Pewnie niektórzy z Was są już po odliczeniach itp
Podzielicie się doświadczeniami, ewent pomożecie uporządkować informacje ?
Z tego co mi wiadomo, możliwości są następujące (naj opłacalne pierwsze):
1
programy gminne
2
"czyste powietrze", ale zdaje się tylko przy likwidacji kotła na paliwo stałe ?? podobno bardzo złożony wniosek
3
ulga termomodernizacyjna, czyli odliczenie kosztu instalacji + montażu od dochodu i tym samym obniżenie łącznego podatku do opłacenia. Bardzo ważne żeby montaż wykonała firma, która płaci VAT.. czyli raczej duże, obrotne podmioty lub nie z szarej strey typu olx.
4
"stop smog" ?
NIEAKTUALNE / NIEKORZYSTNE
mój prąd.. już tylko dla "net billingu" i nie dotyczy prosumentów
https://mojprad.gov.pl/
Kolejna sprawa pompa ciepła i klimatyzatory z funkcją ogrzewania. Choć to z zasady działania te same urządzenia to jednak pojawia się w urzędach kuriozalne pojęcie "klimatyzator z wbudowaną pompą ciepła"
To tak jakby napisać "samochód z wbudowanym silnikiem". Rozumiem, że ktoś chciał ograniczyć dofinansowanie do niezbędnego i potrzebnego każdemu ogrzewania, wykluczyć "luksus" chłodzenia w lato, ale przecież od tego są współczynniki jak choćby SCOP. świadczą one jednoznacznie czy i na ile urządzenie poradzi sobie z danym budynkiem i co istotne dla programu dofiansowania będzie to źródło czystsze ekologicznie.
Niektórzy instalatorzy wpisują na fakturze klimatyzator jako pompę ciepła, co jest jakimś półśrodkiem. A czy ktoś to później weryfikuje nie mam wiedzy.
Podzielicie się doświadczeniami, ewent pomożecie uporządkować informacje ?
Z tego co mi wiadomo, możliwości są następujące (naj opłacalne pierwsze):
1
programy gminne
2
"czyste powietrze", ale zdaje się tylko przy likwidacji kotła na paliwo stałe ?? podobno bardzo złożony wniosek
3
ulga termomodernizacyjna, czyli odliczenie kosztu instalacji + montażu od dochodu i tym samym obniżenie łącznego podatku do opłacenia. Bardzo ważne żeby montaż wykonała firma, która płaci VAT.. czyli raczej duże, obrotne podmioty lub nie z szarej strey typu olx.
4
"stop smog" ?
NIEAKTUALNE / NIEKORZYSTNE
mój prąd.. już tylko dla "net billingu" i nie dotyczy prosumentów
https://mojprad.gov.pl/
Kolejna sprawa pompa ciepła i klimatyzatory z funkcją ogrzewania. Choć to z zasady działania te same urządzenia to jednak pojawia się w urzędach kuriozalne pojęcie "klimatyzator z wbudowaną pompą ciepła"
Niektórzy instalatorzy wpisują na fakturze klimatyzator jako pompę ciepła, co jest jakimś półśrodkiem. A czy ktoś to później weryfikuje nie mam wiedzy.