logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa dysku IBM Deskstar DTLA-305040 - BIOS go nie wykrywa, co robić?

marquel 31 Paź 2005 12:19 3046 9
  • #1 1943093
    marquel
    Poziom 11  
    Witam

Mam pytanie (troche naiwne, ale...), czy mozna w jakis sposob naprawic uszkodzony dysk. Prawde mowiac nie wiem, co sie z nim stalo, pewnego dnia po prostu przestal chodzic. Jak jest podlaczony pod jedna tasme z innym dyskiem lub CD, bios nie widzi anni jednego, ani drugiego, a jezeli dysk jest podlaczony samodzielnie, to bios tez go nie widzi, i podczas przeszukiwania blokuje sie, jakby wiedzial, ze tam cos jest, ale tego nie moze wykryc. Czy jest mozliwosc w jakis sposob naprawic ten dysk. NIby mam juz drugi, wiekszy, ale jakos nie mam serca pozbyc sie 40GB. Dysk to IBM Deskstar DTLA-305040 (chyba to jest jeden z tych z wadliwej serii, jednak przez jakies 2,5 roku chodzil bez wiekszych problemow)

marquel
  • #2 1943219
    adams223
    Poziom 2  
    mam ten sam problem!!Dysk segate 80GB 7200RPM coś w nim stuka na poczatku i tez jak łacze go jako slave to komp wtedy nie widzi nawet zdrowego mastera!!
    a jak jest sam jako master to tez lipa:(
    chyba nikt nam nie pomoże:(
  • Pomocny post
    #3 1943279
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Koledzy Marquel i Adams223: czy spróbowaliście chociaż poszukać ne Elektrodzie postów o naprawie dysków albo o uszkodzonych dyskach? Czy spróbowaliście znaleźć na Elektrodzie nazwę własnego dysku? Czy zrobiliście COKOLWIEK oprócz napisania postu i jęczeniu, że w ciągu godziny od założenia tematu śmieliśmy jeszcze wam nie naprawić dysków?
  • Pomocny post
    #4 1943451
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    naturalnie ze mozna kazdy dysk naprawic, pytanie czy jest oplacalna ta naprawa.
    nalezy stwierdzic czy uszkodzona jest elektronika, lub mechanika.
    do ibm przeciez jest IBM_explorerr, IBM_v2c, i kilka mniejszych.
    do Seagate DFT ze nie wspomne o polaczeniu szregowym z dyskiem.
    dopiero po tej wstepnej diagnozie nalezy stosowac Mhdd, HDAT2, Victoria
    jest takze SalvationDATa dla seagate, maxtora, hitachi, Samsunga.
  • #5 1943456
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Panowie po pierwsze wpiszcie sobie do szukaj hasło: dysk naprawa
    albo dysk elektronika.

Znajdzie bardzo dużo róznych tematów.

W dysku może być uszkodzona mechanika lub elektronika - naprawa jest to znalezienie sprawnej elektroniki lub mechaniki i podłączenie. W warunkach domowych (warsztatowych) nie ma możliwości dobrej naprawy mechaniki dysku (dyski naprawia się w specjalnych komorach próżniowych bez dostępu kurzu itp. ) . Elektronike można naprawić, ale o tym przeczytacie w innych tematach.

Do szukania panowie, i przeczytajcie regulamin

Pozdrawiam
  • #6 1943597
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    :arrow: SanceS
    "komorach próżniowych"
    No moze z ta proznia to nie przeginajmy ;)
  • Pomocny post
    #7 1944355
    SanceS
    Poziom 22  
    Przepraszam, sam widziałem zdjęcia takiej pieknej komory, w Polsce są bodajże dwie lub trzy. Jedna firmy OnTrack, której sprzęt widziałem. Naprawdę coś pięknego. Akurat firma OnTrack nie ma komory próżniowej, ale komorę laminarną, która oczyszcza, jonizuje i utrzymuje wilgotność.

więcej o serwisie dysków:
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_46731.html

Pozdrawiam
  • #8 1944703
    marquel
    Poziom 11  
    Przyznam sie, ze nie przeszukalem forum, bo posta napisalem, pod wplywem chwili (akurat robilem pozadek i znalazlem dysk). Wszystkim dziekuje za pomoc, i zabieram sie za czytanie archiwalnych postow.

Marquel
  • #9 1945447
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    jesli chodzi o ten art z chipa to byl on pisany bardzo dawno temu kiedy jeszcze Ontrack byl na ul Armi Krajowej dane tam zawarte sa troszke nieaktualne, a pozatym wtedy ludzi mysleli ze odzysk danych to czarna magia
    "Pewnego poranka otrzymałem informację o otwarciu pierwszego w Polsce profesjonalnego laboratorium odzyskiwania danych."
    Wtedy ten lab dzialal juz troszke czasu (wiem bo to byl wtedy najblizszy sklep komputerowy w mojej okolicy i korzystalem z jego uslug, dane odzyskiwano tam jeszcze jak ta firma nazywala sie MBM (bez Ontrack))
    fotki z nowego laboratorium masz tutaj
    http://www.ontrack.pl/lab.php
    I gwarantuje ci ze nie panuje tam proznia tylko powietrze tam bedace jest odpowiednio czyste
    Wyobraz sobie jak by wygladala ptraca w prozni musial by to robic robot
    Zauwaz ze dysk jest dehermetyzowany "na stole"
    W calym tym pomieszczeniu jest czystosc pozwalajaca na rozbieranie dyskow
  • #10 1946466
    SanceS
    Poziom 22  
    Hmm może masz rację z próżnią przesadziłem (OnTrack ma komorę laminarną (clean room jak to oni nazywają). Ale próżnie też gdzieś widziałem.. hmm nie wiem może mi się coś pomieszało, nie istotne

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada uszkodzony dysk IBM Deskstar DTLA-305040, który BIOS nie wykrywa ani podłączony samodzielnie, ani na wspólnej taśmie z innym urządzeniem. Dysk może pochodzić z wadliwej serii, jednak działał przez około 2,5 roku bez problemów. W dyskach twardych uszkodzenia mogą dotyczyć elektroniki lub mechaniki. Naprawa mechaniki wymaga specjalistycznych warunków, takich jak komory laminarnych (clean room), które zapewniają czystość i kontrolę środowiska, natomiast elektronika może być wymieniana lub naprawiana w warunkach warsztatowych. Do diagnozy i naprawy stosuje się narzędzia takie jak IBM_explorer, IBM_v2c, Mhdd, HDAT2, Victoria oraz SalvationDATA (dla marek Seagate, Maxtor, Hitachi, Samsung). Wskazane jest samodzielne poszukiwanie informacji na forach i w archiwach tematycznych dotyczących napraw dysków. Profesjonalne laboratoria odzyskiwania danych, takie jak OnTrack, dysponują komorami laminarnymi, które umożliwiają bezpyłową rozbiórkę dysków, jednak nie stosują próżni.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA