logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile J powinien mieć młotek do wbijania galmarów poniżej 10 m np. 14 m?

elektronikq 13 Lis 2021 14:24 1377 8
REKLAMA
  • #1 19706335
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Witajcie. Proszę powiedzcie mi ile min. J powinien mieć młotek do wbijania galmarów poniżej 10 m np. 14 m. Bierzmy pod uwagę grunt twardy.
  • REKLAMA
  • #2 19706407
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    Obstawiał bym minimum 3 kg.
  • #3 19706520
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Młot albo wiertarko młot SDS-MAX i po problemie.

Ale bardziej chylił bym się ku młotowi SDS-MAX. >10m to zacna głębokość.
  • REKLAMA
  • #4 19706531
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Też bym stawiał na młotowiertarkę chyba że robota jednorazowa :D
    Wtedy 3-4kg da radę :D
  • #5 19706569
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6578
    Zasada jest prosta - im więcej dżuli i większa masa młota tym łatwiej i szybciej pogrąża się pręty.
    Swego czasu używałem Bosha GSH-27 o udarze 62 J. Minus to znaczna masa i wysiłek przy podnoszeniu go na wierzchołek pręta (trzeba w dwie osoby - jedna podnosi, druga naprowadza końcówkę na pręt). Ale samo pogrążanie to już bułka z masłem.
    Oczywiście było to kilka, kilkanaście uziomów dziennie przez ileś miesięcy w zespole wieloosobowym.
    Do jednorazowej roboty to armata na wróble.
  • REKLAMA
  • #6 19706631
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Obawiam się że ręczne wbijanie to jest ryzyko wykrzywienia pręta. Ręcznie nigdy nie wbijałem ale ... zawsze można wypożyczyć młotek wyburzeniowy SDS-MAX na jednorazową robotę.
    Ręcznie to się pewnie kolega by zamachał na śmierć.
  • #7 19706901
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Podpowiedzi wszystkie są dobre ale nie dokładne :)
    Do młota mechanicznego trzeba albo dokupić albo znajomy tokarz dorobi przejściówkę i dobijak. Pręt wbijany z jednej strony zakończony ostrzem(grotem) / lub karbowanym trzpieniem ; a drugiego końca "tulejka" w którą albo łącznik albo karbowany trzpień się zagłębia i klinuje w czasie wbijania. (są też "gwinty" do dobijaków - systemów jest kilka)
    Wbijając w "tulejkę" należy wsadzić dobijak by tejże tulejki nie zniszczyć. Ale żeby było to dobijać to w dobijak musi mieć odpowiednią dziurę - i takie coś albo się kupuje albo "toczy" ze starego przecinaka. (na portalu widziałem taki dobijak z coś koło 60 zł)
    Młotkiem nie polecam bo zbyt szybko pręty się gną - maszynowo naście można wbić a ręcznie chyba ze 3 i zaczynają się wyginać.
    Wcześniej było info o tym, że samemu to się nie da wbić "szpilki" czy to młotkiem czy mechanicznie musi być ekipa 2 osoby.
    ps.
    Samemu da się mechanicznie - ale trzeba mieć duży zapas siły
  • REKLAMA
  • #8 19706927
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    dasilvaart napisał:
    Do młota mechanicznego trzeba albo dokupić albo znajomy tokarz dorobi przejściówkę i dobijak.

To chyba oczywiste :-)
    Warto by było idąc tym tropem zastrzec podłączenie do prądu młotka.
  • #9 19706972
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    A ja się przyznam że nie mam nasadki i nie potrzebuje. Kupuje szpilki z takim nakręcanym sześciokątnym śrubunkiem i w nim jest wkręcona śruba imbus. Ładnie trzyma to szpikulca do kucia i idzie. Ale nasadka to miodzio robota. Ale bez tez się da radę tylko musi być ten dynks. Ale głębiej niż ~3m nie biłem.
    Ile J powinien mieć młotek do wbijania galmarów poniżej 10 m np. 14 m?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię doboru młotka do wbijania galmarów w twardym gruncie na głębokości do 10 m, z preferencją dla młotów mechanicznych. Uczestnicy sugerują, że minimalna masa młotka powinna wynosić około 3-4 kg, a dla większej efektywności zaleca się użycie młotów SDS-MAX. Wskazano również na ryzyko wykrzywienia prętów przy ręcznym wbijaniu oraz na konieczność posiadania odpowiednich akcesoriów, takich jak dobijaki. W przypadku jednorazowych prac, wypożyczenie młotka wyburzeniowego może być korzystnym rozwiązaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA