logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać, czy w latarce jest dioda CREE XHP70 czy T6 po wyglądzie?

Stefek20 22 Lis 2021 21:08 1107 2
REKLAMA
  • #1 19724185
    Stefek20
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam, kupiłem jakąś chińską latarkę za ok 90zł, która wg opisu powinna mieć diodę LED CREE XHP70, natomiast na opakowaniu doczytałem informację o diodzie CREE T6 czyli dużo słabszej i gorszej. Ale jak przyglądam się tej diodzie w latarce to jest bardzo duża i wygląda raczej na jakiś mocny i nowszy typ, może jednak opis jest właściwy.

Jak rozpoznać, czy w latarce jest dioda CREE XHP70 czy T6 po wyglądzie?

W starej latarce chyba miałem T6 o ile się nie mylę i tam dioda miała z 1mm szerokości a ta ma z 1cm. Czy tak na oko można poznać jaki typ diody siedzi w tej latarce?
  • REKLAMA
  • #2 19724471
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4193
    Proponuję zapytać wujka Google o noty katalogowe (można spojrzeć na rysunki wymiarowe) i zdjęcia tych diod. Ale jednoznacznie typu nie rozpoznasz (chyba, żeby się udało przeczytać oznaczenia), jakkolwiek niezgodność wymiarów, jeśli będzie, pozwoli rozpoznać, że masz inną diodę, niż ktoś deklaruje.
  • #3 19724720
    Piotrek#G
    Poziom 27  
    Ocena: 300
    Na pewno nie jest to Cree XHP70 ani Cree XHP70.2. Co do "T6", to Cree nie ma takiego modelu diody w produkcji. Kupiłeś chińską latarkę no name i dostałeś chińską diodę no name. Tyle. Jak świeci i jesteś zadowolony, to ok, nie ma co za dużo rozkminiać. Jeżeli zależało Ci na oryginalnej diodzie Cree, to trzeba było kupić coś od jakiegoś sprawdzonego producenta, albo złożyć sobie latarkę samemu z części.
REKLAMA