logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Poszukiwana minimalna objętość obudowy dla głośnika Fonics EW - 80

RDRQ 25 Paź 2021 16:12 456 5
REKLAMA
  • #1 19673862
    RDRQ
    Poziom 3  
    Witam

Jaką zalecacie najmniejszą obudowę dla jednej sztuki głośnika Fonics EW - 80?
    Pytam, bo dzisiaj nabyłem 2 sztuki takich głośników i chcę na nich jakiś głośnik przenośny
    zbudować. Podzielony na komory - Jeden głośnik = jedna komora o danej objętości (litrażu).
    Też żeby to nie było ogromne. Mój pomysł był na początku żeby dla jednego dać tak ze 18 - 20L,
    ale wolę zapytać się kogoś, kto miał z nimi odczynienia i kombinował z litrażem dla nich.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19673890
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9322
    O ile wierzyć w jego parametry, można użyć WiNISD i obliczyć parametry obudowy.
    Qts 0,62
    Vas [L] 50
    Qms 3,28
    Qes 1,0
    Jednak jak dla mnie to taka "niska klasa średnia"...
  • REKLAMA
  • #3 19673941
    RDRQ
    Poziom 3  
    398216 Usunięty napisał:
    O ile wierzyć w jego parametry, można użyć WiNISD i obliczyć parametry obudowy.
    Qts 0,62
    Vas [L] 50
    Qms 3,28
    Qes 1,0
    Jednak jak dla mnie to taka "niska klasa średnia"...

Oczywiście, zmierzyłem w WinISD i wyszło mi ok 99L
    emm troszkę dużo.

Kalsa, klasą, wiem, że to nie jest głośnik premium, ale zdobyłem je za pół darmo (a dodam, że były one praktycznie nie używane)
    i chciał bym coś z nich ulepić.
  • REKLAMA
  • #4 19673954
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9322
    RDRQ napisał:
    wyszło mi ok 99L
    Co może świadczyć o tym, że parametry są niewiarygodne.
    RDRQ napisał:
    troszkę dużo.
    Powiedziałbym nawet dużo za dużo - dla głośnika 20 cm średnicy? Takie objętości to raczej do 30 cm.
    RDRQ napisał:
    chciał bym coś z nich ulepić.

Masz dwa wyjscia:
    1/ - Poszukać (jest na forum i w sieci) sposobu "własnoręcznego" obliczenia parametrów TS i dopiero na ich podstawie obliczenia parametrów obudowy.
    2/ - Przyjąć "program minimum" i po prostu wstawić głośnik do maksymalnie możliwej do zrobienia obudowy i... tyle.
    Tak to już jest z głośnikami udającymi jedynie głośniki..."estradowe" :) w dodatku na piankowym zawieszeniu... i efektywności 90dB.
  • REKLAMA
  • #5 19673970
    RDRQ
    Poziom 3  
    398216 Usunięty napisał:
    RDRQ napisał:
    wyszło mi ok 99L
    RDRQ napisał:
    troszkę dużo.
    Powiedziałbym nawet dużo za dużo - dla głośnika 20 cm średnicy? Takie objętości to raczej do 30 cm.
    RDRQ napisał:

Masz dwa wyjscia:
    1/ - Poszukać (jest na forum i w sieci) sposobu "własnoręcznego" obliczenia parametrów TS i dopiero na ich podstawie obliczenia parametrów obudowy.
    2/ - Przyjąć "program minimum" i po prostu wstawić głośnik do maksymalnie możliwej do zrobienia obudowy i... tyle.
    Tak to już jest z głośnikami udającymi jedynie głośniki..."estradowe" :) w dodatku na piankowym zawieszeniu... i efektywności 90dB.

No tak to jest, Ale przypomniało mi się że mam kogoś kto zna odp na moje pytanie.
    Więc zamykam temat, najwyżej jak już będę miał wszystko to się odezwę i może pomogę
    innym.
  • #6 19673971
    RDRQ
    Poziom 3  
    398216 Usunięty napisał:
    RDRQ napisał:
    wyszło mi ok 99L
    RDRQ napisał:
    troszkę dużo.
    RDRQ napisał:

Masz dwa wyjscia:

No tak to jest, Ale przypomniało mi się że mam kogoś kto zna odp na moje pytanie.
    Więc zamykam temat, najwyżej jak już będę miał wszystko to się odezwę i może pomogę
    innym.

Dodano po 59 [sekundy]:

Zamykam Temat, Przypomniało mi się, że znam kogoś który ma z tym dużo wspólnego.
REKLAMA