logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik elektryczny 3 diody (nowy) zawyża zużycie

Thomasbaranowicz 06 Lis 2021 21:45 3549 13
  • #1 19694069
    Thomasbaranowicz
    Poziom 2  
    Witam
    Założono nam nowy licznik prądu.
    I po pierwsze zawyża o ok 80-90 kWh na miesiąc w stosunku do poprzedniego (wiem, bo regularnie kontrolowałem zużycie na starym).
    Czy można coś w tym temacie zrobić?
    Po drugie zastanawiałem się co znaczą 3 diody na liczniku.
    Przedstawię fotkę poniżej.
    Dzięki za info. Licznik elektryczny 3 diody (nowy) zawyża zużycie
  • #2 19694113
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    jeśli kolego pytasz, co to są za 3 diody w liczniku (nawet dobrze opisane) oraz dlaczego licznik "zawyrza" odczyt, to ja więcej pytań nie mam i lepiej się za ten temat nie zabieraj, bo i tak nie zrozumiesz.
    Zostaw ten licznik, bo on dobrze odczytuje zużycie energii elektrycznej w twoim domu/mieszkaniu.

Dobra, ponabijałem się z twojej niewiedzy, a teraz trochę teorii:
    - poodłączaj z gniazdek wszystkie niepotrzebne i nieużywane urządzenia (przede wszystkim zasilacze, ładowarki) i po godzinie sprawdź, ile odczytał licznik. Oj zdziwisz się kolego ile "prądu" ciągną te wszystkie niepotrzebne sprzęty i jak dokładnie zlicza zużycie nowy licznik.

P.S.
    Jeśli skończyłeś chociaż szkołę podstawową, to popraw swój post, bo te wszystkie błędy, aż kłują w oczy.
  • #3 19694131
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    Thomasbaranowicz napisał:
    I po pierwsze zawyrza o ok 80-90 kwh na miesiac w stosunku do poprzedniego(wiem bo regularnie kotrolowalem zuzycie na starym

A może stary zaniżał?

Czy mozna cos w tym temacie zrobic?

Po pierwsze dołożyć własny licznik za licznikem ZE, zmieścisz się w budźecie 100zł.

Po drugie zastanawialem sie co znacza 3 diody na liczniku

Przecież są podpisane...
    Pierwsza od lewej mryga 1000 razy na kilowatogodzinę, druga sygnalizuje awarię, trzecia mryga 1000 razy na 1kVArh (energia bierna).
  • #4 19694135
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 850
    zastanawialem sie co znacza 3 diody na liczniku

Przecież są opisane na liczniku. O co zatem pytasz?

po pierwsze zawyrza o ok 80-90 kwh na miesiac w stosunku do poprzedniego(

A może to poprzedni "nie doliczał" Ci energii.
    Trzeba odłączyć wszystkie odbiorniki, następnie podłączyć jeden o znanej mocy, na określony czas (5, 10 minut) , i liczyć w tym czasie mignięcia pierwszej diody. Potem należy porównać obliczone na podstawie mocy i czasu zużycie energii ze zużyciem wykazanym przez licznik (odczytanym na podstawie zliczeń mignięć diody).
    Możesz również poprosić ZE o oddanie licznika do ekspertyzy. Jeżeli okaże się, że licznik jest sprawny zapłacisz za ekspertyzę.
  • #5 19694149
    Thomasbaranowicz
    Poziom 2  
    @jdubowski
    Dzieki za odpowiedz
    Zgadzam sie rzeczywiscie jest opisane
    O ile laik taki jak ja sie domysli co znaczy pierwsza lub druga dioda to ok jednak ktos kto nie jest elektrykiem niekoniecznie musi wiedziec o co comeon z 3-cia dioda
    O co chodzi z tym pradem biernym

Dodano po 5 [minuty]:

clubber84 napisał:
    Witam,
    jeśli kolego pytasz, co to są za 3 diody w liczniku (nawet dobrze opisane) oraz dlaczego licznik "zawyrza" odczyt, to ja więcej pytań nie mam i lepiej się za ten temat nie zabieraj, bo i tak nie zrozumiesz.
    Zostaw ten licznik, bo on dobrze odczytuje zużycie energii elektrycznej w twoim domu/mieszkaniu.

Dobra, ponabijałem się z twojej niewiedzy, a teraz trochę teorii:
    - poodłączaj z gniazdek wszystkie niepotrzebne i nieużywane urządzenia (przede wszystkim zasilacze, ładowarki) i po godzinie sprawdź, ile odczytał licznik. Oj zdziwisz się kolego ile "prądu" ciągną te wszystkie niepotrzebne sprzęty i jak dokładnie zlicza zużycie nowy licznik.

P.S.
    Jeśli skończyłeś chociaż szkołę podstawową, to popraw swój post, bo te wszystkie błędy, aż kłują w oczy.

Dziekuje za cenne uwagi
    Widze ze kolega poza mega wiedza ogolna ma rowniez doktorat z ortografii
    Tylko pozazdroscic
  • #6 19694161
    kj1
    Specjalista elektryk
    Dziekuje za cenne uwagi

A może by zacząć z nich korzystać. I używać polskich liter. Bo ich brak świadczy o kompletnym lekceważeniu innych użytkowników.
  • #7 19694167
    Thomasbaranowicz
    Poziom 2  
    kj1 napisał:
    Dziekuje za cenne uwagi

A może by zacząć z nich korzystać. I używać polskich liter. Bo ich brak świadczy o kompletnym lekceważeniu innych użytkowników.

Naprawdę świadczy?
  • #8 19694175
    jdubowski
    Naprawde swiadczy?

Tak - źle świadczy.
    Oczywiście każdy może się pomylić, ale od tego jest funkcja edycji postów byś mógł poprawić te błędy, chyba że wszystkich co te wypłodziny czytają masz tam gdzie słońce nie dochodzi albo jesteś zwykłym leniem...
  • #9 19694180
    Thomasbaranowicz
    Poziom 2  
    jdubowski napisał:
    Naprawde swiadczy?

Tak - źle świadczy.
    Oczywiście każdy może się pomylić, ale od tego jest funkcja edycji postów byś mógł poprawić te błędy, chyba że wszystkich co te wypłodziny czytają masz tam gdzie słońce nie dochodzi albo jesteś zwykłym leniem...

No tak
  • #10 19694183
    kj1
    Specjalista elektryk
    Być może dla Ciebie nie ma różnicy miedzy zrobieniem komuś łaski, a zrobieniem komuś laski.
    Ja np. na pewno nie zrobię tobie laski.
    Notomiast mógłbym zrobić łaskę i wytłumaczyć ideę energii biernej. Ale tego nie zrobię, bo jesteś arogancki.
  • #11 19694497
    clubber84
    Poziom 39  
    kj1 napisał:
    wytłumaczyć ideę energii biernej...

... która i tak jego nie dotyczy, bo jeszcze nie wprowadzono prawa, które pozwoli wliczać energię bierną do rachunków.
    A wtedy dopiero autor by się zdziwił i bardziej krzyczał, że licznik zawyża o 100 lub 200%.
  • #12 19694536
    jdubowski
    clubber84 napisał:
    kj1 napisał:
    wytłumaczyć ideę energii biernej...

... która i tak jego nie dotyczy, bo jeszcze nie wprowadzono prawa, które pozwoli wliczać energię bierną do rachunków.

Nie wiemy jaką taryfę ma autor wątku, jeśli inną niż konsumencką to...
  • #13 19694559
    clubber84
    Poziom 39  
    jdubowski napisał:
    jeśli inną niż konsumencką to...

...to autor nie powinien dziwić się wartościom wyświetlanym przez licznik.
    Zresztą na fakturze wartości energii czynnej i biernej, będą uwzględnione.
  • #14 19703441
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 525
    Jeśli w danej chwili licznik nie nalicza to powinno być na wyświetlaczu L1 tylko a jak jest pobór prądu to nad symbolem L1 na wyświetlaczu pojawiają się strzałeczki w dół i w górę oraz w prawo symbol poboru w danym kwadrancie ponieważ jest to licznik 4 kwadrantowy i potrafi zidentyfikować kierunek prądu pobór czy oddawanie a poza tym energia czynna czy bierna i to też symbolizują diody pod wyświetlaczem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nowym licznikiem elektrycznym, który wskazuje zużycie o 80-90 kWh wyższe niż poprzedni licznik. W odpowiedziach zasugerowano, że stary licznik mógł zaniżać zużycie, a nowy dokładnie rejestruje energię, w tym energię bierną, co jest sygnalizowane przez trzy diody na liczniku. Użytkownicy doradzili odłączenie nieużywanych urządzeń oraz przeprowadzenie testów z urządzeniem o znanej mocy, aby zweryfikować odczyty. Wskazano również na możliwość zlecenia ekspertyzy licznika przez zakład energetyczny. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z taryfami i sposobem naliczania energii biernej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA