logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odliczenia, ulgi, rabaty związane z montażem intalacji PV oraz pomp ciepła

cynamonik 21 Paź 2022 19:11 333 1
  • #1 20246570
    cynamonik
    Poziom 9  
    Ocena: 143
    Pewnie niektórzy z Was są już po odliczeniach itp
    Podzielicie się doświadczeniami, ewent pomożecie uporządkować informacje ?

Z tego co mi wiadomo, możliwości są następujące (naj opłacalne pierwsze):

1
    programy gminne

2
    "czyste powietrze", ale zdaje się tylko przy likwidacji kotła na paliwo stałe ?? podobno bardzo złożony wniosek

3
    ulga termomodernizacyjna, czyli odliczenie kosztu instalacji + montażu od dochodu i tym samym obniżenie łącznego podatku do opłacenia. Bardzo ważne żeby montaż wykonała firma, która płaci VAT.. czyli raczej duże, obrotne podmioty lub nie z szarej strey typu olx.

4
    "stop smog" ?

NIEAKTUALNE / NIEKORZYSTNE
    mój prąd.. już tylko dla "net billingu" i nie dotyczy prosumentów
    https://mojprad.gov.pl/

Kolejna sprawa pompa ciepła i klimatyzatory z funkcją ogrzewania. Choć to z zasady działania te same urządzenia to jednak pojawia się w urzędach kuriozalne pojęcie "klimatyzator z wbudowaną pompą ciepła" :) To tak jakby napisać "samochód z wbudowanym silnikiem". Rozumiem, że ktoś chciał ograniczyć dofinansowanie do niezbędnego i potrzebnego każdemu ogrzewania, wykluczyć "luksus" chłodzenia w lato, ale przecież od tego są współczynniki jak choćby SCOP. świadczą one jednoznacznie czy i na ile urządzenie poradzi sobie z danym budynkiem i co istotne dla programu dofiansowania będzie to źródło czystsze ekologicznie.
    Niektórzy instalatorzy wpisują na fakturze klimatyzator jako pompę ciepła, co jest jakimś półśrodkiem. A czy ktoś to później weryfikuje nie mam wiedzy.
  • #2 20246757
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 227
    Jest różnica pomiędzy klimatyzatorami a pompami ciepła. Co prawda z punktu widzenia technicznego, jest ona trochę dziwna. To z punktu widzenia handlowego różnice potrafią być znaczne.
    Nie do końca jestem zaznajomiony z nazewnictwem handlowym i co się jak nazywa, bo zajmowałem się głównie klimatyzacją, a nie pompami ciepła. Ale jestem w stanie coś tam o tym powiedzieć.

Klimatyzator służy głównie do chłodzenia. Przez co jego wymienniki są dostosowane do optymalnej pracy w trybie chłodzenia. (ogólnie jest zrobiony trochę po taniości, w skrócie). Kiedyś bywały takie klimatyzatory bez zaworu 4-drogowego, czyli bez możliwości grzania. Raczej nikt ich od dawna nie sprowadza do Polski, widziałem kilka w życiu (chyba że to jest układ klimatyzacji w jakimś większym urządzeniu, ale te urządzenia zwykle nie nazywają się "klimatyzator", tylko mają swoje specyficzne nazwy).

Klimatyzator z opcją pompy ciepła może mieć po prostu większe wymienniki, przez co, lepiej poradzi sobie z pracą grzejąc, być może jest też wyposażony w grzałkę karteru(sprężarki)- ale tu nie jestem pewien, bo grzałki karteru widziałem głównie w większych urządzeniach. Może być większa sprężarka, ale nie musi. Ogólnie, nie wdając się w szczegóły, prawdopodobnie jest lepiej przystosowany do grzania(chodź to lepiej, żeby stwierdził fachowiec, a nie marketingowiec bo nazwy marketingowe to wiadomo...). Aczkolwiek prawdopodobnie nie wystarczy do bycia samodzielnym źródłem ciepła w naszym klimacie. Mam na myśli to, że nie jest wyposażony w grzałkę... Teoretycznie można by to farelką załatwić, że jak się wyłączy klimatyzator/nie daje rady od za niskiej temperatury na zewnątrz, to sobie włączasz farelkę.

Pompa ciepła, jest przystosowana do pompowania ciepła i te używane powszechnie do grzania w naszej strefie klimatycznej są wyposażone w dodatkową grzałkę, która pozwala uzyskać znamionowe(lub bliskie znamionowych), parametry grzania, gdy źródło dolne(np. wymiennik powietrzny), nie jest w stanie odebrać odpowiedniej ilości ciepła z powietrza (zwykle poniżej -15 jest już z tym poważny problem). Poza tym, w pompie ciepła czasem stosuje się dodatkowe układy, np. do tego, by sprężarka była chłodzona w odpowiedni sposób, czy by w efektywny sposób rozmrażać wymiennik. Do tego bywają jeszcze sprężarki z dwoma stopniami sprężania.
    Zwykle pompa ciepła też pompuje to ciepło do obiegu wodnego w domu, przez co opcja klimatyzatora w takiej konfiguracji odpada (to nie chodzi o to, że obieg by zamarzł, bo przed tym dałoby się zabezpieczyć, tylko kaloryfery nie są przystosowane do chłodzenia i po prostu oprócz rozwoju bakterii na ich powierzchni, miałbyś pod nimi kałuże).

Ogólnie poza tym, jest w nazewnictwie w klimatyzacji trochę namieszane(nie wszystko jest logicznie nazwane w handlu). Jest dużo nazw i mało kto operuje we właściwy sposób nimi wszystkimi. Mimo że klimatyzator to inaczej pompa ciepła, to nazw dla specyficznych realizacji tej pompy jest w Polsce pewnie ze 20. Każdy do swojego specyficznego zastosowania. Bo są np. takie pompy ciepła które są stosowane w galeriach handlowych, gdzie jest opcja klimatyzacji i grzania, bo wymiennik jest powietrzny. Trzeba by tu książkę napisać, żeby wszystkie możliwe zawiłości wytłumaczyć.... A pewnie i tak w handlu posługują się swoimi nazwami. Jak ten klimatyzator z opcją pompy ciepła. Który teoretycznie sugeruje zastosowanie do grzania. Ale nie zapewnia jednocześnie, że faktycznie jest w czymś lepszy/ różni się od zwykłego klimatyzatora. To już jest w stanie stwierdzić ktoś, kto się coś na tym zna i wie co to za model. Bo są modele z większymi sprężarkami, z większymi wymiennikami, zwykle droższe i lepiej nadające się do grzania.

A co do dopłat, nie interesowałem się tym, bo wydaje się to mało opłacalne(chyba, że masz nadmiar prądu wyprodukowanego przez PV i nie chcesz go oddawać za darmo), ale większość z nich raczej zakłada likwidacje kotła na paliwo stałe (no chyba, że jestem nieświadomy). No może termomodernizacja.

Co mogę powiedzieć o ofertach z szarej strefy, to powiem, że to raczej mocno szemrane oferty. A to ze względu na to, że spora część urządzeń klimatyzacyjnych podlega pod ustawę, która zabrania sprzedawania w Unii Europejskiej tego sprzętu osobom prywatnym/firmom nie posiadającym uprawnień do montażu. Wiec nie sądzę, aby ktoś poważny proponował montaż "na lewo". Prawo jest dość restrykcyjne w tej kwestii... Jak ktoś kupił sprzęt na firmę, to raczej nie będzie kombinował z odsprzedawaniem go "na lewo". Bo to zawsze ryzyko jest.
REKLAMA