logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar CZ235 - Ciągła praca sprężarki, wymiana termostatu Danfoss 077B2008

Bakalo 26 Sie 2007 14:51 6719 9
  • #1 4217339
    Bakalo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam

Na AGD pisze po raz pierwszy a zmusiło mnie do tego życie. Mam 11-to letniego Polara CZ235. Po powrocie z wakacji okazało się że w chłodziarce jest ciut za ciepło (parę rzeczy się popsuło). Za radami wyczytanymi na tym forum wymieniłem termostat i jest OK. Jednak po wyciągnięciu lodówki z zabudowy moją uwagę przykuło to, że patrząc od tyłu lewa sprężarka cały czas pracuje. Nie dziwi mnie już podwyższony od dłuższego czasu rachunek...
    Zmierzyłem temperaturkę w zamrażarce - poniżej -20*C. Przy nastawieniu na minimum na termostacie powinna się chyba wyłączyć...
    Dość dawno nie była rozmrażana więc rozmroziłem wymyłem poprawiłem montaż końcówki kapilary - blaszka mocująca była lekko odchylona od elementu chłodzącego. Po włączeniu zamrażarka dość szybko doszła do temp -10*C, dalej w dół nieco wolniej.
    Rozebrałem górę. Termostat od zamrażarki to Danfoss 077B2008. Przy jakiej temperaturze w komorze powinien wyłączyć przy minimalnym nastawieniu ? No i w razie czego jaki wstawić, bo takiego to coś nie mogę w necie znaleźć. Trochę się rozpisałem, ale wiem że więcej szczegółów pomaga przy diagnozie :)
  • #2 4217362
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 460
    po pierwsze te lodówki nienadają sie do zabudowy!!!

po 2 udaj się do sklepu i kup termostat "zamrazarkowy" z długa kapilarą niekoniecznie musi byc danfosa

poza tym nie chcę krakać ale jeśli stała w zabudowie do istnieje prawdopodobienstwo niewydajnosci kompresora
    ale faktycznie zacznij od tego termostatu
  • #3 4217384
    Bakalo
    Poziom 15  
    Wiem że to nie jest sprzęt stworzony do zabudowy, ale zaryzykowałem...
    Pracuje tak już 8 lat.
    A kapilara jaką powinna mieć długość ? 1 m wystarczy ?
    No i jaki zakres temperatur powinien mieć ten termostat ?
    Niby w sklepie powinni wiedzieć, ale nawet na tym forum czytałem, że sprzedawali ludziom totalnie nie to co powinni...
    Czytałem gdzieś że zamiennikiem jest 077B2306. I jakieś W3 i W4 ale nie wiem który jest do zamrażarki.
  • #4 4217426
    PBK
    Specjalista AGD
    długosc kapilary tak jak w starym - moze byc dłuższa
    wyjmij go i sprawdz miarką
    a w sklepie proponował bym kupic zamiennik Wirpoola w plastikowym opakowaniu własnie dokładnie nie pamiętam ale napewno nie w4 bo ten nadaje sie tylko do chłodziarko-zamrazarek z jednym kompresorem
    generalnie te termostaty żadko sie psują
    ale one sa ładnie opisane takze nie bedziesz miał problemu
  • #5 4217443
    Bakalo
    Poziom 15  
    No wyjąć go na razie nie mogę. Póki co mrozi a w środku leży jeszcze sporo zawartości. W necie widzę że można kupić 077B2306, tyle że wysyłkowo. Z Łodzi nic nie widzę :(
    Choć jeśli chodziła tak od kilku miesięcy to jeszcze kilka dni nic nie zmieni :)
  • #6 4217486
    PBK
    Specjalista AGD
    słuchaj ona powinna łapac conajmniej -18 *c

ale jesli kompresor nie ma wydajnosci to mozna mu zapakowac troche o zmniejszonych parametrach
    np który sie otworzy przy -15*c na jedynce

generalnie prawidłowo powinno byc
    max.zał\wył -18/-24*c
    min.zał\wył -23/-30*c

i jesli wstawiając taki termostat nadal będzie źle to oznacza że albo padł kompresor albo jest nieszczelnosc układu
  • #7 4218052
    Bakalo
    Poziom 15  
    Ale jeśli fizycznie sprawdzam, że jest -18 czy -20*C i sie nie wyłącza to może być uszkodzenie kompresora ? Pomijając, że może być uszkodzenie jednego i drugiego...
  • #8 4218076
    PBK
    Specjalista AGD
    tak
    wnioskuje to z tego co napisałes ze urzadzenie było w zabudowie
    sprezarka moze nie miec takiej wydajnosci jak poprzednio
    to jest tak jak z silnikiem samochodowym
    jak go przegrzejesz to auto nie ma mocy bo pierscienie tloki i cylindry dostaly po dupie

ale to najczarniejszy scenariusz

zmien ten termostat i zobacz co sie bedzie dzialo
  • #9 4218124
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3391
    Ten oryginalny 077B 2008 ma parametry -20/-17 * -29,5/-23,5. Dł. kapilary 1800 mm. Możesz wymienić na "słabszy" ale nie miej nadziei. PBK ma rację z tą przegrzaną sprężarką.
  • #10 4219910
    Bakalo
    Poziom 15  
    Znacie może symbol jakiegoś co by miał zakres w okolicach -18/-15*C ?
    Dzwoniłem już do dwóch hurtowni i mówią że nie mają tych danych w systemie a na magazynie nie będą grzebać i sprawdzać :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu ciągłej pracy sprężarki w 11-letniej zamrażarce Polar CZ235 po wymianie termostatu Danfoss 077B2008. Użytkownik zauważył, że sprężarka pracuje cały czas mimo osiągnięcia temperatury poniżej -20°C, co może wskazywać na uszkodzenie kompresora lub nieszczelność układu chłodniczego. Termostat Danfoss 077B2008 ma parametry załączania/wyłączania w zakresie -20/-17°C i -29,5/-23,5°C oraz długość kapilary 1800 mm. Zalecane jest stosowanie termostatu z długą kapilarą o długości takiej samej lub większej niż oryginalna. Wymiana termostatu na model o niższym zakresie temperatur (np. około -18/-15°C) jest możliwa, jednak trudno dostępna w lokalnych hurtowniach. Sprężarka mogła stracić wydajność z powodu pracy w zabudowie, co jest niezalecane dla tego modelu. W przypadku utrzymującej się ciągłej pracy sprężarki po wymianie termostatu, prawdopodobne jest uszkodzenie kompresora lub nieszczelność układu chłodniczego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA