logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser CO2 50W w ploterze CNC – naprawa i serwis zasilacza, gdzie szukać pomocy?

trike3 15 Cze 2007 13:50 15885 16
REKLAMA
  • #1 3986695
    trike3
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Witam wszystkich

Postanowiłem pobawić się w konstruktora po raz kolejny i chciałbym zbudować laser CNC. Nie ukrywam że udało mi się zdobyć półwyrób i ja chciałbym go ukończyć.
    Problem znajduje się w samym laserze.
    Jak się okazuje nie działa sprzęt nie świeci laser, czy ktoś z Was wie gdzie , kto może wykonać naprawę zasilacza. Po wnikliwej analizie wynika że to zasilacz nie działa. Proszę o wskazówki o ile to możliwe.

Pozdrawiam Marcin
  • REKLAMA
  • #2 3991715
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    co to za laser?
  • #3 3994573
    trike3
    Poziom 15  
    Witam

Laser to 50 W CO2, produkcja Chińska.
    Po wstępnych analizach prawdopodobnie mam uwalony zasilacz tego lasera.

Jak uda mi się uruchomić to na pewno się odezwę i pochwalę.

Pozdrawiam
  • #4 3995291
    bolek
    Poziom 35  
    zasilacz jest o tyle dobry że nie musi mieć Bóg wie jakich parametrów- wystraczy prosta przetwornica napięcia.
    Osobiście zainteresował bym się laserem na diodzie
    Cos na ogólny temac CO2 http://www.repairfaq.org/sam/lasercc2.htm
  • REKLAMA
  • #5 3995343
    trike3
    Poziom 15  
    Hmmmm co do lasera na diodzie, to pierwsze słyszę.
    Artykuł pewnie świetny, ale cóż nie uczył się człowiek języków to teraz tylko może rysunki pooglądać :(.
    Spróbuję zrobić coś z tym zasilaczem, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam Marcin
  • #6 3995390
    bolek
    Poziom 35  
    na diodzie... wielkości paczki zapałek można uzyskac kilkadziesiąt W. Zasilacz to np 3V i 40A (zasilacz z PC...?) +troche elektroniki
    Trzeba się natomiast nieco pomęczyć z optyką. Koszt takiej diody to kilka ładnych tysiecy. Za to z rynku wtórnego można ja wyłuskać za WIELE mniejsze pieniądze.
  • REKLAMA
  • #7 3995557
    trike3
    Poziom 15  
    Hmmm jakieś namiary??

Ja mam uwalony ten laser i może zamiast kombinować i naprawiać pomyślałbym o czymś takim.
    Na google szukam ale nie za wiele widać :(

Pozdrawiam
  • #9 4022060
    pawelworwa
    Poziom 11  
    Witam
    Wydaje mi się, że nie ważna moc ale długość fali. Laser co2 (10 600nm) ma ten parametr na pewno lepszy od proponowanych przez bolka diod laserowych . Co można zrobić diodą o długości fali 900 nm? Ledwie widoczny ślad na czarnym plastiku? Na pewno nie grawerować w metalu!

Pozdrawiam
  • #10 4022096
    bolek
    Poziom 35  
    Mylisz sie i to wielce, grawerować możesz sobie nawet diodą która świeci na 405nm (o ile bedzie na tyle mocna).
    Jeśli już zaczepiasz o ten temat to poczytaj jak pochłaniane są różne długości fali. Tutaj właśnie najbardziej będzie gryźć UV a najmniej IR. Powyżej 1um praktycznie każda powierzchnia jest lustrem i trzeba więcej mocy!
    CO2 są lubiane ze wzgledu na swoja prostą konstrukcje i duża ekonomie, a nie dlatego że 1,60um idealnie nadaje sie do obróbki wszelkich materiałów
  • #11 4028419
    trike3
    Poziom 15  
    Witam ponownie

Udało mi się uruchomić laser :)
    Uszkodzenie zasilacza było nie wielkie, urwana (w sposób nie widoczny jedna nóżka dławika.
    Teraz wszystko działa. Mam jeszcze za to jedno pytanie, czy ktoś ma sposób na ustawienie lusterek ??
    Jak poradzić sobie z tym ?

Pozdrawiam Marcin
  • #12 4028721
    bolek
    Poziom 35  
    chcesz go wyjustować?
  • #13 4028887
    trike3
    Poziom 15  
    Hmmm skomplikowane pytanie :)
    Muszę poprzez złocone lusterka oraz soczewkę przenieść promień lasera w odpowiednie miejsce.
    Tuba leży nieruchomo, a soczewka przemieszcza się na polu 1200 x 700 mm.
    Muszę lusterkami skierować promień lasera do soczewki, tylko jak to zrobić :)??

Pozdrawiam Marcin
  • #14 4031591
    krystian333
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    trike3 napisał:
    Hmmm skomplikowane pytanie :)
    Muszę poprzez złocone lusterka oraz soczewkę przenieść promień lasera w odpowiednie miejsce.
    Tuba leży nieruchomo, a soczewka przemieszcza się na polu 1200 x 700 mm.
    Muszę lusterkami skierować promień lasera do soczewki, tylko jak to zrobić :)??

Pozdrawiam Marcin

Witam
    Ja ustawiam moje lasery w ten sposób.
    Za lampą jest lustro (1) które odbija promień lasera do drugiego lustra (2) które jest zamocowane na ramieniu które porusza się po stole, i odbija promień dalej do trzeciego lustra (3) a trzecie lustro do soczewki skupiającej.

Więc tak jeśli przy 2 lustrze masz głowicę z otworem przez który wpada promień, to naklej na otwór szarą taśmę, przesuń ramię głowicy max w dół, naciśnij test aby promień na chwilę strzelił w taśmę, następnie przesuń ramię max w górę i strzel promieniem ponownie.
    Uzyskasz zakres.
    Wyreguluj (1) lustro tak aby 2 punkty strzału zbiegały się w tym samym punkcie (niekoniecznie w środku, ale aby w jednej i drugiej stronie stołu roboczego były w tym samym miejscu.)
    wykonaj kolejny strzał i zobacz czy dobrze wyregulowałeś, jak nie to podkręć znowu i wykonaj strzał, i tak do skutku.

Następnie te same czynności wykonujesz strzelając w 3 lustro nad soczewką

TO JEST WSZYSTKO - PRYMITYWNIE ALE SKUTECZNIE.
    ISTNIEJĄ PRZYRZĄDY DO REGULACJI ALE CHINCZYCY TEGO NIE PRODUKUJĄ

Jeśli to Ci wystarczy to Proszę
  • REKLAMA
  • #15 4032355
    trike3
    Poziom 15  
    OOOO Super faktycznie proste ale i skuteczne rozwiązanie.
    Poradź mi tylko bo widzę że orientujesz się w temacie czy jeżeli nie mam do dyspozycji okularów ochronnych to jest, aż tak poważne ryzyko awarii wzroku czy zanim zdobędę powyższe można sobie odpuścić i tylko zwiększyć ostrożność.
    Zastanawiam się w sumie nad kupnem okularów cena 600 PLN, może albo zastosować zamknięcie szczelne i np kamerkę (chyba taniej wyjdzie )

Pozdrawiam
  • #16 4036671
    krystian333
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Do laserów okulary są zawsze wskazane, ale generalnie nie patrzysz na promień lasera przez długi czas więc nie ma potrzeby użwania.
    Ja pracuje i serwisuje lasery YAG i CO2 i przez 3 lata ani razu nie korzystałem z okularów.
  • #17 4412318
    berrrcik21
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, jestem tu nowy i zainteresował mnie temat zastosowania lasera do maszyny CNC. Powiedzcie mi gdzie mogę znaleźć potrzebne informację, jakaś literatura, po prostu chciałbym zbudować laser. Dzięki za pomoc i pozdrawiam!
    Robert

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z naprawą zasilacza w laserze CO2 o mocy 50W, wykorzystywanym w ploterze CNC. Użytkownik posiada laser chińskiej produkcji, który nie świecił z powodu uszkodzonego zasilacza – problemem okazało się urwane wyprowadzenie dławika. Po naprawie zasilacza laser został uruchomiony. Wątek porusza także alternatywę w postaci laserów diodowych, które są mniejsze i wymagają prostszego zasilania, jednak mają inne parametry długości fali i mniejszą skuteczność w grawerowaniu materiałów takich jak metal. Omówiono znaczenie długości fali lasera (CO2 – 10 600 nm vs diody ~900 nm) dla efektywności obróbki. Poruszono także temat ustawiania lusterek w układzie optycznym lasera CO2 – opisano metodę regulacji lusterek poprzez testowe strzały wiązką na taśmę, aby zapewnić prawidłowe skierowanie promienia do soczewki. Wskazano na konieczność stosowania okularów ochronnych przy pracy z laserem, choć niektórzy serwisujący lasery CO2 i YAG pracują bez nich, zachowując ostrożność. Na koniec pojawiło się pytanie o literaturę i źródła wiedzy dotyczące budowy laserów CNC.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA