logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa dysku IBM Deskstar DTLA-305040 - BIOS go nie wykrywa, co robić?

marquel 31 Paź 2005 12:19 3034 9
REKLAMA
  • #1 1943093
    marquel
    Poziom 11  
    Witam

Mam pytanie (troche naiwne, ale...), czy mozna w jakis sposob naprawic uszkodzony dysk. Prawde mowiac nie wiem, co sie z nim stalo, pewnego dnia po prostu przestal chodzic. Jak jest podlaczony pod jedna tasme z innym dyskiem lub CD, bios nie widzi anni jednego, ani drugiego, a jezeli dysk jest podlaczony samodzielnie, to bios tez go nie widzi, i podczas przeszukiwania blokuje sie, jakby wiedzial, ze tam cos jest, ale tego nie moze wykryc. Czy jest mozliwosc w jakis sposob naprawic ten dysk. NIby mam juz drugi, wiekszy, ale jakos nie mam serca pozbyc sie 40GB. Dysk to IBM Deskstar DTLA-305040 (chyba to jest jeden z tych z wadliwej serii, jednak przez jakies 2,5 roku chodzil bez wiekszych problemow)

marquel
  • REKLAMA
  • #2 1943219
    adams223
    Poziom 2  
    mam ten sam problem!!Dysk segate 80GB 7200RPM coś w nim stuka na poczatku i tez jak łacze go jako slave to komp wtedy nie widzi nawet zdrowego mastera!!
    a jak jest sam jako master to tez lipa:(
    chyba nikt nam nie pomoże:(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1943279
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Koledzy Marquel i Adams223: czy spróbowaliście chociaż poszukać ne Elektrodzie postów o naprawie dysków albo o uszkodzonych dyskach? Czy spróbowaliście znaleźć na Elektrodzie nazwę własnego dysku? Czy zrobiliście COKOLWIEK oprócz napisania postu i jęczeniu, że w ciągu godziny od założenia tematu śmieliśmy jeszcze wam nie naprawić dysków?
  • Pomocny post
    #4 1943451
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    naturalnie ze mozna kazdy dysk naprawic, pytanie czy jest oplacalna ta naprawa.
    nalezy stwierdzic czy uszkodzona jest elektronika, lub mechanika.
    do ibm przeciez jest IBM_explorerr, IBM_v2c, i kilka mniejszych.
    do Seagate DFT ze nie wspomne o polaczeniu szregowym z dyskiem.
    dopiero po tej wstepnej diagnozie nalezy stosowac Mhdd, HDAT2, Victoria
    jest takze SalvationDATa dla seagate, maxtora, hitachi, Samsunga.
  • #5 1943456
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Panowie po pierwsze wpiszcie sobie do szukaj hasło: dysk naprawa
    albo dysk elektronika.

Znajdzie bardzo dużo róznych tematów.

W dysku może być uszkodzona mechanika lub elektronika - naprawa jest to znalezienie sprawnej elektroniki lub mechaniki i podłączenie. W warunkach domowych (warsztatowych) nie ma możliwości dobrej naprawy mechaniki dysku (dyski naprawia się w specjalnych komorach próżniowych bez dostępu kurzu itp. ) . Elektronike można naprawić, ale o tym przeczytacie w innych tematach.

Do szukania panowie, i przeczytajcie regulamin

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1943597
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    :arrow: SanceS
    "komorach próżniowych"
    No moze z ta proznia to nie przeginajmy ;)
  • Pomocny post
    #7 1944355
    SanceS
    Poziom 22  
    Przepraszam, sam widziałem zdjęcia takiej pieknej komory, w Polsce są bodajże dwie lub trzy. Jedna firmy OnTrack, której sprzęt widziałem. Naprawdę coś pięknego. Akurat firma OnTrack nie ma komory próżniowej, ale komorę laminarną, która oczyszcza, jonizuje i utrzymuje wilgotność.

więcej o serwisie dysków:
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_46731.html

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 1944703
    marquel
    Poziom 11  
    Przyznam sie, ze nie przeszukalem forum, bo posta napisalem, pod wplywem chwili (akurat robilem pozadek i znalazlem dysk). Wszystkim dziekuje za pomoc, i zabieram sie za czytanie archiwalnych postow.

Marquel
  • #9 1945447
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    jesli chodzi o ten art z chipa to byl on pisany bardzo dawno temu kiedy jeszcze Ontrack byl na ul Armi Krajowej dane tam zawarte sa troszke nieaktualne, a pozatym wtedy ludzi mysleli ze odzysk danych to czarna magia
    "Pewnego poranka otrzymałem informację o otwarciu pierwszego w Polsce profesjonalnego laboratorium odzyskiwania danych."
    Wtedy ten lab dzialal juz troszke czasu (wiem bo to byl wtedy najblizszy sklep komputerowy w mojej okolicy i korzystalem z jego uslug, dane odzyskiwano tam jeszcze jak ta firma nazywala sie MBM (bez Ontrack))
    fotki z nowego laboratorium masz tutaj
    http://www.ontrack.pl/lab.php
    I gwarantuje ci ze nie panuje tam proznia tylko powietrze tam bedace jest odpowiednio czyste
    Wyobraz sobie jak by wygladala ptraca w prozni musial by to robic robot
    Zauwaz ze dysk jest dehermetyzowany "na stole"
    W calym tym pomieszczeniu jest czystosc pozwalajaca na rozbieranie dyskow
  • #10 1946466
    SanceS
    Poziom 22  
    Hmm może masz rację z próżnią przesadziłem (OnTrack ma komorę laminarną (clean room jak to oni nazywają). Ale próżnie też gdzieś widziałem.. hmm nie wiem może mi się coś pomieszało, nie istotne

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada uszkodzony dysk IBM Deskstar DTLA-305040, który BIOS nie wykrywa ani podłączony samodzielnie, ani na wspólnej taśmie z innym urządzeniem. Dysk może pochodzić z wadliwej serii, jednak działał przez około 2,5 roku bez problemów. W dyskach twardych uszkodzenia mogą dotyczyć elektroniki lub mechaniki. Naprawa mechaniki wymaga specjalistycznych warunków, takich jak komory laminarnych (clean room), które zapewniają czystość i kontrolę środowiska, natomiast elektronika może być wymieniana lub naprawiana w warunkach warsztatowych. Do diagnozy i naprawy stosuje się narzędzia takie jak IBM_explorer, IBM_v2c, Mhdd, HDAT2, Victoria oraz SalvationDATA (dla marek Seagate, Maxtor, Hitachi, Samsung). Wskazane jest samodzielne poszukiwanie informacji na forach i w archiwach tematycznych dotyczących napraw dysków. Profesjonalne laboratoria odzyskiwania danych, takie jak OnTrack, dysponują komorami laminarnymi, które umożliwiają bezpyłową rozbiórkę dysków, jednak nie stosują próżni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA