logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po kilku minutach w grze pojawia się ekran w paski i słychać "brr".

Heilrein 31 Paź 2021 19:21 441 13
REKLAMA
  • #1 19684056
    Heilrein
    Poziom 4  
    Witam.
    Bardzo proszę o pomoc, gdyż nie wiem w czym leży problem. Kupiłem niedawno komputer, więc jest stosunkowo nowy. Części każda jedna nowa. Nie jest to jakiś wynalazek za grube tysiące, a komputer, który ma spełniać tylko jedno zadanie, ale jak widać tego nie robi. Ogólnie przeznaczeniem tego komputera jest gra w League of Legends i zdecydowanie spełnia wymagania tej gry. Niestety, po wejściu do gry po dosłownie 3 minutach wyskakuje dziwny ekran w paski za każdym razem mają inny kolor i słychać takie "brr" ze słuchawek po czym muszę zrobić hard reset, bo inaczej nie da się nic zrobić.
    Sprawdzałem temperatury i nie przekraczają 35°C, zrobiłem nawet formata i wgrałem najświeższe sterowniki. Zmieniłem odrobinę ustawienia karty graficznej i jakoś cudownie w pierwszym meczu udało mi się przegrać 40 minut i dopiero tak się stało, za to drugi mecz przegrałem cały. Nie chcę jednak by problem się powtarzał, więc czy może mi ktoś pomóc?
    Chciałbym dodać jeszcze tylko, że kabel jest VGA, a ja używam przejściówki do karty graficznej na DVI, używałem też przejściówki na HDMI, bo myślałem, że w tym tkwi problem. Do tego jeszcze kwestia rozdzielczości, bo na różnych "okienkach"(pulpit, gra, wczytywanie gry) mam inną. Prócz tego jeszcze fakt, że nigdy nie miałem takich fal dziwnych na tym monitorze, jakby coś z odświeżaniem było nie tak. Myślałem, że może to wina monitora, bo dość stary, ale chyba nie ma to znaczenia.
    Specyfikacja:
    Procesor INTEL I3-9100F 3.60 GHZ
    Karta Graficzna: AMD RADEON R9 270 2Gb.
    Płyta główna: Gigabyte H310N 2.0
    Pamięć: 2x4 GB DDR4 Patriot 3000 MHZ
    Dysk twardy: SSD 512 Gb M.2 (nie znam modelu)
    Zasilacz: Thermaltake Smart SE2 500W
  • REKLAMA
  • #2 19684091
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Pobierz occt i puść test power.
  • REKLAMA
  • #3 19684103
    Heilrein
    Poziom 4  
    Po prostu mam wejść w ten program i wcisnąć na dole start?
  • #4 19684120
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19684121
    Heilrein
    Poziom 4  
    Zauważyłem, że jak włączę ten program, to nagle zaczynają się te fale na ekranie robić. Takie poziome jakby coś z odświeżaniem było nie tak.
  • REKLAMA
  • #6 19684129
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19684144
    Heilrein
    Poziom 4  
    Kurde_Bele napisał:
    Uruchamiasz program i test obciążeniowy, żeby sprawdzić czy wina nie leży po stronie sprzętu. Jeżeli Ci się wysypie na teście całkiem możliwe, że sprzęt, który posiadasz ma wade.

Puściłem test na 15 min. Na ekranie robią się dalej te fale. Także napiszę. Mam tylko nadzieję, że 15 min wystarczy.
  • #8 19684153
    cysiekw
    Poziom 42  
    Jaki testy wykonałeś?
  • #9 19684160
    Heilrein
    Poziom 4  
    Nie znam się, po prostu wcisnąłem start.

Dodano po 1 [minuty]:

cysiekw napisał:
    Jaki testy wykonałeś?

Nie znam się, po prostu start wcisnąłem i od razu karta graficzna i każdy wentylator wskoczył na najwyższe obroty. Ale test włączyłem na 15 min to jeszcze czekam.
  • #10 19684174
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Najprawdopodobniej problem "leży" w zasilaniu monitora.
    Czy możesz sprawdzić komputer z innym monitorem? Wiek monitora może mieć znaczenie, jeśli przyczyną jest utrata pojemności lub pogorszenie się ESR.
    Następny do sprawdzenia jest zasilacz w komputerze (u Ciebie: Thermaltake Smart SE2 500W), też by trzeba zacząć od próby pracy komputera na innym zasilaczu.
  • #11 19684179
    cysiekw
    Poziom 42  
    Masz wybrać test power i puścić na co najmniej 30 min
  • #12 19684182
    Heilrein
    Poziom 4  
    Rzuuf napisał:
    Witam!
    Najprawdopodobniej problem "leży" w zasilaniu monitora.
    Czy możesz sprawdzić komputer z innym monitorem? Wiek monitora może mieć znaczenie, jeśli przyczyną jest utrata pojemności lub pogorszenie się ESR.
    Następny do sprawdzenia jest zasilacz w komputerze (u Ciebie: Thermaltake Smart SE2 500W), też by trzeba zacząć od próby pracy komputera na innym zasilaczu.

No dobrze, ale jak wyjaśnić fakt, że na początku wywalało ten ekran z paskami po 3 min, a teraz jestem w stanie grać i ponad godzinę i nic się nie dzieje?
    Może to głupie spostrzeżenie, ale właśnie zawsze gdy ekran zaczynał tak dziwnie falować, to wtedy się to robiło. To może mieć jakieś znaczenie?

Dodano po 1 [minuty]:

cysiekw napisał:
    Masz wybrać test power i puścić na co najmniej 30 min

Mam to jakoś tutaj przedstawić?
  • #13 19684228
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Kondensatory elektrolityczne (a jest ich kilka w zasilaczu) mają taką właściwość, że jeśli długo nie są pod napięciem, to pogarszają się ich parametry (pojemność, upływ, ESR ...) .
    Często pozostawienie urządzenia "pod prądem" na kilka godzin, pozwala na samoczynne zregenerowanie się elektrod, ale lepsza jest "podmiana" monitora (lub zasilacza), bo daje bardziej wiarygodną informację.
  • #14 19684237
    Heilrein
    Poziom 4  
    Rzuuf napisał:
    Kondensatory elektrolityczne (a jest ich kilka w zasilaczu) mają taką właściwość, że jeśli długo nie są pod napięciem, to pogarszają się ich parametry (pojemność, upływ, ESR ...) .
    Często pozostawienie urządzenia "pod prądem" na kilka godzin, pozwala na samoczynne zregenerowanie się elektrod, ale lepsza jest "podmiana" monitora (lub zasilacza), bo daje bardziej wiarygodną informację.

Rozumiem. A czy może być to wina tego, że jest przejściówka zastosowana, bo nie mam w monitorze wejść HDMI ani DVI? Jeżeli jest tak jak Pan mówi, to załatwię inny monitor a w ostateczności zasilacz.

Dodano po 1 [minuty]:

Kurde_Bele napisał:
    Uruchamiasz program i test obciążeniowy, żeby sprawdzić czy wina nie leży po stronie sprzętu. Jeżeli Ci się wysypie na teście całkiem możliwe, że sprzęt, który posiadasz ma wade.

Test trwał 30 min i nic się nie zepsuło, to chyba dobrze?

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Nie jest to monitor, po podłączyłem inny i telewizor i nadal to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym komputerem, który po kilku minutach gry w League of Legends wyświetla ekran w paski i generuje dźwięk "brr" w słuchawkach, co zmusza do twardego resetu. Sprawdzono temperatury, które nie przekraczają 35°C, a także zainstalowano najnowsze sterowniki. Użytkownik przeprowadził testy obciążeniowe za pomocą programu OCCT, które ujawniły problemy z odświeżaniem ekranu. Wskazano na możliwe przyczyny, takie jak wady karty graficznej, problemy z zasilaniem monitora lub zasilacza (Thermaltake Smart SE2 500W). Użytkownik rozważa również wpływ przejściówki VGA na problemy z wyświetlaniem. Po podłączeniu innego monitora problem nadal występuje.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA