logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty

marek003 02 Lis 2021 15:22 825 10
REKLAMA
  • #1 19686723
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    Jak to nie ten działa proszę o zmianę.

Witam speców. Mam problem jak w temacie.
    Dwa piloty odmówiły posłuszeństwa - właściwie piloty działają (po wciśnięciu pali się na nich niebieska diodka poza tym nowe baterie) tylko centralka nie reaguje.

Jeżeli ktoś wie jaka to centralka/sterownik - a w szczególności jak się koduje/ przypisuje w niej piloty to byłbym wdzięczny.

Centralka ma układy 93LC46B i CF745 -04/P ma jeden przycisk (zapewne ten od wkodowywania pilotów - ale jak) oraz zworkę (może to reguluję czasu działania 0,3s 0,5s - ale nie wiem)
    Na płytce drukowanej centralki jest (oprócz oznaczeń elementów) jedyny napis YKS-01 Na plastikowej obudowie 0319 na pilotach jest ledwo widoczny już napis PM a na płytce pilota TLD-047 ver: 1.1

Jak to ustrojstwo zmusić do współpracy? Poniżej fotki:

Dodam jeszcze że na kablach przyłączeniowych jest 5 bezpieczników dwa brązowe (zapewne kierunkowskazy) i trzy niebieskie (zapewne sama centralka, pompka [bo to audi a4] i do czegoś jeszcze jeszcze - nie wiem)
    Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty
    dodam jeszcze wiązkę ("ząbek" z drugiej strony czyli widoczność od dołu/druku płytki choć płytka jest dwustronna:
    Audi A4 - Centralka/sterownik zamka centralnego - jak wpisać do niej piloty
  • REKLAMA
  • #2 19686774
    pawel16150
    Poziom 30  
    Ocena: 640
    W centralce jest przycisk do kodowania pilotów
  • REKLAMA
  • #3 19686780
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    VAG COM. Jest gdzieś na necie instrukcja jak się koduje klucze poprzez ten program. Tu zapewne na forum też znajdziesz.

Moderowany przez CameR:

... to nie ten przypadek.
    Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• Pomocny post
    #4 19686788
    pawel16150
    Poziom 30  
    Ocena: 640
    KapitanSTS napisał:
    VAG COM. Jest gdzieś na necie instrukcja jak się koduje klucze poprzez ten program. Tu zapewne na forum też znajdziesz.

Ale to jest centralka zamka uniwersalnego
  • REKLAMA
  • #5 19686816
    marek003
    Poziom 40  
    pawel16150 napisał:
    W centralce jest przycisk do kodowania pilotów

Napisałem i na 5 zdjęciu pokazałem że jest przycisk. Tylko jest pytanie:
    Jak zakodować te piloty ??? trzy razy nacisnąć, tupnąć lewą nogą, splunąć przed siebie, kłapnąć drzwiami? JAK?

KapitanSTS napisał:

Jak kolega :arrow: pawel16150 zauwaył to nie jest oryginalna centralka i piloty też nie są oryginalne wiec instrukcja z "netu" nie działa. (dodam tylko że próbowałem wcześniej zanim nie znalazłem tej centralki)
  • #6 19687317
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Po naciśnięciu przycisku nie zapalają się kierunkowskazy?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 19687573
    marek003
    Poziom 40  
    Żadnej reakcji. Czy z włączonymi kluczykami czy bez, czy trzymam cały czas, czy wciskam cztery / sześć razy --- nic ciemno. Kierunki nie działają.
    Bezpieczniki sprawne - sprawdziłem każdy a jest ich 5 sztuk. (dwa na brązowych kablach)

Sprawdziłem też sam przycisk - działa, zwiera, Ale nie wpływa na kierunki. Dodam że jakieś pół roku temu wysiadł kierunek prawy przy otwieraniu/ zamykaniu pilotem . Jak pisałem bezpieczniki są OK. dla pewności przelutowałem wszystkie złącza od dołu płytki (płytka dwustronna i od strony elementów nie jest to końca możliwe).
    Dalej żadnej reakcji kierunkowskazów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 19687747
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5145
    Moim zdaniem nie ma co się zagłębiać w naprawę jak nowe sterowanie można kupić już za ok 50zł.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #9 19689152
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    marek003 napisał:
    Żadnej reakcji.

Zmień cały sterownik na nówkę. Takie cacko zakupisz do 100 złotych z nowymi dwoma pilotami.
    Wtedy podłączysz zgodnie ze sztuką i będziesz bardzo szczęśliwy.
  • #10 19715910
    marek003
    Poziom 40  
    milejow napisał:
    Moim zdaniem nie ma co się zagłębiać w naprawę jak nowe sterowanie można kupić już za ok 50zł.

Tak też zrobiłem. Najtańsza centralka to 45 zł. Kupiłem za 65zł bo w tej piloty były dwuprzyciskowe i w formie "scyzoryków". :) taki PLUS do prestiżu :)
    piachu1994 napisał:
    … i będziesz bardzo szczęśliwy.

Ale przez to narobiłem sobie kolejnych wydatków. :(
    Grot ze starego, zwykłego kluczyka przełożyłem (oczywiście trzeba było pilnikiem dostosować jego końcówkę by pasowała do scyzoryka) ale przy przekładaniu transpondera który był wklejony w stary kluczyk uszkodziłem go (pękło szkiełko)

Koszt transpondera ok 15zł na Al..
    Mam wag'a więc niby niewielki koszt ale... trzeba znać pin do swojego auta (wag nie wyciągnie)
    Pomyślałem a... z 50 zł będzie mnie to kosztować w punkcie robienia kluczyków. A tu zoonk.

W "kluczykarni" zażądali za nowy kluczyk 200zł (tu byłby taki plus, że taki kluczyk działałby bez tej kupionej wcześniej centralki - od razu z samochodem, a jeszcze potrafiłby domykać i otwierać szyby w przypadku mojej wersji auta - to dopiero prestiż :) - ale trochę drogo jak na rocznik auta)
    Myślę: może sam transponder oczywiście z "wgraniem" bo nie znam pinu - tu cena 150zł.
    To myślę jeszcze: może samo wyciągniecie pinu (bo nie chciałem wydawać na kolejny chiński interfejs 150-200zł) Ta usługa również 150zł.
    No kurczę, wszystko zaporowo (jak dla mnie i jak na audi z 2000 roku). Ja wiem że ci ludzie na tym zarabiają i z tego żyją ale ... za 5 minut pracy moje dwie dniówki. Dużo.
    Ja wiem że trzeba mieć wiedzę, oprogramowanie i sprzęt (w zakładzie usługowym nie chiński), więc usługa musi kosztować. Ale taki sprzęt wykorzystać można do wielu samochodów i dla wielu klientów. To się nie musi zwrócić po 10 klientach.
    Uruchomiłem znajomych z pytaniem czy mają kogoś z interfejsem odczytującym pin i docelowo za 50zł w ciągu 10 minut bardzo miły pan wyciągnął pin a następnie dołożył wszystkie kluczyki (2 stare i 2 z nowymi transponderami w cenie) do auta.
    … i teraz jestem już szczęśliwy. :)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zamykam temat.
  • #11 19715917
    marek003
    Poziom 40  
    milejow napisał:

Tak też zrobiłem. Najtańsza centralka to 45 zł. Kupiłem za 65zł bo w tej piloty były dwuprzyciskowe i w formie "scyzoryków". :) taki PLUS do prestiżu :)
    piachu1994 napisał:
    … i będziesz bardzo szczęśliwy.

Ale przez to narobiłem sobie kolejnych wydatków. :(
    Grot ze starego, zwykłego kluczyka przełożyłem (oczywiście trzeba było pilnikiem dostosować jego końcówkę by pasowała do scyzoryka) ale przy przekładaniu transpondera który był wklejony w stary kluczyk uszkodziłem go (pękło szkiełko)

Koszt transpondera ok 15zł na Al..
    Mam wag'a więc niby niewielki koszt ale... trzeba znać pin do swojego auta (wag nie wyciągnie)
    Pomyślałem a... z 50 zł będzie mnie to kosztować w punkcie robienia kluczyków. A tu zoonk.

W "kluczykarni" zażądali za nowy kluczyk 200zł (tu byłby taki plus, że taki kluczyk działałby bez tej kupionej wcześniej centralki - od razu z samochodem, a jeszcze potrafiłby domykać i otwierać szyby w przypadku mojej wersji auta - to dopiero prestiż :) - ale trochę drogo jak na rocznik auta)
    Myślę: może sam transponder oczywiście z "wgraniem" bo nie znam pinu - tu cena 150zł.
    To myślę jeszcze: może samo wyciągniecie pinu (bo nie chciałem wydawać na kolejny chiński interfejs 150-200zł) Ta usługa również 150zł.
    No kurczę, wszystko zaporowo (jak dla mnie i jak na audi z 2000 roku). Ja wiem że ci ludzie na tym zarabiają i z tego żyją ale ... za 5 minut pracy moje dwie dniówki. Dużo.
    Ja wiem że trzeba mieć wiedzę, oprogramowanie i sprzęt (w zakładzie usługowym nie chiński), więc usługa musi kosztować. Ale taki sprzęt wykorzystać można do wielu samochodów i dla wielu klientów. To się nie musi zwrócić po 10 klientach.
    Uruchomiłem znajomych z pytaniem czy mają kogoś z interfejsem odczytującym pin i docelowo za 50zł w ciągu 10 minut bardzo miły pan wyciągnął pin a następnie dołożył wszystkie kluczyki (2 stare i 2 z nowymi transponderami w cenie) do auta.
    … i teraz jestem już szczęśliwy. :)

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z centralnym zamkiem w Audi A4, gdzie dwa piloty przestały działać, mimo że diody sygnalizacyjne świecą. Centralka, oznaczona jako YKS-01, posiada przycisk do kodowania pilotów, ale użytkownik nie wie, jak go użyć. Inni uczestnicy dyskusji sugerują użycie programu VAG COM do kodowania kluczy, jednak zauważają, że centralka jest uniwersalna, co może komplikować proces. Użytkownik sprawdził bezpieczniki i przycisk, ale nie uzyskał żadnej reakcji. W końcu zdecydował się na zakup nowej centralki, co wiązało się z dodatkowymi kosztami związanymi z transponderem i kluczykiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA