logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyważarka Facom U407 - dobór kondensatora silnika / naprawa ramienia

preket 31 Paź 2021 19:19 492 6
REKLAMA
  • #1 19684048
    preket
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam. Udało mi się nabyć wymieniony w tytule sprzęt. Niestety nie do końca działa poprawnie, mianowicie mam dwa problemy:
    1. Silnik czasami nie chce wystartować, obstawiam kondensator - po podgrzaniu go opalarka - silnik staruje i proces wyważania kończy się poprawnie.
    2. Nie działa ramię na wysięgniku do ustalania hmm - odległości od felgi?

W załączniku kondensator - niestety niefortunnie został pomalowany fabrycznie łącznie z silnikiem. Napewno widać 10uF - tylko czy to tylko 10uF czy 100uF tego nie jestem pewny.

Wydaje mi się że pewnie 10uF. Całe urządzenie łącznie ze starym kineskopowym monitorem pobiera wg tabliczki około 600W, sam silnik pewnie z 400W - więc obstawiam że kondensator ma 10uF.
    Załączniki:
    • Wyważarka Facom U407 - dobór kondensatora silnika / naprawa ramienia 20211031_185815.jpg (2.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19684215
    preket
    Poziom 15  
    Problemem jest to że cały silnik jest pomalowany, dodatkowo jest od tyłu silnika, bardzo dużo do rozebrania żeby tam sięgnąć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19686756
    preket
    Poziom 15  
    Udało mi się dokopać do tabliczki, pojemność to 10uF. Zakupiłem taki, po wymianie silnik zachowuje się podobnie czyli buczy i stoi w miejscu. Podczas startu wyważania silnik czasami rób z 2 lub 3 obroty, staje i burczy- w tym momencie nie mogę go przekręcić ręką lub muszę użyć dużej siły. W momencie przestania buczenia, silnik mogę obracać ręką.
    Czasami całą wyważarka się zawiesza i nic nie mogę kliknąć na ekranie.

Jeżeli problem byłby z kondensatorem to chyba po ruszeniu walka od wyważania koła silnik by ruszył.
    Załączniki:
    • Wyważarka Facom U407 - dobór kondensatora silnika / naprawa ramienia 20211102_173723.jpg (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wyważarka Facom U407 - dobór kondensatora silnika / naprawa ramienia Screenshot_20211102-174348_Gallery.jpg (218.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 19687678
    preket
    Poziom 15  
    Najlepiej chyba odpiąć obecne zasilanie które idzie do silnika z wyważarki? Czyli odpinam czarny, niebieski, brązowy który idzie szarym przewodem. A gdzie mam podłączyć zasilanie?
    Załączniki:
    • Wyważarka Facom U407 - dobór kondensatora silnika / naprawa ramienia 20211031_185000.jpg (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył wyważarkę Facom U407, która ma dwa główne problemy: silnik czasami nie startuje, co sugeruje uszkodzenie kondensatora, oraz nie działa ramię do ustalania odległości od felgi. Po podgrzaniu kondensatora silnik uruchamia się, a po wymianie kondensatora na 10uF problem z uruchomieniem nadal występuje. Silnik buczy, nie obraca się, a czasami cała wyważarka zawiesza się. Użytkownik rozważa podłączenie zewnętrznego zasilania do silnika, aby sprawdzić, czy problem leży w silniku czy w elektronice wyważarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA