logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant ecotec plus jak regulować przepływ wody?

mker 23 Lis 2021 21:53 6741 10
REKLAMA
  • #1 19726203
    mker
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Cześć, zainstalowałem kocioł Vaillant ecotec plus i obecnie przepływ wody mam moim zdaniem za duży. Grzejniki bardzo szumią gdy przymykają je głowice termostatyczne. Centralne używałem wcześniej kilka lat z kotłem węglowym i pompą i efekt szumu był minimalny. Jak w tym kotle mam zmniejszyć przepływ? Otworzyć i szukać regulacji na pompie czy gdzieś w menu można to zrobić? Dzięki za pomoc. Vaillant ecotec plus jak regulować przepływ wody?
  • REKLAMA
  • #2 19726295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19726379
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 410
    We wcześniejszym modelu można było zmienić moc pompy dostosowując ja do wielkości instalacji, robiło się to zmieniając ustawienia w sterowniku. Opisane to było w instrukcji dla instalatora. Do tego modelu nie mogę znaleźć.

jjan46557 napisał:
    Odłącz mu zasilanie i pompa stanie.

Widziałem że kolega nie tylko w tym temacie udziela takich (tu pada niecenzuralne słowo) porad.
  • REKLAMA
  • #4 19726394
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1178
    jjan46557 napisał:
    Odłącz mu zasilanie i pompa stanie.

Proszę Kolegę by sam się odłączył z tego forum.
  • #5 19726401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19726404
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Nie jestem o tego działania na forum. Ale pomyśl co się stanie po odłączeniu pompy???
    Ba, kocioł stanie z błędem...
  • #7 19726411
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    W mojej instrukcji dla ecoTEC plus jest krótki punkt 8.3
    Ustawienie mocy pompy
    1. Przejść do Menu » Poziom instalatora » Funkcje diagnost. » D.014 Obroty pompy wartość zadana i potwierdzić za pomocą (tutaj znaczek).
    2. Ustawić moc pompy na żądana wartość
    (Warunek: Sprzęgło hydrauliczne zainstalowane)
    » Wyłączyć regulację prędkości obrotowej i ustawić moc pompy na stałą wartość.

Tyle instrukcja
  • REKLAMA
  • #8 19726434
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19726454
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    jjan46557 napisał:
    Ale napawano przestanie szumieć.

To prawda ?. Ale autor tematu zgłosi się na forum, że mu piździ i błąd na kotle, co nawet nie odpali te "grzadełko"...?
    PS. Lubię szum morza.... Ale jak ciepło... A autor ma marznąć? Lub cieszyć się ciepłym mieszkaniem ze stoperami w uszach? Sorry, ale nie mogłem... Uśmiałem się?
    Przepraszam. Szanuje. Zbędne usunąć. Bez urazy dla forum.
  • #10 19726527
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    mker napisał:
    Cześć, zainstalowałem piec vaillant ecotec plus i obecnie przepływ wody mam moim zdaniem za duży. Grzejniki bardzo szumią gdy przymykają je głowice termostatyczne. Centralne używałem wcześniej kilka lat z piecem weglowym i pompą i efekt szumu był minimalny. Jak w tym puecu mam zmniejszyć przepływ? Otworzyć i szukać regulacji na pompie czy gdzieś w menu można to zrobić? Dzięki za pomoc.

Zajrzyj instrujcja instalacji od str. 22-23 8.3.5 Ustawianie zaworu przelewowego (zaawansowany bypass) 8.3.6 Ustawianie hydraulicznego trybu pracy.
    W kotle jest pompa o wysokości podnoszenia 7m. Przy węglówce na pewno miałeś słabszą pompę. Szumy na instalacji często wynikają z zastosowanych zbyt małych średnic rur a co się z tym wiąże jest większa prędkość przepływu wody.
  • #11 19727489
    mker
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Dziękuję za interakcję. Zmieniłem ustawienia i grzejniki nie szumią. Konieczna była zmiana trybu sterowania pompą w oparciu o ciśnienie na stałe ustawienie mocy pompy. Inaczej nie mogłem zmniejszyć przepływu. Teraz wszystko się uspokoiło.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zainstalował kocioł Vaillant ecoTEC Plus i zauważył zbyt duży przepływ wody, co powodowało hałas w grzejnikach. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym odłączenie zasilania pompy, co jednak mogłoby prowadzić do błędów w kotle. Kluczowe rozwiązanie polegało na zmianie ustawień w menu kotła, aby dostosować moc pompy do wymagań instalacji. Użytkownik ostatecznie zmienił tryb sterowania pompą na stałe ustawienie mocy, co wyeliminowało problem hałasu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA