logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfral C-878 - ciągłe dzwonienie po odłożeniu słuchawki, wymiana tranzystorów

Jack321 01 Lis 2005 12:06 2283 18
REKLAMA
  • #1 1945923
    Jack321
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam problem z naprawą aparatu jak w tytule. Po odłożeniu słuchawki na widełki generuje się prąd dzwonienia i inny aparat podpięty do drugiego gniazda non stop dzwoni dopóki nie podniosę słuchawki w cyfralu.
    Wymieniłem już trazystory kluczujące MPS A42 i MPS A92. Nic jednak to nie dało :cry:
    Po naciśnięciu widełek słychać w słuchawce cyfrala generator prądu zmiennego co tłumaczy zachowanie się drugiego aparatu w sieci.
    Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1946689
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Sprawdź kondensator C1 i mostek prostowniczy
    pozdrawiam
    Piotrek
  • Pomocny post
    #3 1946721
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Spróbuj ograniczyć skąd to dzwonienie się bierze, czy z obwodu dzwonka czy z układu rozmównego. Jak odłaczysz jedną nogą 1uF to czy ustąpi? Według mnie to coś mogło stać się z przełacznikiem "widełkowym". Tylko on może mieć wpływ na linię. Spróbuj go przemyć obficie denaturatem lub innym preparatem i następnie wyszuszyć. Obejrzyj też dokładnie druk przy tym przełączniku, czy nie ma jakiś oznak przebicia.
  • REKLAMA
  • #4 1946818
    Jack321
    Poziom 12  
    Pragnę podziękować za odzew. Wylutowałem zupełnie kondensator C1, bez kondensatora C1 identyczny objaw jak opisywałem. Przemierzyłem przełącznik widełkowy. Wszystko wydaje się być OK. Gdy tylko wcisnę widełki od razu w słuchawce wzbudza się brzęk generatora.
  • Pomocny post
    #5 1946911
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Jaki jest model tego drugiego telefonu.
    Sam cyfral to nie bardzo będzie powodował wysyłanie w linię napięcia przemiennego co jest warunkiem uruchomienia generatora dzwonienia lub dzwonka w drugim telefonie.
    Myślę że może być tak
    - drugi telefon posiada standard obwodu dzwonienia obowiązujący w Angli czyli posiada trzeci przewód do dzwonka jeśli tak to należy sprawdzić czy zostało to zrobione fachowo
    - sprawdzić w gniazdkach telefonicznych prawidłowość podłączenia przewodów (po jednym na zacisk, jeśli gniazdko jest na RJ zaciski środkowe najczęściej czerwony zielony)
    Może w gniazdach jest zrobione inaczej (jakieś mostki itp.) wtedy na ten trzeci przewód przez cyfrala trafia napięcie z linii co powoduje taki stan:
    odłożona słuchawka cyfrala - napięcie na linii 48V powoduje dzwonienie drugiego telefonu
    podniesiona słuchawka cyfrala - napięcie spada do powiedzmy 7V drugi telefon przestaje dzwonić

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1947010
    Jack321
    Poziom 12  
    Sprawy mają się następująco:
    Napięcie po podniesieniu słuchawki utrzymuje się na poziomie 8V (mierzone na wejściu linii telefonicznej). Sygnał jest czysty i mozna inicjować rozmowę za pomoca klawiatury tonowo i dekadowo. Obydwie opcje działają. Natomiast po wciśnięciu przełącznika widełek wzrasta do około 75V napięcia zmiennego. W słuchawce, którą trzymam przy uchu natychmiast słychać charakterystyczny brzęk generatora. Drugi telefon odłączyłem w ogóle, żeby wyeliminować opisane przez kolegę Jack14 możliwości.
    Skąd bierze się zmienne napięcie o potencjale 75V ?.
    Na to pytanie w tej chwili nie potrafię sobie odpowiedzieć.

Nadal proszę o sugestie

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1947133
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Powinieneś analizując schemat, krok po kroku ustalić skąd to się bierze. Jak nie masz schematu to ci podeślę na maila.
    Praktycznie to zmienne nie może się pojawić z aparatu. Na wejściu są 2 mostki, jeden do układu dzwonienia za kondensatorem 1uF i rezystorem 6,8K. Tu zrobiłeś przerwę i z tej strony nic nie powinno przyjść. Drugi mostek ma za zadanie zasilić układy rozmówne i wybiercze, dopiero po podniesieniu słuchawki. Być może powstało jakieś nietypowe połączenie na druku i trudno tak na odległość coś konkretnego radzić.
  • Pomocny post
    #8 1947325
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocho to z Cyfrala zrobiła nam się przetfornica 50V -DC na 75V-AC no raczej to jest nie możliwe.
    Dalej zalecam sprawdzenie instalacji telefonicznej.
    - odłącz oba telefony
    - pomierz napięcia ( w obydwóch gniazdach DC +AC)
    - podłącz ten jeden (nie wiem nadal jaki model)
    - zmierz w drugim gniazdku (wolnym)DC i AC
    - wyłącz podłączony telefon
    - włącz cyfrala w gniazdo nr 1(w którym dokonywałeś pomiaru)
    - zmierz napięcia w gniazdku nr2

Oczywiście w sytuacji podniesionej słuchawki i odłożonej
  • #9 1948023
    Jack321
    Poziom 12  
    @Jack14 problematyczny telefon trafił do mnie jako uszkodzony i na codzień nie pracuje w sieci razem z innym aparatem. Problem polegał na tym, że nie szło na niego dzwonić. Po otrzymaniu aparatu i podłączeniu do mojej sieci telefonicznej w pierwszym momencie było wszystko OK. Zainicjowałem rozmowę, i poprawnie ją przeprowadziłem. Problem zaczął się dopiero wtedy, gdy chciałem przerwać pętlę wciskając widełki i zakończyć rozmowę. W słuchawce którą ciągle trzymałem przy uchu w momencie wciśnięcia widełek pojawił się opisywany brzęk przetwornicy (tak wiem, że to niecodzienne ale niestety generuje się w aparacie), Pętla nie uległa przerwaniu i ciągle trwało połączenie głosowe z numerem wcześniej wybranym.
    Wyniki pomiarów takie jak opisałem powyżej niezależnie czy mam włączony inny aparat czy też nie. Dodam że w gniazdkach telefonicznych nie mam zamontowanych żadnych kondensatorów, jakie kiedyś standartowo były umieszczane w celach pomiarowych.
    Początkowo sądziłem że uszkodzeniu uległy tranzystory MPS A42 oraz MPS A92. Jednak jak juz napisałem ich wymiana nic nie przyniosła.
    Odpowiadając na pytania co do dzwoniącego drugiego aparatu choć naprawdę w tym przypadku nie ma on znaczenia (cyfral zachowuje się tak niecodziennie nie tylko w przypadku pracy w mojej sieci telefonicznej)
    Testy przeprowadziłem z włączonym do drugiego gniazdka Connex-em oraz bazą Gigaseta 2000. W obydwu przypadkach telefony dzwoniły w sposób ciągły do czasy zwolnienia wciśniętych widełek cyfrala.
    Takie są fakty. Rozumiem Twoje zdziwienie, ale pomiary oraz charakterystyczny dźwięk w słuchawce, nie wspominając o zachowaniu się aparatów, które wpięte były w sieć mówią same za siebie.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 1948395
    pg55
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Jak napisałeś nie następuje rozłączenie.
    Według mnie przyczyny mogą być dwie. Pierwsza - bardziej prawdopodobna - to uszkodzenie przełącznika linii. Podstaw nowy lub wylutuj stary, łącząc zworami wyprowadzenia na płytce tak, jakby przełącznik był w pozycji wciśniętych widełek.
    Druga to zwarcie na większej płytce powyżej taśmy łączącej obie płytki (okolica mostka prostowniczego i ścieżek prowadzących do przełącznika linii).
    Aparat prawdopodobnie szybko się rozłącza i załącza co powoduje równie szybkie zmiany napięcia stałego w linii telefonicznej.
    Takie zmiany napięcia mogą powodować dzwonienie drugiegi aparatu.
    Pozdrawiam.
  • #11 1949193
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Zobacz odn strony druku na dużej płytce czy jest r wlutowany kondensator. Jeśli jest to on jest przyczyną usterki
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #12 1949391
    Jack321
    Poziom 12  
    embros napisał:
    Witam!
    Zobacz odn strony druku na dużej płytce czy jest r wlutowany kondensator. Jeśli jest to on jest przyczyną usterki
    pozdrawiam
    Piotrek

@embros jaki kondensator masz na myśli ? Po przeciwnej stronie niż elementy znajdują sie punkty stykowe klawiatury i przycisków pamięci. Nie ma tam żadnych elementów poza dwoma diodami świecącymi smd do podświetlenia klawiszy funkcyjnych
  • Pomocny post
    #13 1949602
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    panowie oczym wy piszecie -układ dzwonka niema nic tu do rzeczy
  • Pomocny post
    #14 1951833
    pg55
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Drogi Jack321.
    Na początku mojego listu pragnę... i.t.d.
    Przeczytaj mój poprzedni post i wypróbuj propozycje.
    Nie wyssałem ich z palca.
    Nie jestem na 100% pewien, ale prawie.
    Daj znać o rezultatach.
    Pozdrawiam
  • #15 1952012
    Jack14
    Poziom 38  
    pg55
    napisał prawidłowy tor szukania

Proponuję na dzień dobry z cyfrala wylutować MPS-92 i zobaczymy co dalej

ps

ciekawe co z tego wyjdzie

Dodano po 6 [minuty]:

Coś mnie jeszcze tkneło
    Napisałeś że trafił do ciebie uszkodzony
    Podejrzewam że ktoś coś tam "pogmerał" i schemat może dużo wyjaśnić

Pozdrawiam

ps mam nadzieję że jak się uda naprawić to napiszesz co bylo przyczyną
  • #16 1955109
    Jack321
    Poziom 12  
    Panowie serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Jutro biore się do dzieła.
    Jak zawsze i tym razem napiszę o wynikach

Pozdrawiam
  • #17 1964742
    Jack321
    Poziom 12  
    Uszkodzony był wyłącznik. Niepoprawnie rozłączał obwód rozmówny, podczas przechodzenia w obwód dzwonienia.
    Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 1965640
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    O tym pisałem w moim pierwszym poście. Wystarczyło, w wypadku niepewności co do przełącznika, wylutować go i zrobić mostki imitujące jego obecność. Wtedy sprawa byłaby jasna!
  • Pomocny post
    #19 1968139
    Jack14
    Poziom 38  
    "Święte słowa"

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył aparatu telefonicznego Cyfral C-878, który po odłożeniu słuchawki generował napięcie zmienne około 75V, powodując ciągłe dzwonienie innego podłączonego aparatu. Wymiana tranzystorów kluczujących MPS A42 i MPS A92 nie rozwiązała problemu. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie kondensatora C1, mostka prostowniczego, przełącznika widełkowego oraz instalacji telefonicznej. Pomiar napięć wykazał, że po wciśnięciu widełek w słuchawce pojawia się brzęk generatora, a pętla rozmówna nie jest rozłączana. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się uszkodzony wyłącznik (przełącznik widełkowy), który niepoprawnie rozłączał obwód rozmówny podczas przechodzenia w obwód dzwonienia. Zalecano wylutowanie przełącznika i zastąpienie go zworami w celu potwierdzenia diagnozy. Problem nie wynikał z układu dzwonka ani kondensatorów filtrujących, a także nie był spowodowany przez inne telefony czy błędy w instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA