logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KRUPS EA81 - Uszkodzenie pompki po próbie odkamieniania, jak sprawdzić jej działanie?

rosolini 08 Lis 2021 10:53 2484 3
REKLAMA
  • #1 19696616
    rosolini
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Witam
    Prawdopodobnie swoim działaniem ubiłem ekspres. Chciałem go odkamienić poprzez program płukania ponieważ w tym modelu program odkamieniania można załączyć tylko wtedy, gdy urządzenie samo go zasygnalizuje. W tym celu wlałem odkamieniacz do zbiornika na wodę i kilkukrotnie włączyłem płukanie. Po którymś razie pompka (chyba pompka?) zaczęła wydawać dziwne odgłosy i urządzenie wyłączyło się. Przy próbie uruchomienia słychać, że załącza się na chwilę jakiś stycznik, po czym wyświetla taki komunikat:
    KRUPS EA81 - Uszkodzenie pompki po próbie odkamieniania, jak sprawdzić jej działanie?

Rozebrałem cały ekspres, wyczyściłem, wymieniłem uszczelki, przesmarowałem. Niestety problem pozostał.
    Czy to możliwe, że pompka uległa uszkodzeniu i jak można sprawdzić poprawność jej działania?
  • REKLAMA
  • #2 19696739
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 744
    Odłączyć przewody od pompy i podać nas chwilę bezpośrednio napięcie sieci.
    Lub wymontować pompkę całkowicie, pod wlot pompy podłączyć wężyk i włożyć go do wody. Wylot pompy zatkać mocno kciukiem.
    Jeśli będziesz w stanie zablokować przepływ wody - pompa do wymiany.
    Uwaga na możliwość porażenia prądem.

Mam nadzieję, że ekspres nie był odkamieniany octem.
  • REKLAMA
  • #3 19696971
    rosolini
    Poziom 21  
    Nie, nie octem, preparatem do odkamieniania w płynie.
    Sprawdzę i dam znać jak poszło.
  • #4 19731898
    rosolini
    Poziom 21  
    Dzisiaj dopiero miałem czas, żeby sprawdzić i mój główny podejrzany odpadł - pompka pompuje jak szalona.

Masz kolego jeszcze jakieś sugestie, co dalej sprawdzać?
REKLAMA