logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dylemat wyboru płytki tarczowej: Hikoki C7ST, Makita HS7611, Ryobi RCS1600 czy Bosch PKS 66?

siewcu 28 Paź 2021 10:21 2619 5
REKLAMA
  • #1 19678251
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Mam dylemat. Szukam coś w okolicach do 500 zł, może z malutkim haczykiem - raczej użytek hobbystyczny, nie do pracy. Z wymagań - wypadałoby, żeby dało radę ciąć twarde drewno(z użyciem dobrej tarczy oczywiście, żeby to nie było źródłem problemów) i tarcza ~190 mm(150 i 160 nie wchodzą w grę). Zasilanie raczej sieciowe, z akumulatorowych za dużo nie ma w tym budżecie(tylko Ryobi, ale akumulatory są drogie). Na chwilę obecną jestem zaklinowany w wyborze, bo z dostępnych są 4 narzędzia i wszystkie mają podobne opinie. Są to:
    -Hikoki C7ST,
    -Makita HS7611,
    -Ryobi RCS1600,
    -Bosch PKS 66.
    Jakieś sugestie? Na prowadnicy w zestawie jakoś specjalnie mi nie zależy, zawsze można coś doraźnie zastosować.

Chociaż mam jeszcze jeden pomysł, ale trochę średnio porównywalny z wyżej wspomnianymi... Relatywnie tanie są jeszzcze urządzenia Parkside, zarówno sieciowe jak i akumulatorowe(choć tu mam mieszane uczucia). Może lepiej pójść w tym kierunku? Tym bardziej, że teraz w lidlu można kupić pilarkę sieciową za 179 zł... Choć wiem, że to sprzęt tylko na okres gwarancji.
  • REKLAMA
  • #2 19678282
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2032
    siewcu napisał:
    Na prowadnicy
    Prowadnica jest ważna. Przemyśl, czy jednak nie będzie przydatna, ponieważ nie do każdej pilarki można ją później dokupić.
  • REKLAMA
  • #3 19678301
    siewcu
    Poziom 35  
    Zawsze można przyłożyć kątownik czy użyć jakiegoś innego doraźnego rozwiązania - tak jak pisałem, to jest do użytku raczej hobbystycznego, do pracy to bym się nawet chwili nie zastanawiał i byłby to warunek podstawowy... Poza tym są też prowadnice uniwersalne, także tak jak pisałem - nie jest to warunek niezbędny. A i tak spodziewam się, że do tych modeli da się dokupić, może poza Parksidem.
  • REKLAMA
  • #4 19679074
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 594
    Tymi "opluwanymi" przez niektórych narzędziami Parside, zbudowałem drewniany budynek gospodarczy 30 m kw, jakieś 5 lat temu i narzędzia bezawaryjnie sprawują się do tej pory.
  • REKLAMA
  • #5 19679314
    siewcu
    Poziom 35  
    Nie oszukujmy się, ten sprzęt nie bez powodu kosztuje takie a nie inne pieniądze. Na serwis nie ma co liczyć, bo prędzej oddadzą pieniądze, a i wykonanie gorsze - bo np. stopa jest plastikowa, nie metalowa. No i słabszy silnik... Te narzędzia najbardziej przekonują mnie w wersji akumulatorowej, ale akurat takiej teraz nie ma - jest tylko z tarczą 150mm, to odpada.
  • #6 19679572
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 594
    Nie twierdzę, że to sprzęt profi. Uważam, że jako sprzęt do zastosowań domowych spełnia swoje zadanie. I jak o każdy sprzęt trzeba po prostu dbać. Zamęczyć można każde narzędzie. A czytając wypowiedzi niektórych forumowiczów odnośnie elektronarzędzi odnoszę wrażenie, że posiadając markowy sprzęt i budżetowy z marketu zajeżdżają ten tańszy oszczędzając markowy i potem zdziwienie, że to taki "szajs". Nieraz wolę wymianę na nowy na gwarancji zepsutą "marketówkę", niż oczekiwać tygodniami na naprawę markowego. Mam różny sprzęt nie tylko Lidlowski np. ukośnicę Metabo, której precyzją cięcia (a w zasadzie jej brakiem) jestem zniesmaczony.
REKLAMA