Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Termostat zamrażarki Polar - wymiana elektronicznego na mechaniczny

Sentensed 21 Nov 2021 19:41 588 6
    Sentensed
    Level 14  
    Witam koledzy poradźcie
    1. Jak zastąpić zepsuty termostat elektroniczny w zamrażarce Polar na standardowy mechaniczny.
    2. Jak go podpiąć pod agregat, by ustawić jedną temperaturę i tak zostawić, z pominięciem całej elektroniki. Poniżej fotki taki bym chciał termostat zamontować na stałe parametry termostatu mechanicznego poniżej:
    https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/27-Termostat+zamra%C5%BCarki+Danfoss+077B2306+do+lod%C3%B3wki-%7C0;KLUA18DA4/?gclid=Cj0KCQiA-eeMBhCpARIsAAZfxZABHPTAWF5xU5sBgZBvJwHcqybh6VWVU9pUSXB9O9p92b9Y3_HqYz4aAtTYEALw_wcB

Typ: 077B2306
    Producent: Danfoss
    Produkcja: Słowacja
    Zakres temperatur: -14,5/-20 ; -25/-32°
    temperatura minimalna: -14,5°C
    Temperatura maksymalna: -32°C
    kecajk49
    Level 34  
    Czujnik tego termostatu ,który chcesz zastosować MUSI mieć kontakt z elementami chłodzącymi komory tej zamrażarki ! i o tego musisz rozpocząć bo podłączenie go do zamrażarki a to już najmniejszy problem.
    Zamrażarki przygotowane do sterowania termostatem mechanicznym maja odpowiedni kanał dla wprowadzenia kapilary takiego termostatu.
    Musisz zobaczyć gdzie wprowadzony jest czujnik termostatu elektronicznego i czy da się go wymienić, wyjąć itp., wrzuć jakieś fotki.
    Sentensed
    Level 14  
    Dziękuje Kolego kapilara będzie w środku jest otwór do jej włożenia ,tylko w które styki wpiąć ten termostat w agregacie ?
    Poniżej na rysunku oznaczenie przyłącza agregatu- 1 2 3 to przewody z termostatu elektronicznego
    Mogę prosić o podpowiedź
    1----Jak połączyć przewodami ten termostat mechaniczny co na zdjęciu z tymi pinami przy agregacie ???
    2---A w które piny wpiąć zasilanie ?
    Bardzo dziękuje za porady
    kecajk49
    Level 34  
    Do terminala przy sprężarce masz podłączone PRAWIDŁOWO dwa przewody: brązowy- LIVE (faza) i niebieski- NEUTRAL czyli zero i czarny "1" - do zasilania sprężarki.
    Przy termostacie masz natomiast KONEKTORY 6,3mm opisane liczbami "3" ,"4" i "6".
    Na "6" podajesz BRĄZOWY zasilania, do "4"-ki termostatu podłączasz CZARNY podłączony do "1"-ki terminala zasilającego sprężarkę.
    Niebieski zostaje przy terminalu sprężarki bez zmian, chyba że masz w zamrażarce jakieś oświetlenie to podłączysz do niego żarówkę a drugi przewody zasilający żarówkę poprzez wyłącznik drzwiowy prowadzisz z brązowego albo z "3"-ki termostatu.
    Sentensed
    Level 14  
    Dziękuje bardzo za odpowiedź, chciałem zapytać

1--Przy termostacie oznaczyłem na czerwono piny jako pin 1,, 2,, 3,, 4
    2--Które piny z termostatu 1,,2,,3,,4 połączyć kabelkami do terminalu ( kostki na agregacie ) oznaczyłem to jako
    wtyk - 1 -czarny kabelek
    wtyk - 2 -brązowy kabelek
    wtyk -3 -niebieski kabelek
    3--W które piny na Terminalu podpiąć zasilanie ,
    jest tam jeszcze pin oznaczenie -4 ?
    Dziękuje bardzo za odpowiedź Koledze
    kecajk49
    Level 34  
    Zasilanie sprężarki odbywa się poprze N-kę na terminalu startera sprężarki i 1-kę ( czarny ) tegoż terminala a L czyli fazę podajesz przez 6 -kę termostatu połączona w pozycji włączonej z 4-ką wewnątrz termostatu (6 ka z 4ką są rozłączone jak temperatura zadana zostanie osiągnięta) na 1-kę terminala startera sprężarki. L-kę terminala musisz połączyć z 6-ką termostatu itd.
    L-ka na starterze sprężarki służy do mostkowania FAZY z przewodu zasilania z 6-ką termostatu łączącą się wewnątrz tegoż o ile posiada funkcję WYŁACZENIA o ile taka jest w termostacie ( wewnętrzny wylącznik 6 z 3-ka termostatu zamknięty jeśli termostat jest załączony) i posiada funkcję wyłącz) bo niektóre jej nie mają ( brak terminala "3"albo nie jest aktywny) i wtedy żeby wyłączyć lodówkę trzeba wyjąć wtyczkę z gniazda zasilania.
    Li N podane z terminala sprężarki służą do zasilania min.oświetlenia , sygnalizacji itp.
    Sentensed
    Level 14  
    Witam Kolegę i bardzo dziękuje za dobre informacje termostat podłączony ,
    mam prośbę poniżej zrobiłem rysunek podłączenia
    sprawdzi Kolega czy dobrze to opisałem
    230v -0 podłączone do AGREGAT- piny -1 +2
    230v FAZA-podłączone do TERMOSTAT-pin -6
    TERMOSTAT-pin -4 -podłączone do AGREGAT pin -3