logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?

Vysdow 02 Lis 2017 19:57 1890 23
REKLAMA
  • #1 16796882
    Vysdow
    Poziom 8  
    Witam, ostatnio borykam się z pewnym problemem, a mianowicie, podczas gry (League of Legends), ekran staje się czarny, przez chwile słyszę dźwięki z gry, ale nic nie moge zrobić (klikanie na ślepo nie daje efektów, komputer juz tego nie wykrywa, moja mysz/klawiatura się przestaje swiecić), odłączenie/podłączenie monitora nie pomaga, jedynym wyjściem jest zrestartowanie pc (wyłączenie zasilania i włączenie spowrotem). Próbowałem reinstallowanie sterowników do karty graficznej, instalowanie starszych, reinstallowanie directx, czyszcenie komputera od środka, nic nie pomogło. Dodam, iż dzisiaj zdarzyło się to też podczas przeglądania internetu, całkiem możliwe ze przy 'crashu' wystąpiło 'pikanie' z komputera, lecz nie jestem w stanie tego dokładnie zidentyfikować, bo po zdjęciu słuchawek z głowy pikanie nastąpiło. Robiłem równiez test w 3DMark, i przy dość wymagąjacym kilkuminutowym video komputer się nie wyłączył.

Screenshot z HWMonitor:
    Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?

Nie mam pojęcia jakie informacje podać oraz co robić, dziękuje z góry za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 16796948
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3545
    Co zasila ten komputer?

Możesz odłączyć tego GTX'a i sprawdzić czy takie same objawy będą na zintegrowanym układzie graficznym.
  • #3 16797038
    Vysdow
    Poziom 8  
    Kasek21 napisał:
    Co zasila ten komputer?

Możesz odłączyć tego GTX'a i sprawdzić czy takie same objawy będą na zintegrowanym układzie graficznym.

Właśnie tak zrobiłem, problem z tym, że na zintegrowanej karcie graficznej mam 15 fps w grze, czyli granie jest niemozliwe, a podczas przeglądania internetu stało się to tylko raz w ciągu tygodnia, więc strasznie cięzko to sprawdzić.
    Co do zasilania, jestem zielony, jak dokladnie sprawdzic model zasilacza?
  • #4 16797066
    Kasek21
    Poziom 43  
    Vysdow napisał:

Otworzyć obudowę i podać markę i model zasilacza z tabliczki znamionowej.
  • #5 16797104
    Vysdow
    Poziom 8  
    Kasek21 napisał:
    Vysdow napisał:

Otworzyć obudowę i podać markę i model zasilacza z tabliczki znamionowej.

Wystarczy informacja iż jest on 230V czy raczej nie?
  • #6 16797109
    Kasek21
    Poziom 43  
    Vysdow napisał:

Nie. Każdy jest ;)
  • #7 16797278
    Vysdow
    Poziom 8  
    Kasek21 napisał:
    Vysdow napisał:

Nie. Każdy jest ;)

O to chodzi? :P
  • REKLAMA
  • #8 16797573
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Chieftec GPS 600AB

Płyta nawet nie daje odczytu napięć. Tak czy owak pomiary temp. i innych parametrów rób sobie w HWiNFO w trybie sensor only. Jest tam dużo odczytów, na pierwszy rzut oka może za dużo ale warto je mieć.

Zobacz jak się zachowa PC w testach w OCCT.
    http://www.ocbase.com/
    Zacznij od testu CPU, później GPU na koniec power supply. Każdy test na początek po 5 minut (5 minut testu czyli po 0 minut postoju na początku i końcu ;) )
    Robiąc te testy miej w tle HWiNFO w trybie sensor only. Po każdym teście rób screen wszystkiego tam.

A że to trochę na zasilacz wygląda zorganizuj miernik (multimer albo woltomierz)
  • #9 16797600
    Vysdow
    Poziom 8  
    310artur napisał:
    Chieftec GPS 600AB

Płyta nawet nie daje odczytu napięć. Tak czy owak pomiary temp. i innych parametrów rób sobie w HWiNFO w trybie sensor only. Jest tam dużo odczytów, na pierwszy rzut oka może za dużo ale warto je mieć.

Zobacz jak się zachowa PC w testach w OCCT.
    http://www.ocbase.com/
    Zacznij od testu CPU, później GPU na koniec power supply. Każdy test na początek po 5 minut (5 minut testu czyli po 0 minut postoju na początku i końcu ;) )
    Robiąc te testy miej w tle HWiNFO w trybie sensor only. Po każdym teście rób screen wszystkiego tam.

A że to trochę na zasilacz wygląda zorganizuj miernik (multimer albo woltomierz)

Dobrze to zrobilem? Niestety podczas testu GPU/Power Supply dzieje się cos takiego:
    https://gyazo.com/1f5153e0a15a8862c8b7e868ebcaa769
    Test po prostu sie zatrzymuje po 1 sekundzie, co robie źle?
  • REKLAMA
  • #11 16799112
    Vysdow
    Poziom 8  
    Tak, mam sterowniki do tej karty graficznej.

GPU-Z, gdzie to jest? :/
  • #17 16799403
    Vysdow
    Poziom 8  
    Co Oznacza z Hwinfo w tle? Wybacz zielony jestem
  • REKLAMA
  • #19 16799618
    Vysdow
    Poziom 8  
    Nie wiem czy dobrze wynikji wysyłam, ale:
    Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?Czarny ekran podczas gry w League of Legends i przeglądania internetu - co robić?
  • #20 16799636
    310artur
    Poziom 43  
    Co się stało z odczytami z karty graficznej? jakieś dziury są w nich (braki pojedynczych wartości w pierwszej i 4 kolumnie) pierwsze widzę takie coś.
    Ale poza tym dziwnym czymś to jedyne co widać to wahania napięcia. Odczyt programowy to wróżba nie diagnoza - musisz miernik zorganizować i pomierzyć wartość 12V pod obciążeniem i w spoczynku.
  • #21 16799668
    Vysdow
    Poziom 8  
    Jak zorganizowac ów miernik i wykonać cos takiego? A co do dziury w odczytach z karty graficznej nie mam pojęcia, powinienem coś zrobić jeszcze raz?
  • #22 16799713
    310artur
    Poziom 43  
    Miernik jak zorganizować? No nie wiem :lol: pożycz albo kup... Kosztuje to jakieś 20-25PLN (taki multimer starczy a się przydaje). Jak ci łatwiej pożyczyć zasilacz też możesz i podmienić swój (twój jest markowy tym bardziej jak masz pożyczać do testu to coś sprawnego i markowego nie czasem jakiś szrot). Nowego czasem nie kupuj - trzeba jakoś wiarygodnie potwierdzić że to wina zasilacza.

Co do testu - nie powtarzaj bo to bez sensu. Miej sobie w tle ten program HWiNFO. Jak grasz czy cokolwiek innego robisz obserwuj sobie wartości temperatur i napięć - może zauważysz jakiś związek między nimi a awariami. U ciebie problem jest sporadyczny - takie trudno się diagnozuje. Raz się trafi diagnozę pierwszym strzałem a raz wymieniasz wszystkie części a problem zostaje w jakiś magiczny sposób.
  • #23 16812140
    Vysdow
    Poziom 8  
    A więc tak, po pierwsze: czy ten miernik jest prawidłowy? Ponieważ niestety nie posiadam żadnego: http://allegro.pl/miernik-elektroniczny-cyfrowy-lcd-napiecie-prad-i6856745387.html

Po drugie, przez ostatnie 4 dni nie miałem żadnego crasha az do dzisiaj, postanowiłem sformatować komputer lecz dalej występuje ów problem, jakieś inne pomysły prócz miernika? Niestety zanim ów zakupie minie kilka dni.
  • #24 16812714
    310artur
    Poziom 43  
    W Toruniu raczej jest jakiś sklep gdzie kupisz miernik w takiej cenie albo i taniej. Nawet w Kauflandzie są...
    Ten z linku może być. One się niewiele między sobą różnią, dopiero gdzieś koło 100PLN są jakieś inne/lepsze markowe.
    System wykluczyłeś, jak nie zasilacz to może karta graficzna umiera. Do pogonienia w innej maszynie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z czarnym ekranem podczas gry w League of Legends oraz przeglądania internetu, co prowadzi do konieczności restartu komputera. Próbował reinstalacji sterowników karty graficznej, czyszczenia komputera oraz testów w 3DMark, które nie wykazały problemów. Użytkownicy sugerują sprawdzenie zasilacza, testowanie zintegrowanej karty graficznej oraz użycie programów diagnostycznych takich jak HWiNFO i OCCT do monitorowania napięć i temperatur. Wskazano również na możliwość uszkodzenia karty graficznej lub zasilacza, a także na potrzebę użycia multimetru do dokładnych pomiarów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA