logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD

kingkrs 23 Paź 2021 19:12 3531 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić laptopa, który po instalacji Windows 10 na nowym SSD widzi sieci Wi‑Fi, ale nie może połączyć się z żadną z nich i pokazuje komunikat „Nie można połączyć się z tą siecią” ?

Problem był związany z konkretną instalacją Windows 10, bo po postawieniu Windows 10 Pro i zamianie dysków Wi‑Fi zaczęło działać poprawnie [#19676284] Test z live Debiana potwierdził, że sprzęt i sama karta sieciowa są sprawne, więc usterki należy szukać po stronie Windowsa [#19671528] Wcześniej sugerowano też, że aktualizacje Windows 10 mogą psuć Wi‑Fi i że warto wyczyścić błędne sterowniki narzędziem DriverStore Explorer oraz sprawdzić sterownik Qualcomm Atheros AR956x 10.0.0.355 [#19670990][#19675337]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 19670765
    kingkrs
    Poziom 5  
    Cześć,
    Chciałbym zasięgnąć porady dot. połączenia sieciowego w laptopie. Mianowicie, nie mogę połączyć się z żadną siecią tylko na tym urządzeniu. Nadmienię, że z laptopa nie korzystam dosłownie na co dzień, ponieważ miał dysk HDD i stale pracuję na komputerze stacjonarnym. Postanowiłem dodać nowy dysk SSD i postawić na nim zwyczajnie system. Instalacja dysku oraz systemu powiodła się, lecz nie do końca. Tutaj pojawił się problem, od tego właśnie momentu nie mogę połączyć się z żadnymi sieciami, które działają na innych urządzeniach. Sterowniki do karty sieciowej zostały przeze mnie zainstalowane ręcznie ze stron producenta. Próbowałem wielu metod rozwiązania tego problemu, korzystając z różnych źródeł w Internecie, nic nie pomogło. Co ciekawe, po podłączeniu zewnętrznej karty sieciowej USB, mogłem połączyć się oczywiście z siecią, a po wyjęciu tej karty pozostałem w połączeniu z siecią Wi-Fi już na karcie z laptopa. Udostępniając Internet z mojego telefonu, nie mogłem się podłączyć, zaś po udostępnieniu Internetu z innego telefonu już mogłem, oczywiście nie w 5 GHz tylko 2,4. Niezwłocznie zainstalowałem dostępne aktualizacje systemowe. Stwierdziłem, że jest w porządku i obecnie jestem w innym miejscu, ale niestety znowu nie mogę łączyć się z innym Wi-Fi. Pojawiają się dostępne sieci, ale po wpisaniu hasła i oczekiwaniu pokazuję się komunikat "Nie można połączyć się z tą siecią". Wcześniej przed instalacją dysku karta sieciowa nie sprawiała żadnego problemu. Nawet jak już nowy dysk był zainstalowany, ale nie było jeszcze na nim systemu. Zauważyłem również, że pogorszył się zasięg. System pokazuję, że urządzenie działa poprawnie. Generalnie po różnych próbach uporania się z problemem postawiłem jeszcze raz od nowa system i to również nie przyniosło żadnych zmian (po tej instalacji nie aktualizowalem systemu przez brak polaczenia z Internetem). Może przy Instalacji dysku karta sieciowa mogła ulec uszkodzeniu, ale jednak w tamtym jednym momencie mogłem połączyć się z siecią i w pełni korzystać z tego połączenia. Karta sieciowa to: Qualcomm Atheros AR956X, a sam model laptopa to Asus R556LJ. Zawsze staram się korzystać z metod ogólnie dostępnych i rozwiązać jakoś problem, ale tutaj w tym przypadku nie mam już pojęcia co mam robić. Z góry dziękuję za starania i zainteresowanie się tematem. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 19670795
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3905
    kingkrs napisał:
    Qualcomm Atheros AR956X
    Zmień ustawienia tej karty.
    Zmień pasmo 802.11 5GHz na 2.4GHz
  • REKLAMA
  • #3 19670821
    kingkrs
    Poziom 5  
    Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD
    Pedros050 napisał:
    kingkrs napisał:
    Qualcomm Atheros AR956X
    Zmień ustawienia tej karty.
    Zmień pasmo 802.11 5GHz na 2.4GHz

Niestety, ale nie widzę tutaj dokładnej opcji do zmiany tego pasma.
  • REKLAMA
  • #4 19670832
    Pedros050
    Poziom 43  
    AdHoc otwórz i resztę po kolei.
  • #5 19670852
    kingkrs
    Poziom 5  
    Pedros050 napisał:
    AdHoc otwórz i resztę po kolei.

Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD
  • #6 19670895
    Pedros050
    Poziom 43  
    AdHoc 11n włącz bo jest wyłączone i tyle i jeśli router pracuje na 2.4GHz musi ta karta się z nim łączyć.
  • REKLAMA
  • #7 19670924
    kingkrs
    Poziom 5  
    Pedros050 napisał:
    AdHoc 11n włącz bo jest wyłączone i tyle i jeśli router pracuje na 2.4GHz musi ta karta się z nim łączyć.

Niestety, ale wciąż bez zmian.
  • #8 19670930
    Pedros050
    Poziom 43  
    Laptop to Asus R556LJ a nie podmienił ktoś karty WLAN tam był bodajże Broadcom.
  • #9 19670945
    kingkrs
    Poziom 5  
    Pedros050 napisał:
    Laptop to Asus R556LJ a nie podmienił ktoś karty WLAN tam był bodajże Broadcom.

Na pewno nic nie było wymieniane w tym laptopie. Dopiero teraz ten dysk sam zamontowałem. Nie był w żadnych serwisach.
  • #10 19670951
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ok ale my piszemy o karcie WLAN a nie o dysku.
    Możesz wstawić zdjęcie tej karty WLAN?
  • Pomocny post
    #11 19670953
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5333
    kingkrs napisał:
    Karta sieciowa to: Qualcomm Atheros AR956X

A według strony Asusa:
    dla W8.1:
    Ralink Wireless Lan Driver and Application
    Qualcomm Atheros Wireless Lan Driver and Application
    Realtek Wireless Lan Driver and Application
    Broadcom Wireless Lan Driver and Application
    Sterowniki na stornie www dla W8.1 mają już 7 lat...
    dla W10:
    Sterowniki ze strony www producenta danego układu pobrałeś czy skąd?

kingkrs napisał:
    Niezwłocznie zainstalowałem dostępne aktualizacje systemowe.

Pewnie postawiłeś jako system W10?
  • #12 19670985
    kingkrs
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    kingkrs napisał:

A według strony Asusa:
    dla W8.1:
    Ralink Wireless Lan Driver and Application
    Qualcomm Atheros Wireless Lan Driver and Application
    Realtek Wireless Lan Driver and Application
    Sterowniki na stornie www dla W8.1 mają już 7 lat...
    dla W10:
    Sterowniki ze strony www producenta danego układu pobrałeś czy skąd?

kingkrs napisał:

Pewnie postawiłeś jako system W10?

Tak, postawiłem W10 i też wszystkie sterowniki są pod ten system
  • #13 19670990
    KOCUREK1970
    kingkrs napisał:
    postawiłem W10

kingkrs napisał:

KOCUREK1970 napisał:
    dla W10:

Wiec coś się tu nie zgadza.
    kingkrs napisał:

I masz poniekąd odpowiedz - rozwalają wifi aktualizacje (i nie jesteś pierwszy, pełno tu na forum takich: W10, wifi i klops).

Pobierz najnowszy obraz Live Sytemu Debian:
    :arrow: https://cdimage.debian.org/debian-cd/current-live/i386/iso-hybrid/
    Obraz systemu, nagraj Rufusem na kartę pamięci:
    :arrow: https://rufus.ie/pl
    Potem zależnie co pierwsze bootuje, ustaw na boot z karty pamięci, testuj.

PS
    Nie cytuj całego postu, cytuj selektywnie a jak problem, to nie cytuj tylko odpowiedz z wywołaniem danej osoby przez @
  • #14 19670993
    kingkrs
    Poziom 5  
    Pedros050 napisał:
    Ok ale my piszemy o karcie WLAN a nie o dysku.
    Możesz wstawić zdjęcie tej karty WLAN?

Jasne, że rozmawiamy o karcie, a nie o dysku. Dla jasności wspomniałem, że tylko to było modyfikowane i nic więcej nie było robione przy tym laptopie ;)

W tej chwili nie mam możliwości, żeby rozbebrać laptopa. Dopiero po weekendzie mógłbym przesłać zdjęcia.
  • #15 19671010
    Pedros050
    Poziom 43  
    System Win 10 wykrył ci taką kartę WLAN?
  • #16 19671017
    kingkrs
    Poziom 5  
    Tak, wykrył
  • #18 19671030
    kingkrs
    Poziom 5  
    Ale masz też model i sterowniki z 2015 dla Qualcomma w zakładce Networking. Pobralem te i nie działało, później ze strony Qualcoma najnowsze do tej karty z 2019. Aktualizowałem też przez sam system to wykrywało tylko z 2016 i też nie działało.
  • #19 19671040
    Pedros050
    Poziom 43  
    A wstaw screnn z menadżera urządzeń. Karty sieciowe.
  • #20 19671053
    kingkrs
    Poziom 5  
    Szybciej będzie ze zdjęciem
    Załączniki:
    • Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD 16350175449258810590870277210857.jpg (4.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 19671074
    Pedros050
    Poziom 43  
    Hola Hola brak jednego sterownika a BT masz osobny moduł?
  • #22 19671126
    kingkrs
    Poziom 5  
    @Pedros050
    Jakiego sterownika brakuję? Powinien być osobny moduł BT
  • #23 19671133
    Pedros050
    Poziom 43  
    BT jest ale jest tam inne urządzenia niezainstalowany jeden sterownik.
    Numer identyfikacyjny podaj?
  • #24 19671528
    kingkrs
    Poziom 5  
    KOCUREK1970 napisał:
    Pobierz najnowszy obraz Live Sytemu Debian

KOCUREK1970 napisał:
    Obraz systemu, nagraj Rufusem na kartę pamięci:

Zrobiłem tak jak to opisałeś. Na tym systemie mogłem połączyć się z sieciami.
    Nie było problemu z żadnym połączeniem i korzystaniem z Internetu.
    Wychodzi na to, że to faktycznie przez W10. Możliwe jest to, że muszę pobrać od nowa aktualizację
    Jak będę miał dostęp, by podłączyć się kablem do tego laptopa spróbuje coś z tym zrobić.

Dodano po 10 [minuty]:

Pedros050 napisał:
    BT jest ale jest tam inne urządzenia niezainstalowany jeden sterownik.
    Numer identyfikacyjny podaj

To jest efekt tego, że stawiałem drugi raz system jak to opisałem i nie pobralem aktualizacji od Windowsa.
    Wcześniej jak miałem dostęp do Internetu to miałem pobrane aktualizacje i miałem ten sam problem tak czy siak.
    Jeśli będę miał dostęp do Internetu i będę mógł podłączyć się kablem to spróbuję zaktualizować te sterowniki i wtedy zobaczyć jaki przyniesie to efekt.
  • #25 19671647
    Pedros050
    Poziom 43  
    A od czego masz kartę LAN podepnij kabel. Tam jest sporo tych sterowników brakujących.
  • #26 19671749
    kingkrs
    Poziom 5  
    Pedros050 napisał:
    A od czego masz kartę LAN podepnij kabel. Tam jest sporo tych sterowników brakujących.

Napisałem, że spróbuję podpiąć kabel, ale w tej chwili nie mam nawet takiej możliwości. Jeśli będę łączył się kablem i ogarnę te sterowniki, to dam znać czy coś się zmieniło, czy nie.
  • #27 19671781
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Przedstaw nam screen z "Właściwości" tej karty sieciowej z programu NetworkInterfacesView. :idea:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3675956.html#18576132
    Załączniki:
    • NetworkInterfacesView v1.21pl.zip (128.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 19671815
    kingkrs
    Poziom 5  
    W załączniku jest screen z danego programu.
    Załączniki:
    • Brak połączenia sieciowego na laptopie po instalacji nowego dysku SSD wifi-status.png (33.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 19671894
    KOCUREK1970
    @kingkrs
    Dowcip polega na tym, że jak zainstalujesz Windowsa 10 ponownie, to systemowi nie wolno pobrać żadnej aktualizacji, żadnej.
    Jeśli system zacznie pobierać aktualizacje, wrócisz z powrotem do punktu wejścia.
  • #30 19675093
    kingkrs
    Poziom 5  
    Wciąż bez zmian, połączyłem się kablem i mogę korzystać z Internetu. Niestety nadal nie mogę połączyć się z żadnym Wi-Fi. Zainstalowałem wszystkie niezbędne sterowniki i próbowałem ustawiać opcję karty sieciowej tak jak było to opisywane wcześniej, nic nie pomogło. Następnie znowu zaktualizowałem system, tutaj też nic nie pomogło. Tak jak pisałem wcześniej, że testując Debiana mogłem łączyć się z siecią bez żadnego problemu. Wydaję mi się, że w tym przypadku trzeba wykluczyć uszkodzenie karty sieciowej, a szukać problemu tylko i wyłącznie w systemie ( Windows 10 Home wersja 64-bitowa).

Nie wiem, czy warto to wspomnieć, ale na HDD również miałem W10 i nie miałem problemów z połączeniem się z Wi-Fi.
    Teraz widzę, że problem jest w systemie, ale nie mam pojęcia co mogę jeszcze w tym kierunku zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem połączenia sieciowego na laptopie po zainstalowaniu nowego dysku SSD i systemu Windows 10. Mimo zainstalowania sterowników do karty sieciowej, laptop nie łączył się z sieciami Wi-Fi, podczas gdy zewnętrzna karta USB działała poprawnie. W trakcie dyskusji zasugerowano różne rozwiązania, w tym zmianę ustawień karty sieciowej, aktualizację sterowników oraz testowanie systemu Linux. Ostatecznie problem został rozwiązany po zamianie dysków miejscami i instalacji systemu Windows 10 Pro, co przywróciło możliwość łączenia się z siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA