logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV 65'' bez Android TV, z Wi-Fi wybrać? Do 4500 zł.

ChrFir007 06 Lis 2021 11:51 771 10
REKLAMA
  • #1 19693057
    ChrFir007
    Poziom 3  
    Witam, szukam jakiegoś TV do 4-4,5tys max 5tys jak będzie warte dopłaty. Najlepiej gdyby był to samsung albo lg. Przeznaczenie: telewizja dvb-t (w przyszłości t2). Za 3-4 lata może satelitarna, czasem YT i przeglądanie internetu. Telewizor na 5-6 lat co najmniej kupuje więc nie chce aby się zaraz bo gwarancji zepsuł. Rozmiar 60-65 cali. Nie wiem też czy warto do takiego przeznaczenia kupić 100/120hz. Na oku mam samsunga Q77, Q80 i jakieś kilka LG które nawet nie wiem czym się różnią. Jeszcze z wymagań to aby można było nagrywać na USB, powiesić go na ścianie, żeby miał WiFi, NIE miał android TV i żeby to nie była matryca VA itp. nie chcę żeby się wypalił po jakimś czasie.
  • REKLAMA
  • #2 19693207
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Jak ma być IPS to zostają Ci LG.
    65 cali Samsungi to VA.

Weź LG Nano 120Hz i będzie zgodnie z Twoim wymaganiami. Im wyższy numer tym wyższej klasy LG.
  • #3 19693331
    ChrFir007
    Poziom 3  
    Ludwik XVI napisał:
    Jak ma być IPS to zostają Ci LG.
    65 cali Samsungi to VA.

Weź LG Nano 120Hz i będzie zgodnie z Twoim wymaganiami. Im wyższy numer tym wyższej klasy LG.

Wyczytałem że VA jednak na stałe się nie wypalają tylko po jakimś czasie "powracają do normalności", to prawda?
    I czy 120hz w filmach DVB-T(2) które nie mają 120FPS zauważę jakąś rożnicę? No i te LG mają podświetlenie EDGE a samsung direct więc lepsze.
  • REKLAMA
  • #4 19693480
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 964
    Telewizory LCD czy to z matrycą typu VA czy typu IPS - niespecjalnie się "wypalają"...
    Chyba coś ci się pomyliło z OLEDami i ś.p. plazmami ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 19693546
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    Generalnie technologia VA jak i IPS jest wolna od wypaleń.
    Nie widziałem nigdy tv LED z trwale "wypalonym" obrazem.

120Hz to także upłynnienie każdego dynamicznego obrazu. Moim zdaniem zdecydowanie warto kupować takie matrycę.
  • #7 19693571
    ChrFir007
    Poziom 3  
    Ludwik XVI napisał:
    120Hz to także upłynnienie każdego dynamicznego obrazu. Moim zdaniem zdecydowanie warto kupować takie matrycę.

A jak będę oglądał zwykła telewizje która ma mniej niż 60 FPS to też warto dopłacić do 120hz?
  • #9 19693958
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 322
    r103 napisał:
    Telewizory LCD czy to z matrycą typu VA czy typu IPS - niespecjalnie się "wypalają"...
    Chyba coś ci się pomyliło z OLEDami i ś.p. plazmami ?

Doświadczyłem osobiście "tymczasowego wypalenia".
    Myślałem, że kilku miesięczny TV już uległ wypaleniu, chodzi o Va Samsunga.
    Oglądałem stacje (bardzo krótko 10-15min) której logo wizualnie drgało , po przełączeniu na inny kanał została poświata loga, wyłączyłem zdenerwowany.
    Po ponownym włączeniu nie pamiętam po jakim czasie już tego nie było.
  • #10 19694786
    ChrFir007
    Poziom 3  
    MoniTOX napisał:
    Doświadczyłem osobiście "tymczasowego wypalenia".
    Myślałem, że kilku miesięczny TV już uległ wypaleniu, chodzi o Va Samsunga.
    Oglądałem stacje (bardzo krótko 10-15min) której logo wizualnie drgało , po przełączeniu na inny kanał została poświata loga, wyłączyłem zdenerwowany.
    Po ponownym włączeniu nie pamiętam po jakim czasie już tego nie było.

Jak bardzo było widać to wypalenie? Trzeba się przyglądać czy z daleka widać było?
  • #11 19695048
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 322
    Było widać z daleka, ale jak pisałem przeszło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje telewizora 65 cali do 4500 zł, preferując modele Samsung lub LG, z funkcjami nagrywania na USB, Wi-Fi, bez Android TV oraz z matrycą IPS, aby uniknąć problemów z wypalaniem. W dyskusji podano, że telewizory z matrycą VA nie wypalają się trwale, a 120Hz może poprawić jakość obrazu, nawet przy niższej liczbie klatek na sekundę. Rekomendowane modele to LG Nano 120Hz oraz Samsung Q77 i Q80, z uwagi na ich parametry i technologie podświetlenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA