logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonanie instalacji samemu a ulga termomodernizacyjna ?

WesolyHeniek 14 Lis 2021 17:13 825 2
REKLAMA
  • #1 19708716
    WesolyHeniek
    Poziom 4  
    Witam! Mam pytanie czy wykonując instalację samemu (posiadam odpowiednie uprawnienia) mogę liczyć na odliczenie roczne od podatku (ulga termomodernizacyjna)? Posiadałam jedynie faktury imienne na panele PV oraz mikrofalowniki (w sumie jakieś 13000 zł)? Nie mam faktury na montaż od firmy instalatorskiej.
    Ponieważ na dotację z programu Mój prąd z tego co widzę mogę liczyć według zapisu:
    Pytanie:
    "Czy instalacja fotowoltaiczna może być wykonana tzw. siłami własnymi..."
    Odpowiedź:
    "Tak. W takiej sytuacji należy zaznaczyć to we wniosku w pozycji: „Informacja o montażu mikroinstalacji fotowoltaicznej jako „Montaż wykonany samodzielnie” oraz zaznaczyć stosowne oświadczenie o samodzielnym montażu mikroinstalacji w Zakładce Oświadczenia Generatora Wniosków o Dofinansowanie."
  • REKLAMA
  • #2 19711471
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Mieszasz obie rzeczy stąd mętlik w twojej głowie. Ulga termomodernizacyjna nie ma nic wspólnego (prawie) z programem Mój prąd. Ulga termomodernizacyjna podlega wytyczynym US.
    Link
    Jak najbardziej możesz odliczyć od dochodu panele i falownik. Montaż i uprawnienia nie mają tu nic wspólnego.
  • #3 19714612
    gmacko
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    I oczywiście osobno możesz wnioskować o dofinansowanie "mój prąd".
REKLAMA