logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktywacja chińskiego lasera CNC - sterowanie z PLC, zasady działania portu TTL, pulsacja PWM

madiz08 08 Lis 2021 08:53 1140 5
REKLAMA
  • #1 19696422
    madiz08
    Poziom 14  
    Ocena: 172
    Witam
    Kupiłem ostatnio chiński laser z płytką jak poniżej:

Aktywacja chińskiego lasera CNC - sterowanie z PLC, zasady działania portu TTL, pulsacja PWM

i wmontowałem go do swojego transportera:

Ogólnie, chciałbym grawerować jedynie 3 linie, także nie mam do tego żadnego sterownika. Osiami X i Y bedę sterował z PLC i chciałbym zero-jedynkowo uruchamiać laser.
    Nigdzie nie mogę znaleźć instrukcji do tej płytki, żeby zobaczyc jak sie aktywuje "laserowanie". Sprawa niby prosta, sątylko 4 piny, pierwsze 2 to zasilanie 12V, i w tym momencie mam czerwoną plamkę. Pozostałe 2 do których podpiąłem żółty i fioletowy przewód uważam właśnie za trigger. Jest to opisane jako TTL z polaryzacjami + oraz -. Czyli powinienem podać tam 5V? używając wspólnej masy z zasilaniem?

Dodano po 29 [minuty]:

zauważyłem, że jak zewrę dwa piny w tym "porcie TTL", to plamka gaśnie. A może tu trzeba zastosować jakąś pulsację? JakiśPWM? żeby to działało?
  • REKLAMA
  • #2 19696529
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19696539
    madiz08
    Poziom 14  
    Niestety brak jakiejkolwiek reakcji

podpiąłem się równolegle oscyloskopem, żeby sprawdzić, na razie z f=1kHz i nic sie nie dzieje. Moje podłaczenie wygląda tak:

Z pinu numer 7 Arduino wychodzi taktowanie częstotliwością 1kHz

Dodano po 13 [minuty]:

Jak dałem częstotliwość na 1Hz, to widzę po prostu, że kropka pojawia się i znika na co sekundę

Dodano po 6 [godziny] 5 [minuty]:

Jeszcze mam pytanie, czyli w tych laserach to normalne, że na początku jest tylko plamka, a żeby laser zaczął "laserować" należy go taktować PWM?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19697358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 19697377
    madiz08
    Poziom 14  
    Niestety już tak zrobiłem i nie pomogło. Znalazłem taki filmik:
    https://www.youtube.com/watch?v=d8cW2pyG4VY
    Po 22 jak wróce z pracy, jeszcze spróbuje zmierzyć prąd. Według tego filmiku bez jakiegokolwiek sterowania TTL, powinienem mieć ustawić 1A na diodzie lasera używając miernika jako amperomierza.
    Dodam też rezystor 10kohm pomiędzy TTL + i TTL -
    Na razie mam tylko czerwona plamkę
  • Pomocny post
    #6 19697872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA