Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus Mk2 1.8 Benzyna - Brak swiatla cofania. Schemat , sugestie

Pat76 18 Nov 2021 08:49 639 3
    Pat76
    Level 3  
    Witam.
    Zaznaczam ze nie znam sie wiec prosze o wyrozumialosc. 2 mechanikow sie poddalo a elektryk powiedzial ze za maly temat dla niego.
    Prosze mi tylko wytlumaczyc tak lopatologicznie ,jak dzieciakowi jak to dziala i od czego zaczac.
    Brak swiatla cofania.
    Czujnik dziala bo przy wrzucaniu wstecznego odpala sie tylnia wycieraczka.
    Bezpieczniki wszystkie sprawdzone
    Zarowka na wszelki wypadek wymieniona

Ogolnie prosze o wyjasnienie co dzieje sie gdy wrzucam wsteczny? Gdzie idzie ten sygnal z czujnika i co odpala swiatlo wsteczne? W przypadku wycieraczki tylniej szyby to chyba jakis sterownik bo odpala sie ona tylko podczas gdy przednie pracuja a gdzie idzie sygnal swiatla wstecznego? Tez sterownik ? Czy zwiera i daje prad bezposrednio? Jak sprawdzic czy kabel sprawny? Z jednej strony jest gniazdo zarowki a z drugiej? Bezpiecznik? Czy macie jakis schemat moze? Pomysly? Czy potencjalnie wadliwe zegary moga miec cos z tym wspolnego? Mechanik twierdzi ze sa, zimne luty. Ja noe obserwuje nic zlego jak inni uzytkownicy fok. Przygasania, mihania itd itp. Czasem na postoju zalacza sie jedynie kontrolka trakcji ale do restartu silnika i znika. Diagnoza padu zegarow na podstawie kompa ktory wywala blad komunikacji. Przykladowo abs nie moze zczytac predkosci. Tak mi wytlumaczono.

Podsumowanie
    Czujnik wlacza tylnia wycieraczke
    Bezpieczniki wszystki sprawne na bank
    Z gory dzieki
    madamsz1
    Level 39  
    Ile razy będziesz zakładał ten sam temat ?
    Dostałeś potencjalne możliwości co może być przyczyną, dostałeś schemat. Sprawdziłeś chociaż wiązkę od wtyku z BSI do światła ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19701747#19701747

Tak wszystkim steruje BSI w tym aucie, jest nad nogami pasażera.

Dodano po 2 [minuty]:

Swoją drogą co do zegarów to jak ktoś ma pojęcie to robota na 30-60 minut z rozbieraniem zegarów z auta.

Pat76 wrote:
    2 mechanikow sie poddalo a elektryk powiedzial ze za maly temat dla niego.

To trochę słaby ten elektryk, ale pewnie domyślił się że trzeba ściągnąć tapicerkę podłogi dla sprawdzenia wiązki i olał temat bo roboty jest.
    Pat76
    Level 3  
    Sorki ale ja sam nie wiem co jest grane. Czy jestem ofiara braku wiedzy czy dojony z kasy? Raz w tygodniu jestem w warsztacie z roznymi wymianami. 2 dni temu kolejna sonda. Spalanie jak bylo 12 to jest 14 l /100km. Jak kupowalem auto srednie bylo kolo 9.5. Dowiedzialem sie ze teraz egr i czujnik temperatury. Nie wierze w taka ilosc usterek. Chce w sobote poprosic kumpla ktory od malego grzebal w autach o pomoc dodatkowo jest elektrykiem ale nie od aut. Poprostu to swiatlo wsteczne (brak) stwarza zagrozenie. Pare razy juz trabiono.
    madamsz1
    Level 39  
    To na początek, tak jak Miałeś podane sprawdź wiązkę, nie jest to trudne bo:
    - masz schemat
    - wiesz jaki bezpiecznik
    - znajdziesz złącze BSI,
    sprawdzisz wiązkę, lampę

Spalanie to temat na długie wywody bo wpływ na to ma wiele czynników począwszy od stylu jazdy kierowcy, odległości przebytych, warunków jazdy, korków, po stan mechaniczny/elektryczny elementów biorących udział w tworzeniu i spalaniu mieszanki.
    Bez dobrego diagnosty znającego silnik to można wymienić do końca funduszy właściciela auta, ale to inny temat.