logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 8l 1.9 TDI 90km - Tylne hamulce mocno trzymają mimo wymiany części

cricket1 25 Paź 2021 19:52 2682 18
REKLAMA
  • #1 19674214
    cricket1
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Audi A3 8l 1.9 TDI 90km
    Mam problem z tylnymi hamulcami.
    Nowe tarcze, klocki, piasty, tłoczki, gumki, wszystko prawidłowo złożone. Po odpowietrzeniu hamulce dosyć mocno trzymają, 2km przejechane i smród. Pedał hamulca twardy bierze od początku. Poluzowalem na ulicy odpowietrzniki, płyn strzelił i hamulce odpuściły. Zaraz znowu to samo i znów poluzowanie odpowietrznikow. Z przewodów płyn normalnie kąpie jak były odkręcone. Co może być przyczyną? Przód działa prawidłowo.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 19674233
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3430
    Przewody elastyczne te gumowe do wymiany.
  • #4 19674235
    cricket1
    Poziom 11  
    Myślałem o przewodach ale skoro są niedrożne to czemu leci płyn jak są odkręcone?

Edit:
    Na pewno nic nie zagialem, syf też wykluczam. Starałem się robić sterylnie
    Edit2:
    Jeszcze wspomnę że linki od ręcznego są niepodpiete
  • #6 19674265
    PFC
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Najczęściej przyczyną takiego objawu jest rozwarstwienie wewnętrznych warstw gumy w wężykach. W jedną stronę płyn przepływa, cofać się nie chce, rozwarstwienie działa jak zastawka żylna w ciele człowieka. Uszkodzenie powstaje w starych przewodach, bo guma też niszczeje, a najszybszym sposobem na takie zepsucie sobie wężyków to zgniecenie ich przy wymianie szczypcami typu morsy, żeby płyn z nich nie wyciekał. No i nie wycieka, za to twarda stara guma w środku pęka i blokuje powrót płynu.
  • REKLAMA
  • #7 19674281
    cricket1
    Poziom 11  
    Dzięki, wymienię jutro te przewody i dam znać czy to była przyczyna. Za zaciski dam rękę uciąć że dobrze złożone. Póki hamulce nie były dobrze odpowietrzone to hamulce działały ok na jeździe próbnej. Dopiero po porządnym odpowietrzaniu zaczęły się problemy. Dodam jeszcze że delikatnie musiałem wysunąć czujnik stopu (2 kliki) bo pedał nie wracał na tą samą pozycję. Choć możliwe że to wciskający hamulec przy odpowietrzaniu go pociągnął do siebie i nie powiedzial

Edit
    Wezykow nie zagialem. Robiłem na wciśniętym hamulcu żeby nie leciało
  • REKLAMA
  • #8 19674315
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Na pewno tylko tył trzyma? Bo w nich i z serwami zdarzały się problemy że pompa się nie cofała.
  • #9 19674326
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    Witam.
    A nie zapowietrzyła się pompa ABSu.
    Podobny problem przerabiałem kiedyś w swoim mondeo MK2.
    Obiło mi się o uszy że grupę VAG można testerem czy jak go tam zwał poruszyć w ABSie. Ale to tylko z zasłyszenia na żywo nie widziałem.

I jeszcze jedno a serwo nie uszkodzone i samo nie ciągnie?

Pozdrawiam.
  • #10 19674720
    cricket1
    Poziom 11  
    Aktualizacja danych. Przód też się grzeje, mój błąd. Skupiony na tyle nie zwróciłem na to uwagi.
    Czy jak przewody z tyłu nie cofają płynu to będzie hamował też przód? Podciśnienie nie pozwoli wrócić pompie hamulcowej? Z przodem nie było żadnych problemów przed wymianą. Przód w porównaniu do tyłu lżej się grzeje

Sam raczej nie hamuje bo po poluzowaniu z tyłu odpowietrznikow, normalnie się toczy, dopóki znowu nie zahamuje.
  • REKLAMA
  • #11 19675457
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Tłoczki nie powodują powrotu pompy hamulcowej. Nie tylne przewody nie będą powodowały że przód hamuje. Jak będą uszkodzone przewody to poprostu płyn nie będzie mógł się cofnąć a tym samym zluzować tłoczka. Sprawdź jeszcze to serwo czy ono nie powoduje hamowania. Musiałbyś mieć pecha żeby dwa przewody na raz się uszkodziły.
  • #12 19676324
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1158
    Michał_74 napisał:
    A nie zapowietrzyła się pompa ABSu.
    Podobny problem przerabiałem kiedyś w swoim mondeo MK2.
    Obiło mi się o uszy że grupę VAG można testerem czy jak go tam zwał poruszyć w ABSie. Ale to tylko z zasłyszenia na żywo nie widziałem.

Dobrze słyszałeś i prawidłowo radzisz. Plus dla Ciebie :)
    Po rozpięciu układu hamulcowego (wymiana zacisku, przewodu) należy wykonać procedurę odpowietrzania pompy ABS VCDS (na Internecie są opisy). Po wykonaniu tejże czynności dopiero sprawdź zachowanie się układu hamulcowego.
  • #13 19676398
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19676832
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2100
    piachu1994 napisał:

Po rozpięciu układu hamulcowego (wymiana zacisku, przewodu) należy wykonać procedurę odpowietrzania pompy ABS VCDS

Eee tam, nigdy tego nie robiłem i zawsze wszystko działa. Jak nie zapowietrzysz pompy to po co?
    Przy wymianie gumek rowki w zaciskach wyskrobane do zera?
  • #15 19676840
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1158
    goldwinger napisał:
    Eee tam, nigdy tego nie robiłem i zawsze wszystko działa. Jak nie zapowietrzysz pompy to po co?

Ja zawsze uruchamiam odpowietrzenie pompy i mam głowę spokojną oraz pewność, że na pewno żaden bąbelek powietrza się nie schował.
  • #16 19677450
    cricket1
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za cenne informacje. Sprawa na razie wygląda tak że wymieniłem elastyczny z metalowym, a dopiero przy wymianie zobaczyłem że dalej jest kolejny elastyczny. Cześć gumowa przeciąłem i były ok ale za to metalowe łamały się w palcach z korozji. Na razie zrobiłem 50km i nic się nie grzeje ALE nie są porządnie odpowietrzone tyły. Czuje na pedale że to jeszcze nie to. Jutro wymienię te małe elastyczne, odpowietrze podrecznikowo i dam znać.
    ABS nie powinien być zapowietrzony bo robiłem na zablokowanym hamulcu, bez zbędnych wycieków.
    Czujnik tutaj ma bolec który nie stwarza oporu. Wysuwa się go palcem a potem pedał cofając się sam go ustawia ile trzeba.
    Rowki na uszczelki wyczyszczone perfekcyjnie. Zacisku jestem pewien na 100%.
    Z serwa nic nie syczy, po odpaleniu wciśnięty pedał schodzi jak trzeba i z zewnątrz jest ładne, zero korozji, wygląda jak nówka. Jedyne co to bzyka trochę zawór od EGR z zaślepionym wężykiem wyjścia vac.
    Jeszcze przed zmianą małych przewodów odpowietrze podręcznikowo ale czuję już że problem wróci. To samo było po wymianach. Wszystko ok na odpowietrzonych od czapy (7-9 spuszczen) , a po jeździe i kolejnym odpowietrzeniu blokowało. Ogólnie dziwna sprawa, może jutro się coś wyjaśni. Te małe elastyczne wyglądają tragicznie więc i tak je zmienię.
  • #17 19677535
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 625
    Witam.

cricket1 napisał:
    Czuje na pedale że to jeszcze nie to.

Taka mała sugestia z mojej strony. Jak się pogrzebie przy hamulcach to w pierwszym okresie jazdy pedał daje poczucie jakby "inaczej działał" jak do tej pory. Po prostu lepiej się cofają same cylinderki To spowodowane jest rozruszaniem tego co było robione. Czyli tłoczki, klocki/szczeki itp.

Kolego piachu1994
    Co to za urządzenie o którym piszesz a ja słyszałem tylko - jakiś specjalny komputer czy funkcja w aucie?
    Tak z ciekawości może komu wskoczy w oko ten post na przyszłość.

Pozdrawiam.
  • #18 19677604
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Michał_74 napisał:
    Co to za urządzenie o którym piszesz a ja słyszałem tylko - jakiś specjalny komputer czy funkcja w aucie?

To nie funkcja w aucie tylko komputer do diagnostyki, nie wszystkie ale dużo diagnoskopów ma funkcję odpowietrzania pompy ABS. Pompa jest dosłownie załączana na chwilę kilka sekund, to cała filozofia odpowietrzania pompy. Żeby zapowietrzyć pompę trzeba być wybitnie uzdolnionym, no chyba że pęknie przewód i wypompuje się cały płyn z układu.
  • #19 19690737
    cricket1
    Poziom 11  
    Panowie dzięki za wszystkie rady. Zrobione już 1500km i wszystko działa jak należy. Winny widocznie był przewód końcowy, przechodzący w metalowy. Jako że części gumowe poprzecinane i nie wyglądały w środku tragicznie to snuje teorię że przy robocie może gdzieś niezauważalnie pozaginaly się skorodowane metalowe części. Zawsze się trochę przewodem ruszy przy jego odczepianiu i późniejszej pracy. Hamulce ładnie odbijają, nie zostaje juz ciśnienie w zaciskach po odpuszczeniu hamulca. Dzięki raz jeszcze.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 8L 1.9 TDI 90km zgłasza problem z tylnymi hamulcami, które mocno trzymają mimo wymiany wszystkich kluczowych komponentów, takich jak tarcze, klocki, piasty i tłoczki. Po odpowietrzeniu hamulce nadal się grzeją, a pedał hamulca jest twardy. Użytkownik zauważa, że po poluzowaniu odpowietrzników ciśnienie ustępuje, ale problem powraca. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną mogą być uszkodzone przewody elastyczne, zator w układzie, problemy z pompą ABS lub nieprawidłowe złożenie tłoczków. Po wymianie przewodów elastycznych i metalowych, problem został rozwiązany, a hamulce zaczęły działać prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA