    Moderator
    kmarkot napisał:
    To przy połączeniu równoległym dziesięciu paneli jaki jest prąd zwarcia?

10xIsc pojedynczego panela dla całości, dla jednego panelu będzie to jego Isc.

kmarkot napisał:
    przy awarii sieci mogę dołączyć dodatkowych 8 paneli

Gdyby były podłączone na stałe, nie miałbyś niedoładowanego aku. Choć tu dużo zależy od logiki sterowania i samego regulatora.
  • #24 21573094
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1849
    Autorze tematu, przeczytaj wszystkie posty i zrewiduj swoje podejście do tej instalacji.
    Nie ze względu na bezpieczeństwo, lecz na cenę urządzeń do instalacji, które musisz dokupić do obsługi dużych prądów 70-100A.
    kmarkot napisał:
    Może przesadzam lecz moim zdaniem lepiej dmuchać na zimne .

Nie może, lecz na pewno.
    Pożary zdarzają się losowo, w każdej instalacji, lecz najczęściej powodem są błędy montażu samych firm montujących, a nie równoległe łączenie paneli bez bezpieczników.

Kiedyś obawy o wandalizm były powodem montażu czaszy SAT - na tamten czas horrendalnie drogiej - nad dachem lub niedostępnym kominie.
    Początkowo panele też były wyłącznie na dachu.
    Teraz farmy PV są prawię wyłącznie na gruncie a znany jest mi jeden przypadek zniszczenia młotkiem części paneli, przez zwaśnionego sąsiada-pijusa.
    Właściciele domów z działką też chętnie umieszczają panele na gruncie, szczególnie wtedy, kiedy dach domu jest z mansardami.

Idąc twoim tokiem rozumowania - dziś nie byłoby już samochodów na ulicach, noży w kuchni i w ogóle byłby zakaz używania rzeczy potencjalnie niebezpiecznych, ale wygodnych, zakaz zwłaszcza dla szaraków :)
  • #25 21578648
    mf70xd
    Poziom 10  
    Ale spam odwaliliście.
    Masakra xD

SINUS PRO ULTRA-M 6500 24/230 V (3000/6500 W) 60 A MPPT (160 V)

-------------------------------------------

A powiedzcie mi...
    Tak sytuacja. Ktoś słyszał od kogoś, że ten ktoś ma zrobione ogrzewanie wody (grzałką) na regulatorze MPPT za 230 zł.
    Czy to jest wykonalne i jak niby? Mówimy o grzaniu wody w domu, więc na pewno nie na 24 V z grzałką 300 W...
    Coś /- 2 kW grzałka.

Da się coś wyczarować z 6 paneli na jakimś czymś za 230 zł? Czy to raczej ściema lub ktoś coś przekręcił?
    W tej cenie to max regulator 36/48 V da radę znaleźć...
    Chyba że 3 grzałki 600 W jakoś podłączone? Ma to sens?
  • #26 21578897
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Moim zdaniem jeżeli panele są połączone bezpośrednio równolegle i jest ich więcej niż 2, bezpieczniki mają sens, z tym że ja założyłbym bezpiecznik o wartości nieco wyższej niż Isc pojedynczego panelu. W razie jakiegoś katastrofalnego uszkodzenia w jednym z paneli przy niefortunnym zbiegu okoliczności może do niego popłynąć sumaryczny prąd Isc pozostałych, co przy większej ich liczbie prawie na pewno spowoduje, że coś się upali lub zapali.
    Ja u siebie zabezpieczenie zorganizowałem nieco inaczej, panele połączone są przez diody 40CPQ100 przykręcone do sporego radiatora (przy pracy z Imp na każdej wytraca się parę W). W takim układzie uszkodzenie w obwodzie jednego z paneli po prostu wyłącza go z użytkowania, dopóki wszystko jest sprawne szanse na jakieś poważne problemy są minimalne, dlatego co kilka tygodni jak trafi się dobry słoneczny dzień, robię szybki przegląd z termowizją.
  • #27 21615057
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 402
    ArturAVS napisał:
    kmarkot napisał:

Nieprawda. Isc to prąd zwarciowy na zaciskach panela a nie w nim. Jeśli panel ma prąd Impp 13A a Isc 13,2A to jak zabezpieczysz? Bezpiecznik 13A nie zadziała lub będzie reagował przy mpp, co wprowadzi ograniczenia mocy. Połączączenie równoległe identycznych paneli zamontowanych tak aby miały takie same warunki nasłonecznienia spowoduje jedynie przepływ prądów wyrównawczych o wartości kilku, kilkunastu mA co w praktyce jest pomijalne. Mam trzy panele spięte równolegle, i prąd wyrównawczy nie przekroczył 16mA (zmierzone).

Na obrazku który wstawiłeś, bezpiecznik będzie reagował za szybko, nie pozwalając na wyciągnięcie pełnej mocy paneli.

Ale Kol. Kmamrot ma rację. Przy łączeniu równoległym więcej niż 2 stringów (lub modułów) należy zabezpieczyć każdy z nich odpowiednim bezpiecznikiem. Kmamrot może nieprecyzyjnie to opisał, ale chodzi o to, że (na przykładzie Autora) jeśli jeden z modułów dostanie zwarcia (np. wskutek uszkodzenia), to pozostałe cztery będą pracowały na zwarcie, a prąd zwarcia popłynie przez uszkodzony moduł. W tym przypadku może to być ok. 50 A. Podejrzewam że przewód 4mm2 długotrwale takiego prądu nie wytrzyma i pożar gotowy.

Dodano po 2 [minuty]:

GrandMasterT napisał:
    Moim zdaniem jeżeli panele są połączone bezpośrednio równolegle i jest ich więcej niż 2, bezpieczniki mają sens...

O, sorry, w zasadzie napisałem to samo co Ty wcześniej :-). Nie dotarłem do Twojego postu odpisując na poprzedni ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy równoległego łączenia pięciu paneli fotowoltaicznych po 500 W każdy, z wykorzystaniem kabla 2x10 mm². Poruszono kwestie doboru odpowiednich złączek, tulejek zaciskowych oraz zabezpieczeń prądowych dla prądów rzędu 60-70 A. Zalecane jest stosowanie bezpieczników indywidualnych dla każdego panelu, aby zapobiec przepływowi prądów zwarciowych przez uszkodzony moduł, co mogłoby prowadzić do pożaru. Wskazano na konieczność zastosowania rozdzielnicy z zabezpieczeniami (około 12-14 A na panel) i szyną grzebieniową do łączenia wyjść. Dyskutowano o ograniczeniach kabla 10 mm² przy prądach około 70 A oraz o ewentualnej potrzebie zastosowania kabla 16 mm² lub podwójnego przewodu. Poruszono temat kompatybilności z przetwornicą 48 V marki Volt Polska, która wymaga odpowiedniego napięcia wejściowego (120-160 V) i maksymalnego prądu ładowania do 100 A. Zwrócono uwagę na ryzyko strat i uszkodzeń przy niskim napięciu i wysokim prądzie oraz na bezpieczeństwo połączeń DC, gdzie rozłączniki mechaniczne i bezpieczniki mogą być niewystarczające lub kosztowne. Zaproponowano alternatywne rozwiązania, takie jak połączenie szeregowe paneli z grzałką 230 V i stycznikiem DC. Omówiono również stosowanie diod zabezpieczających (np. 40CPQ100) w celu eliminacji problemów z prądami wyrównawczymi i uszkodzeniami paneli. W końcowej części dyskusji pojawiła się kwestia użycia taniego regulatora MPPT do grzania wody oraz wątpliwości co do jego efektywności przy niskim napięciu i mocy grzałki. Podkreślono, że instalacje PV wymagają przemyślanego doboru zabezpieczeń i komponentów, aby zapewnić bezpieczeństwo i efektywność pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA