logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja dysków HDD i SSD - Usunięcie partycji systemowej z WD 10EALX

matyey 09 Lis 2021 00:26 552 4
REKLAMA
  • #1 19698276
    matyey
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam 3 dyski HDD, każdy po 1TB, podzielone na różne partycje. 2x WD10EZEX oraz 1x WD 10EALX.
    Dorobiłem się kolejnego. Tym razem SSD, więc chcę porobić trochę zmian - z 2 EZEX zrobić RAID0 a EALX dać w kieszeń i na najważniejsze dane. I ten ostatni dysk, chciałbym przygotować do wsadzenia w kieszeń, zformatować, pozgrywać co potrzebuję, i zformatować 2 pozostałe, a na SSD wrzucić system.
    Okazało się jednak, że na tym EALX jest 100mb zarezerwowane przez system (który jest na innym dysku).
    Kiedyś miałem problem z Windowsem, i go po prostu zainstalowałem na istniejący, jednak nie pamiętam już czy on był właśnie na tym samym dysku czy może na tym EALX. I do teraz przy uruchamianiu komputera mam 2 systemy do wyboru (mimo, że na drugi nie da rady wejść).
    Pytanie czy mogę to usunąć z poziomu windowsa, dosu, nawet zakładając scenariusz sformatowania całego dysku? System chcę zainstalować i tak, tylko, boję się, że teraz przy uruchamianiu będę miał 3 systemy do wyboru, i zamiast wszystko przyspieszyć, znów będę tracił te 30 sekund na decyzję.

Konfiguracja dysków HDD i SSD - Usunięcie partycji systemowej z WD 10EALX Konfiguracja dysków HDD i SSD - Usunięcie partycji systemowej z WD 10EALX

Wertowałem podobny temat, ale nie widziałem satysfakcjonującej odpowiedzi.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3201560.html
  • REKLAMA
  • #2 19698284
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19698358
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    DOSowy FDisk usuwa to bez marudzenia.
  • REKLAMA
  • #4 19698891
    matyey
    Poziom 9  
    msquidpl napisał:
    Rozumiem, że i tak chcesz zainstalować system na dysku SSD, a ten na EZEX-ie usunąć?
    Bo jak tak, to śmiało usuwaj tą 100MB partycję.
    Tylko wtedy podczas instalacji odłącz wszystkie HDD i zostaw sam SSD by Ci znowu na któryś rozruchu nie przeniósł.

Dokładnie tak, na ten sam slot SATA co jest ten EALX.
    Przed momentem odłączyłem dysk, i mam niestety BOOTMGR is missing.
    Czy po odłączeniu wszystkich dysków, znów fizycznie nie będę miał 3 systemów na dysku? Chyba, że wówczas formatowanie, bądź usuwanie partycji będę mógł robić bez problemów.
    Czy dysk wsadzony w kieszeń będzie miał identyczne partycje co w momencie kiedy jest zainstalowany na slocie SATA?

soltyk napisał:
    DOSowy FDisk usuwa to bez marudzenia.

Jak?

Dodano po 6 [godziny] 44 [minuty]:

czy mogę sformatować ten dysk EALX? Potem podłączyć jedynie SSD i zainstalować na nim system?
    a finalnie sformatować później oba EZEX?
  • #5 19700124
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 209
    Jesli chcesz usunac wszystko ze wszystkich dyskow, mozesz zrobic to jednoczesnie.

matyey napisał:
    Czy dysk wsadzony w kieszeń będzie miał identyczne partycje co w momencie kiedy jest zainstalowany na slocie SATA?

Tak. Moga im zostac przydzielone inne litery.

Cytat:
    Jak?

Zwyczajnie. Opcja 3 - usun partycje. Wszystkie takie partycje widnieja jako Non-DOS partition. Oczywiscie pod warunkiem, ze to jest dysk MBR podstawowy (nie-dynamiczny), bo tylko takie obsluguje FDisk (o ile pamietam, caly dynamiczny widziany jest jako dwie partycje Non-DOS).

Pamietaj, FDisk byl tworzony dla duzo mniejszych dyskow, niz obecne. Nie nalezy uzywac go do czegokolwiek innego, niz czyszczenie HDD ze wszyskich partycji.
REKLAMA