logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant ecotec plus jak regulować przepływ wody?

mker 23 Lis 2021 21:53 6606 10
REKLAMA
  • #1 19726203
    mker
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Cześć, zainstalowałem kocioł Vaillant ecotec plus i obecnie przepływ wody mam moim zdaniem za duży. Grzejniki bardzo szumią gdy przymykają je głowice termostatyczne. Centralne używałem wcześniej kilka lat z kotłem węglowym i pompą i efekt szumu był minimalny. Jak w tym kotle mam zmniejszyć przepływ? Otworzyć i szukać regulacji na pompie czy gdzieś w menu można to zrobić? Dzięki za pomoc. Vaillant ecotec plus jak regulować przepływ wody?
  • REKLAMA
  • #2 19726295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19726379
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    We wcześniejszym modelu można było zmienić moc pompy dostosowując ja do wielkości instalacji, robiło się to zmieniając ustawienia w sterowniku. Opisane to było w instrukcji dla instalatora. Do tego modelu nie mogę znaleźć.

jjan46557 napisał:
    Odłącz mu zasilanie i pompa stanie.

Widziałem że kolega nie tylko w tym temacie udziela takich (tu pada niecenzuralne słowo) porad.
  • #4 19726394
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1172
    jjan46557 napisał:
    Odłącz mu zasilanie i pompa stanie.

Proszę Kolegę by sam się odłączył z tego forum.
  • #5 19726401
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 19726404
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Nie jestem o tego działania na forum. Ale pomyśl co się stanie po odłączeniu pompy???
    Ba, kocioł stanie z błędem...
  • #7 19726411
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2031
    W mojej instrukcji dla ecoTEC plus jest krótki punkt 8.3
    Ustawienie mocy pompy
    1. Przejść do Menu » Poziom instalatora » Funkcje diagnost. » D.014 Obroty pompy wartość zadana i potwierdzić za pomocą (tutaj znaczek).
    2. Ustawić moc pompy na żądana wartość
    (Warunek: Sprzęgło hydrauliczne zainstalowane)
    » Wyłączyć regulację prędkości obrotowej i ustawić moc pompy na stałą wartość.

Tyle instrukcja
  • #8 19726434
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 19726454
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    jjan46557 napisał:
    Ale napawano przestanie szumieć.

To prawda ?. Ale autor tematu zgłosi się na forum, że mu piździ i błąd na kotle, co nawet nie odpali te "grzadełko"...?
    PS. Lubię szum morza.... Ale jak ciepło... A autor ma marznąć? Lub cieszyć się ciepłym mieszkaniem ze stoperami w uszach? Sorry, ale nie mogłem... Uśmiałem się?
    Przepraszam. Szanuje. Zbędne usunąć. Bez urazy dla forum.
  • #10 19726527
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    mker napisał:
    Cześć, zainstalowałem piec vaillant ecotec plus i obecnie przepływ wody mam moim zdaniem za duży. Grzejniki bardzo szumią gdy przymykają je głowice termostatyczne. Centralne używałem wcześniej kilka lat z piecem weglowym i pompą i efekt szumu był minimalny. Jak w tym puecu mam zmniejszyć przepływ? Otworzyć i szukać regulacji na pompie czy gdzieś w menu można to zrobić? Dzięki za pomoc.

Zajrzyj instrujcja instalacji od str. 22-23 8.3.5 Ustawianie zaworu przelewowego (zaawansowany bypass) 8.3.6 Ustawianie hydraulicznego trybu pracy.
    W kotle jest pompa o wysokości podnoszenia 7m. Przy węglówce na pewno miałeś słabszą pompę. Szumy na instalacji często wynikają z zastosowanych zbyt małych średnic rur a co się z tym wiąże jest większa prędkość przepływu wody.
  • #11 19727489
    mker
    Poziom 12  
    Ocena: 40
    Dziękuję za interakcję. Zmieniłem ustawienia i grzejniki nie szumią. Konieczna była zmiana trybu sterowania pompą w oparciu o ciśnienie na stałe ustawienie mocy pompy. Inaczej nie mogłem zmniejszyć przepływu. Teraz wszystko się uspokoiło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował kocioł Vaillant ecoTEC Plus i zauważył zbyt duży przepływ wody, co powodowało hałas w grzejnikach. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym odłączenie zasilania pompy, co jednak mogłoby prowadzić do błędów w kotle. Kluczowe rozwiązanie polegało na zmianie ustawień w menu kotła, aby dostosować moc pompy do wymagań instalacji. Użytkownik ostatecznie zmienił tryb sterowania pompą na stałe ustawienie mocy, co wyeliminowało problem hałasu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA