logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie ochronnika przepięć 4-polowego w sieci TN-C: schemat i typ ochronnika

sikorskimichal 01 Lis 2021 10:38 3660 20
REKLAMA
  • #1 19684787
    sikorskimichal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Wiem że jest na forum cała masa podobnych tematów, ale mam pytanie, czy sposób podłączenia ochronnika przepięć jak na tym schemacie będzie prawidłowy?
    Do rozdzielni dochodzi sieć w typie TN-C, elektryk zamontował ochronnik 4 polowy, czy może tak być, czy musi być 3 polowy? bo czytając inne tematy mam już mętlik w głowie.
    Nie jestem elektrykiem schemat rozrysowałem na podstawie tego jak mam to podłączone w rozdzielnicy w budynku
    chodzi mi o podłączenie przewodu N do ochronnika i sam typ ochronnika 4 polowy.

Pozdrawiam Podłączenie ochronnika przepięć 4-polowego w sieci TN-C: schemat i typ ochronnika

Oczywiśie za różnicówkami jest cała reszta instalacji, rozrysowałem tylko przykładowy fragment z ES-ami i odbiornikiem
  • REKLAMA
  • #2 19685003
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4264
    Ewidentny przykład jak robić nie należy.
    Błąd 1. Czterotorowy rozłącznik jako wyłącznik główny. Do tego najprawdopodobniej 4P.
    Błąd 2. Należało zastosować ochronnik trójpolowy dla ukłądu TN-C.
    Błąd 3. Czterotorawe RCD chroniące obwody zasilane z różnych faz.

Czy limit błędów został wyczerpany?
    Zrób fotkę tablicy bo może jest ich więcej.
  • #3 19685025
    sikorskimichal
    Poziom 10  
    Jak będę na budowie to zrobię zdjęcie tablicy,
    Pytanie w takim razie
    Kazać wymienić elektrykowi ten ochronnik na 3 polowy?
    Rozłącznik również na rozłączający 3 fazy, bez rozłączania N?
    Różnicówki 3 fazowe to też błąd, bo nie raz widziałem że takie są stosowane
  • REKLAMA
  • #4 19685168
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3509
    Ochronnik przeciwprzepięciowy 4-polowy w rozdzielnicy, w której 20 cm od niego został rozdzielony PEN na N i PE to ... głupota. Często spotykana, niestety.
    Rozłącznik izolacyjny 4-torowy może być przecież, ale ... 3L+N. A to już inna zasada działania, jakby co.
  • #5 19685184
    sikorskimichal
    Poziom 10  
    elpapiotr napisał:
    Ochronnik przeciwprzepięciowy 4-polowy w rozdzielnicy, w której 20 cm od niego został rozdzielony PEN na N i PE to ... głupota. Często spotykana, niestety.

Tak właśnie czytałem...
    I teraz pytanie:
    - czy wymiana ochronnika na 3 polowy?
    -czy tak może zostać?
    -czy bez podłączania przewodu N do ochronnika? (bo i takie posty widziałem na forum)

Czy ochronnik 4 polowy podłączony w taki sposób jak u mnie na budowie w sieci TN-C spełnia w ogóle jakąkolwiek funkcję ochronną, bo już w sumie rozmawiałem z elektrykiem przed weekendem że to rodzi moje wątpliwości, ale on stwierdził że wszystko jest ok, i instalacja jest zabezpieczona bo nastąpił podział PEN na PE i N a zatem jest to typ TN-C-S
  • #6 19685213
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Ochronnik czteropolowy to nie aż taka tragedia, po prostu jego jeden człon nigdy nie zadziała. Za to rozłącznik 4p czy też takie RCD to już spory kłopot. W określonych przypadkach grożący sporymi i drogimi uszkodzeniami sprzętu. Niestety wg norm jest to prawidłowe rozwiązanie i wiele nie ugrasz z elektrykiem bez ponoszenia dodatkowych kosztów.
  • #7 19685216
    kkas12
    Poziom 43  
    Przecież kolega wyraźnie ci napisał:
    elpapiotr napisał:

Ale jeśli głupota jest u ciebie na pierwszym miejscu to wybór do ciebie należy.

Kilkakrotnie zamieściłem fotkę przedstawiającą realne skutki stosowania czterotorowego RCD dla ochrony obwodów jednofazowych.
    Odszukaj i przedstaw swemu elektrykowi czym taka twórczość może się skończyć. Straty finansowe też tam przedstawiłem.
    Oczywiście taka sytuacja zdarzyć się nie musi, ale wykluczyć jej nie można.

Czasy gdy stosowało się różnorakie zamienniki minęły już bezpowrotnie. Dziś dostępne jest wszystko czego dusza tylko zapragnie.
    Jednak zawsze niestety znajdą się osoby, które w swej krótkowzroczności wad niosących zagrożenie nie porafią dostrzec.
  • REKLAMA
  • #8 19685228
    sikorskimichal
    Poziom 10  
    kkas12 napisał:
    Przecież kolega wyraźnie ci napisał:
    elpapiotr napisał:

Ale jeśli głupota jest u ciebie na pierwszym miejscu to wybór do ciebie należy.

Czyli wymiana na 3 polowy?
    czy może 3 jednopolowe?

kortyleski napisał:
    Za to rozłącznik 4p czy też takie RCD to już spory kłopot. W określonych przypadkach grożący sporymi i drogimi uszkodzeniami sprzętu. Niestety wg norm jest to prawidłowe rozwiązanie i wiele nie ugrasz z elektrykiem bez ponoszenia dodatkowych kosztów.

Czyli jak rozumiem wymiana rozłącznika na 3 polowy lub 3+N
    i wymiana różnicówek na 1 fazowe?

Przepraszam że tak się dopytuję, ale nie jestem elektrykiem, nie mam się kogo poradzić? a chciałbym żeby to było zrobione dobrze, a mój elektryk twierdził że tak jest ok.
    Mówię o tym ochronniku, bo tylko o tym z nim rozmawiałem
    teraz po weekendzie jeszcze sie dopytam o ten rozłącznik, i różnicówki..., ale już przy moich pytaniach o ochronnik sie troche krzywo na mnie patrzył
  • REKLAMA
  • #9 19685233
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19685245
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3453
    sikorskimichal napisał:

i teraz pytanie:
    - czy wymiana ochronnika na 3 polowy?
    -czy tak może zostać?
    -czy bez podłączania przewodu N do ochronnika?
    Autorze - przepięcie dochodzi z sieci.
    Przewód N nie dochodzi z sieci - wiec na N przepięcie się nie pojawi.
    Dlatego kolega napisał.
    kortyleski napisał:
    Ochronnik czteropolowy , po prostu jego jeden człon nigdy nie zadziała.
  • #11 19685247
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    W układzie sieciowym zasilania TN jak i TT przewód N jest przewodem roboczym, tak więc nic nie stoi na przeszkodzie, by ten przewód rozłączać.
    Nie znaczy to jednak, że zawsze i wszędzie tak postępować należy.
    Mamy tu klasyczny przykład rozłączania N nie tak, jak powinno, dlatego lepiej (i taniej), by rozłącznik w TN zostawił N w spokoju, i tyle.
  • #12 19685252
    sikorskimichal
    Poziom 10  
    Tak ogólnie to człowiek już ma dosyć, bierze się fachowca płaci mu, a potem sie dowiaduję że to jest nie tak, tamto inaczej i zaczyna wertować internet i tylko się robi bałagan w głowie ;)

Czyli podsumowując:

Wymiana ochronnika na :
    -3 polowy?
    -czy 3 szt 1 polowe?

Wymiana rozłącznika na:
    -3 polowy?
    -czy 3+N

Wymiana różnicówek 3 fazowych ( mam 2 sztuki) na:
    -6 jednofazowych?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #13 19685259
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Pierwsze - tak
    Drugie - tak lub tak
    Trzecie - tak.
    I po kłopocie, wszyscy zadowoleni (oprócz Twojego elektryka, kolego) :D
  • Pomocny post
    #14 19685283
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    Ja nie rozumiem czego się czepiać tego czteropolowego ochronnika. Gdyby go jeszcze Nie było to ok. Niepotrzebny koszt i tyle. Ale on już siedzi w rozdzielnicy i swoją rolę spełnia. Wymieniać dobre na nowe dla zasady?

Reszta:
    sikorskimichal napisał:
    wymiana rozłącznika na:
    -3 polowy?
    -czy 3+N

Jak napisano, jeden i drugi spełni zadanie i będzie ok.

sikorskimichal napisał:
    ymiana różnicówek 3 fazowych ( mam 2 sztuki) na:
    -6 jednofazowych?

Tak, o ile odbiory są tylko jednofazowe.

Na wszelki wypadek pokaż zdjęcie rozdzielnicy ze zdjętą osłoną.
  • Pomocny post
    #16 19685331
    kkas12
    Poziom 43  
    Tu masz uszkodzony RCD który chronił obwody jednofazowe z róznych faz zasilane. Podłączenie ochronnika przepięć 4-polowego w sieci TN-C: schemat i typ ochronnika Podłączenie ochronnika przepięć 4-polowego w sieci TN-C: schemat i typ ochronnika
    Jakie skutki takie uszkodzenie niesie to twój elektryk wiedzieć powinien.

Natomiast tu masz przykład tablicy, która mogłaby być u ciebie:
    Podłączenie ochronnika przepięć 4-polowego w sieci TN-C: schemat i typ ochronnika

Dodano po 4 [minuty]:

sikorskimichal napisał:
    ...wymiana ochronnika na :
    -3 polowy?
    -czy 3 szt 1 polowe?
    Żadne trzy sztuki jednopolowe.

sikorskimichal napisał:
    ...wymiana rozłącznika na 3 polowy lub 3+N
    i wymiana różnicówek na 1 fazowe?

Rozłącznik trójpolowy zaś wyłaczniki RCD dwupolowe (nie jednofazowe).

I fotka twej tablicy jak najbardziej wskazana.
  • #17 19685751
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    kortyleski napisał:
    Ja nie rozumiem czego się czepiać tego czteropolowego ochronnika. Gdyby go jeszcze Nie było to ok. Niepotrzebny koszt i tyle. Ale on już siedzi w rozdzielnicy i swoją rolę spełnia. Wymieniać dobre na nowe dla zasady?

Ogranicznik zostawić jaki jest. Jeden tor zbyteczny, można powiedzieć, niepotrzebnie zajmuje miejsce. Nie wiemy, dlaczego elektryk taki zainstalował, może dlatego, że taki akurat miał, albo taki był dostępny w hurtowni. Mógłby tego 4 toru nie podłączać, ale wtedy mogłyby paść pytania dlaczego tam nic nie podpiął. W przypadku SPD z wymiennymi włkładkami, czwarty moduł może służyć jako zapas na błyskawiczną wymianę. Cenowo też nie zawsze 4tory są droższe od 3 torowego. Więc zgodzę się z kol. kortyleskim, że zahacza to o czepialstwo.

Pozostałe uwagi (rozłącznik , RCD) jak najbardziej słuszne. Z mojego doświadczenie niektóre rozłączniki 4P zachowują się dość przyzwoicie - dobra równoczesność rozłączania, a niektóre fatalnie. Wiec ogólnie jest to błąd.

Pzdr
    -DAREK-
  • #18 19685762
    kkas12
    Poziom 43  
    Darom napisał:
    Nie wiemy, dlaczego elektryk taki zainstalował...
    Ależ wiemy Darku.
    taki aparat został zainstalowany ponieważ wykonawca
    sikorskimichal napisał:
    ...stwierdził że wszystko jest ok, i instalacja jest zabezpieczona bo nastąpił podział PEN na PE i N a zatem jest to typ TN-C-S

I chociażby dlatego by go z tego błędnego stwierdzenia wyprowadzić jest domaganie się wymiany aparatu.
  • #19 19685771
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    kkas12 napisał:

I chociażby dlatego by go z tego błędnego stwierdzenia wyprowadzić jest domaganie się wymiany aparatu.

Do mojego wcześniejszego postu dodałem zdanie o zapasie, nie wiedziałem, że tak szybko Krzysztof napisze następny post. Jestem innego zdania, chyba, że koszt tego 4 modułowego jest znaczące wyższy. Wolałbym zachować ten 4 modułowy, ale pogadał bym z instalatorem, żeby policzył go w cenie 3 modułowego (z racji bezzasadnego użycia droższego).

Poza tym..
    Z poprzednich postów kolegów można było odnieść błędne wrażenie jakby ten 4 modułowy był w czymś "gorszy".
  • #20 19685813
    kkas12
    Poziom 43  
    Tu nie chodzi o koszty.
    Wszystko bym zrozumiał gdyby powiedział, że nie ma aktualnie w hurtowni trójpolowych ochronników a bedą dopiero za dwa tygodnie. Wtedy wszystko jasne gdyż inwestor naciska na jak najszybsze zakończenie prac. Wtedy ok. Jedno pole zostaje wolne i wszystko gra.
    Ale twierdzenie, że ma być czterotorowy bo instalacja TN-S kompletnie do mnie nie trafia a i wykonawca tak aparat połączył jakby w.l.z. posiadała pięć żył.
    A to już jest błędne myślenie.
    I to miałem na myśli wyrażając swą dezaprobatę dla przedstawionego rozwiązania błędnie uzasadninego.
  • #21 19685966
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Ja tylko rzucę monetą i założę się, że nie ma tam ogranicznika tylko wyrób dwuwarystorowy, który przy pierwszym zadziałaniu zostawi dziurę w drzwiach rozdzielnicy. Z opisu jasno wynika, że wdrożono realizację w trybie CCC.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia czteropolowego ochronnika przepięć w sieci TN-C. Użytkownik zadał pytanie dotyczące prawidłowości zastosowania ochronnika 4-polowego w rozdzielnicy, gdzie przewód N został rozdzielony na N i PE. Uczestnicy forum wskazali na błędy w instalacji, sugerując, że powinien być zastosowany ochronnik 3-polowy oraz rozłącznik 3-polowy, a różnicówki powinny być jednofazowe. Wskazano również, że czteropolowy ochronnik może nie spełniać swojej funkcji ochronnej w tej konfiguracji. Użytkownik wyraził wątpliwości co do kompetencji elektryka, który zapewniał, że instalacja jest prawidłowa. W końcu, uczestnicy forum zgodzili się, że wymiana na 3-polowy ochronnik oraz odpowiednie dostosowanie rozłącznika i różnicówek jest zalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA