logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Vivace F2WN4S6S0 - trzaski podczas prania, możliwe uszkodzenie łożysk, pytanie o gwarancję

Anusiak2012 13 Lis 2021 10:47 1581 13
REKLAMA
  • #1 19705973
    Anusiak2012
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witajcie.
    Od tygodnia mam nowa pralkę. Przy 3 praniu zaczęła trzeszczeć. Załączam filmik. Czytałam, ze mogą to być łożyska. Jest sens oddawać na gwarancje? Czy ten typ tak ma?
    Załączniki:
    • 20211113_103523.mp4 (48.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19706000
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    Ja tam słyszę, że samo pranie się tłucze.
    A konkretnie coś metalowego (twardego) znajduje się w środku (w bębnie) wraz z praniem.
    Czy aby z prane rzeczy nie miały "twardych" elementów :?:
  • #3 19706005
    Anusiak2012
    Poziom 9  
    To na pewno nie jest pranie bo jak prałam miękki koc to tak samo bylo slychac trzaski
  • REKLAMA
  • #4 19706017
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    @Anusiak2012 Blokady bębna odkręciłeś?
  • #5 19706146
    Anusiak2012
    Poziom 9  
    Tak, wszystko odkręcone. Jak kręce bębnem to jest cicho, ale jak przycisnę wnętrze bębne w lewą stronę to słychać te trzaski.
  • #6 19706168
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Zrób taki test: ustaw bęben progiem plastikowym u góry i naciśnij wielokrotnie bęben w dół . Czy słychać te trzaski?
    Obroć bęben tak aby ten następny próg znalazł się u góry i powtórz test z naciskaniem nasłuchując odgłosów o ile się pojawią.
    Teraz powtórz test z kolejnym,trzecim progiem ustawiając go u góry bębna.
    Jeśli odgłos pojawią się tylko z jednym ( lub kilkoma) progiem to coś jest z mocowaniem bębna do krzyżaka albo coś jest z krzyżakiem.
    Jeśli usłyszalne są z jednej strony to może być problem w zawieszeniu bębna.
    Jedno i drugie nakazuje reklamować produkt u gwaranta.

Żaden typ jeśli jest ok to tak nie ma !
  • REKLAMA
  • #7 19706294
    Anusiak2012
    Poziom 9  
    U mnie nie ma plastikowego progu, ponadto całość wygląda tak samo. Ale jak ruszam bębnem to słychać te trzaski z lewej strony.
    Załączniki:
    • 2113_114028.mp4 (3.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 203_113114.mp4 (10.12 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 19706516
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1011
    Anusiak2012 napisał:
    Witajcie.
    Od tygodnia mam nowa pralkę. Przy 3 praniu zaczęła trzeszczeć. Załączam filmik. Czytałam, ze mogą to być łożyska. Jest sens oddawać na gwarancje? Czy ten typ tak ma?

Aniu, dziecko drogie, to nie sprzęt jest popsuty, a nieumiejętna jego obsługa. Nie wiem co tam pod bęben się dostało, ale z całą pewnością nie jest to wina sprzętu, co gwarant wysyłając serwisantów Ci to potwierdzi. Szykuj kasę. Ile? Nie mam zielonego pojęcia, ile kasują serwisanci LG. Mało nie będzie.
  • #9 19706609
    kecajk49
    Poziom 38  
    Znam takie przypadki i o ile masz w domu małe dziecko to go zapytaj bo ono mogło wrzucić do pojemnika na proszek np...zapalniczkę gazową a ona tam zmieści bez problemu i ociera o bęben a pojemnik akurat masz z lewej strony.
  • #10 19706998
    Anusiak2012
    Poziom 9  
    A możliwe, żeby kawałek szufladki urwał się w czasie transportu i wpadł do odpływu wody? Bo jak napisaliście o tym, że może tam coś siedzieć to pomyślałam, że szuflada na proszek bardzo łatwo się wyciąga, praktycznie nie ma punktu oporu kiedy otwiera sie zeby nasypać proszku. W poprzedniej pralce nie mogłam wyjąć tej szuflady a tu lata jak chce. Od razu zwróciłam na to uwage przy rozpakowaniu. Sama szuflada jednak nie wygląda na uszkodzoną.
  • REKLAMA
  • #11 19707171
    kecajk49
    Poziom 38  
    Szuflada nie powinna dać sie całkowicie wysunąć bez odblokowania wiec.......trzeba ten trop sprawdzić
    Przeważnie blokada jest częścią syfonu dla szuflady na uszlachetniacz.
  • #12 19707639
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Proszę zamieścić nieco dłuższy film z kręcenia dłonią bębnem. Istnieje możliwość, że poszły łożyska bębna wskutek wadliwego montażu uszczelniacza lub po prostu jakiejś wady fabrycznej krzyżaka bębna. Jakiś czas temu był już opisywany taki przypadek na forum.
  • #13 19708148
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1011
    Kenworth 18 napisał:
    Istnieje możliwość, że poszły łożyska bębna wskutek wadliwego montażu uszczelniacza lub po prostu jakiejś wady fabrycznej krzyżaka bębna. Jakiś czas temu był już opisywany taki przypadek na forum.

Tak, ze dwadzieścia lat temu, jak w Eluksie fabryka zapomniała założyć ...simmering w jakiejś serii EW...
    Ale nie w LG! :D
  • #14 19708266
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2655
    Odgłos uszkodzonych łożysk jest inny. Tu tak jakby sprężyna lub jakiś inny element przy ruchu zespołu piorącego dotykał obudowy. Miałem tak także w LG (ale raczej to po czyjejś naprawie), ze opaska węża zasobnik-zbiornik była nie założona w odpowiednie miejsce i uderzała o obudowę. Niby tylko lekko dotykała, ale cała konstrukcja spotengowała ten odgłos. Klient zgłosił całkiem inną usterkę a ten hałas zamykał w piwnicy swojego domku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową pralką LG Vivace F2WN4S6S0, która zaczęła wydawać trzaski podczas prania. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny hałasu, w tym możliwość obecności twardych przedmiotów w bębnie, uszkodzenia łożysk, lub problemów z mocowaniem bębna. Użytkownik zauważa, że dźwięki występują nawet przy praniu miękkich rzeczy. Inni uczestnicy dyskusji sugerują przeprowadzenie testów, aby zlokalizować źródło hałasu, a także zwracają uwagę na możliwość, że coś mogło się dostać do bębna podczas transportu. Wskazują również na konieczność reklamacji, jeśli problem jest związany z wadą fabryczną.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA