logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kuchenki indukcyjnej - trzy fazy, grubsze kable i zgoda Tauronu

pawell55555 20 Paź 2021 15:51 1374 2
REKLAMA
  • #1 19665571
    pawell55555
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam,
    Proszę o pomoc, bo zupełnie nie wiem co robić... :-(
    Mam taki problem. Może będzie to wróżenie z fusów, ale proszę o pomoc...
    Kupiłem mieszkanie z rynku wtórnego (1997 r.), spółdzielcze. Była tam jedna faza.
    Była tam kuchenka gazowa, chciałem przejść na indukcję. W skrócie - elektryk doradził by zrobić 3 fazy i grubsze kable (byly - o ile dobrze pamietam - 1,5 mm²). Miałem mieć robiony remont.
    Majster przygotował "wszystko" w mieszkaniu na 3 fazy - dołożył kable, wymienił skrzynkę itd. Czyli jakby w mieszkaniu jest wszystko przygotowane na podłączenie 3 faz...
    W mojej klatce 2, 3 mieszkania mają 3 fazy podłączone. Na klatce jest licznik, a niedaleko pod nim miejsce na trzy bezpieczniki (wkręcony tylko jeden - 25A).
    Mam zgodę Tauron-u - napisali mi, że z ich strony przyłączenie nie wymaga prac inwestycyjnych. W załączniku harmonogram prac.
    Jutro pójdę do spółdzielni (przez telefon kiepsko się dogadałem), ale chcę się zorientować o co pytać, z czym to się je...
    Mam kilka pytań.
    Co mnie teraz jeszcze czeka poza założeniem nowego licznika przez Tauron? Czy dobrze rozumiem, że będę musiał przeprowadzić dodatkowe kable z klatki (tam gdzie liczniki i zabezpieczenie) do mieszkania? Czyli albo kucie w ścianach albo korytka? Wiem, że to głupie pytanie ale naprawdę nie wiem.
    No i jeśli tak, to czy da się to zrobić bez uszkadzania mieszkania? U mnie bezpieczniki są nad drzwiami wyjściowymi... czyli tam będzie trzeba się jakoś wpiąć?
    Kto się tym zajmuje? Po prostu szukać elektryka który się tego podejmie? Spółdzielnia mówiła też że oni muszą projekt(?) zaakceptować. Czy to też przygotowuje elektryk? Można to po prostu wszystko zlecić?
    Załączniki:
    • Podłączenie kuchenki indukcyjnej - trzy fazy, grubsze kable i zgoda Tauronu 20211020_152429.jpg (4.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19665651
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2631
    Najłatwiej i chyba najszybciej będzie poprosić o to spółdzielnie by swoimi elektrykami to przygotowali, napewno będziesz musiał im zapłacić ale możesz uniknąć wojen pomiędzy elektrykiem-wykonawcą a spółdzielnią i jakimiś projektami. Ogólnie skoro wewnątrz mieszkania masz wszystko przygotowane i elektryk to potwierdzi to zostanie tylko położenie nowego przewodu od licznika do mieszkania i w miejscu gdzie jest obecny licznik przygotować tablice licznikowa i zabezpieczenie do zasilania 3fazowego
  • Pomocny post
    #3 19665837
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Musisz wezwać na miejsce elektryka który sprawdzi co już masz zrobione a co jeszcze trzeba wykonać. Od spółdzielni musisz uzyskać zgodę na prace na częściach wspólnych budynku. Jeśli w miejscu gdzie jest licznik nie ma tablicy licznikowej 3 fazowej to trzeba będzie taką zainstalować tylko czy się zmieści do istniejącej skrzynki. Jeśli nie to wymiana skrzynki.
REKLAMA