logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant Eco Tec Plus - po dolaniu wody do układu woda kapie z tyłu pieca

MarcinS77777 07 Paź 2020 21:38 4764 11
REKLAMA
  • #1 18964853
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    Ocena: 12
    Po dolaniu wody do układu (głupi dolałem 2,7 bara ale jak zaczął grzać zwiększyło sie ponad 3 bary)
    Woda kapie z tyłu pieca i spada ciśnienie w ukł. grzewczym, widzę z czego kapie bo zdjąłem przedni panel, i tą cześć uwieczniłem na zdjęciu, co to za część tak z tyłu pieca?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18964944
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 586
    Nie bardzo widzę z czego tam kapie. Odpowietrznik suchy. Wymiennik płytowy chyba też. Może zaznacz jakoś?
  • #3 18965175
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    Witam i jestem bardzo wdzięczny ze ktoś mi odpowiedział.
    Oto załączam zdjęcie i zaznaczone na żółto pole, gdzie widzę że lecą krople w dól z tyłu (za nim) tego wymiennika ciepła, może krople spadają z czegoś wyżej, ja widzę je w miejscu jak ten żółty kolorek ze tam lecą.
    Jak pisałem bardzo powoli spada ciśnienie wody w układzie grzewczym, jest już 1,2 ba, i intensywność tych kropel jest dużo dużo rzadsza, np 1 kropelka na 20 sekund, a np wczoraj przy ciśnieniu 2 ba była jedna kropla na 5 sekund.
    Za 24 godz ukropiło ok litr wody i coraz słabiej kropi.
    Dziękuje za pomoc, naprawdę jestem laik, ja jestem kucharzem, każdy umie coś innego.
    Tak myślę, że wiem nalałem do układu za dużo wody, choć było poniżej 3 ba ale jak zaczął grzać to się zwiększyło powyżej 3 ba.
    Ale czytałem, że są zawory bezpieczeństwa, czemu nie zadziałał tylko uszkodził się jakiś podzespół, jakieś łączenie...?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18965312
    zales.vip
    Poziom 31  
    Wyglada jak by z wymiennika ciepła leciało. Spróbuj wyłączyć kocioł, zakręcić zawory odcinające pisk kotłem. Spuścić wodę z niego. Zakręć tez koniecznie dopływ zimnej wody. Odkrec i zostaw odkręcony kran z ciepła woda.
    Odkrec wszystkie cztery śruby wymiennika. Wyjmij go i wyczyść cztery uszczelki które zostaną w hydrobloku. Posmaruj je lekko smarem silikonowym.
    Złóż w odwrotnej kolejności i dobrze dokręć. Napełnij wodą i powinno hulać.
  • REKLAMA
  • #5 18965778
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    hej, dziękuje Ci ślicznie , gratuluje wiedzy.
    ale czy to możliwe już w piecu 4 letnim takie zurzycie?
    wymiana uszczelek to by była dobra opcja ,
    kapie jeszcze mniej , ale i ciśnienie w układzie mniejsze
    muszę tego spróbować , ale jako laik nie jestem w stanie wiec po prostu poproszę o pomoc hydraulika ,
    jak jest tu ktoś z okolic Zawiercia,Częstochowy to można się zgłaszać
    jakie to mogą być koszty ?
    i ost. pytanie , jaka jest gwarancja standardowa na piec ?
    dziękuje raz jeszcze
  • Pomocny post
    #6 18966884
    zales.vip
    Poziom 31  
    To może najpierw spróbuj podokręcać te cztery śruby które trzymają wymiennik? Najlepiej jest dokręcać bez ciśnienia. Czyli spuść wodę z kotła, zakręć dopływ ciepłej, a jednocześnie odkręć kran z ciepłą. I dokręć śrubokrętem gwiazdkowym. Be wielkiego siłowania się. Może jak dociągniesz - przestanie kapać?
  • REKLAMA
  • #7 18967486
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    dzięki za fajne wytłumaczenie , super gościu jesteś!

sytuacja jest taka ze mam teraz w układzie 1.0 BAR do 1,4 BAR j i nic już nie kapie , naprawdę ani kropli , wiec ja laik lepiej nie ruszam sam tego,
    cienienie jest niskie ale wszystkie grzejniki grzeją ,
    nie grzeje jeden grzejnik drabinkowy na samej górze w łazience (najwyższy punkt), a to w ogóle przez niego ta cała stacja , bo nie grzał ,nie grzał i, odpowietrzałem go i nic ,a widziałem ze jest w nim woda i wtedy wspaniały pomysł się zrodził aby dobić wody w układzie i przesadziłem bo dolałem na 2,7 BAR ale jak zaczął grzać piec to wrosło powyżej 3 BAR i wtedy zaczęło kapać, tak właśnie jak by dobiło uszczelki czy jakieś łączenie , co by się zgadzało z diagnozą.
    mogę na razie grzać spokojnie na niskim ciśnieniu obserwować czy mogę coś popsuć ,bo wyciek byl (ok litr uciekło) ale juz nie ma?
    grzejnik na górze w łazience jak nie grzał tak dalej nie grzeje , woda w nim jest , zawór odkręcony , może być tak ze jak się fest rozgrzeje wodę w układzie to i jego zagrzeje ? albo termostat walnięty czy powrót wody może , bo grzejnik grzał , zdemontowany było żeby położyć płytki i znowu zakładany i wtedy już kaplica zimniutki

dziękuje
    pozdrawiam z Jury Krak-Czest
  • Pomocny post
    #8 18967703
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    MarcinS77777 napisał:
    dolałem na 2,7 BAR ale jak zaczął grzać piec to wrosło powyżej 3 BAR i wtedy zaczęło kapać
    A ja hipotetycznie obstawiam, że towarzyszącym zjawiskiem będzie częściowa utrata pojemności poduszki powietrznej w naczyniu przeponowym. Warto odciąć kocioł od instalacji, na zaworach, spuścić z kotła zawartość obiegu CO, i pomierzyć ciśnienie na naczyniu. Tam jest zwykle wentyl schredera, taki jak w oponach samochodowych. Jeśli jest utrata ciśnienia, dopompować do wymaganego.

MarcinS77777 napisał:
    grzejnik na górze w łazience jak nie grzał tak dalej nie grzeje , woda w nim jest
    Znaczy że ma dalej powietrze. Popuszczaj odpowietrznik i czekaj na wylew wody. Albo zawór odcinający nadal zamknięty?
  • Pomocny post
    #9 18967912
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    MarcinS77777 napisał:
    grzejnik grzał , zdemontowany było żeby położyć płytki i znowu zakładany i wtedy już kaplica zimniutki

Jeżeli nic więcej nie było robione w instalacji to konieczne sprawdź wszystkie zawory które są w obwodzie tego grzejnika,ze szczególnym uwzględnieniem zaworu powrotnego. Daj może zdjęcie tego grzejnika to podppwiemy gdzie szukać.
  • #10 19000833
    MarcinS77777
    Poziom 5  
    Witam.
    Problem dobrze rozwiązaliście, śruba w zaworze odprowadzającym wodę z kaloryfera była zakręcona, pewnie płytkarz zakręcił, nie zarejestrowałem tego i grzejnik grzeje teraz pięknie, ciśnienie ok 1,2 bar, jest niskie ale piec nie kapie, wszystko grzeje, odpukać, oby tak zostało.
    Serdecznie dziękuję!

Przy okazji zapytam mądrych ludzi o grzanie domu w okresie zimowym, ponieważ z racji pandemii mam ograniczony etat i muszę ograniczyć wydatki.
    Mieszkaliśmy na parterze z odciętym pietrem.
    Na wiosnę na pietrze powstały 2 pokoje dzieci, łazienka i mały pokój schowek, duży hol nad klatka schodową.
    Czy wszędzie kaloryfery odkręcić na full i grzać tak samo jak dół czy zaoszczędzę na ogrzewaniu jak np. przykręcę wszystkie na pół a pokój schowek całkiem zakręcę?
    Nie wiem czy jak ten obieg wody CO ograniczę / zmniejszę, to piec spali mniej gazu, czy odczuję to na rachunku za gaz...
    Dzieci są małe i z tych pokoi nie korzystają jeszcze, siedzą na dole, chodzą tam max 2 razy dziennie po zabawki, łazienka jest mała jako awaryjna i też mało kto tam chodzi, a pokój schowek to po prostu mały schowek na rzeczy.
    Dom z drzewa.
    Dziękuję za info.
  • Pomocny post
    #11 19001110
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 290
    MarcinS77777 napisał:
    czy jak ten obieg wody CO ograniczę / zmniejszę, to piec spali mniej gazu, czy odczuję to na rachunku za gaz...
    Tak.
    MarcinS77777 napisał:
    przykręcę wszystkie na pół a pokój schowek całkiem zakręcę
    W pomieszczeniach nieużywanych w ogóle, daj na głowicy termostatycznej gwiazdkę. To około 8 stopni. JAk gdzieś się idzie raz dziennie na chwilę, możesz ciut wyższą nastawę, wg upodobania.
    Skoro to górne piętro, i schody masz bez żadnych drzwi, to i tak siłą konwekcji będzie się grzało, skoro ogrzewasz dół.
  • Pomocny post
    #12 19001384
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    MarcinS77777 napisał:
    Po dolaniu wody do układu (głupi dolałem 2,7 bara ale jak zaczął grzać zwiększyło sie ponad 3 bary)

zdecydowanie za dużo.
    Na zimnej instalacji ciśnienie na kotle w zakresie 1,2-1,5 bar uznaję za OK.
    U siebie w naczyniu przeponowym ciśnienie powietrza mam ok. 1,0 bar, a ciśnienie wody 1,4 bar. Po nagrzaniu instalacji ciśnienie skacze maksymalnie o 0,2/0,3 bar.
    Inaczej mówiąc nigdy nie przekroczyło u mnie 2,0 bar.

Zawory bezpieczeństwa są na 3 bar ale mają tolerancję 0,5 bar, więc w teorii może zacząć puszczać przy 2,5 bar albo powyżej 3,0.
    Na Twoim miejscu przyjrzałbym się przy okazji naczyniu przeponowemu oraz zaworowi bezpieczeństwa, bo może, któryś z tych elementów też szwankuje.

Zawór bezpieczeństwa jeśli masz połączony rurą do kanalizy to nie zobaczysz jak woda z niego cieknie ale jeśli nie masz podłączenia do kanalizy to wtedy jest ryzyko zalania podłogi jeśli zawór zadziała.
    Jak masz takie jaja z kotłem to nie bagatelizuj tego i korzystaj póki jest jeszcze względnie ciepło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kotłem Vaillant Eco Tec Plus, który po dolaniu wody do układu grzewczego zaczął przeciekać z tyłu pieca, a ciśnienie w systemie spadło. Po analizie sytuacji i kilku sugestiach od innych użytkowników, okazało się, że przyczyną wycieku mogło być uszkodzenie uszczelek wymiennika ciepła. Użytkownik został poinstruowany, aby wyłączyć kocioł, spuścić wodę, a następnie sprawdzić i ewentualnie wymienić uszczelki. Po wykonaniu tych kroków, ciśnienie w układzie ustabilizowało się na poziomie 1,2 bar, a wyciek ustąpił. Dodatkowo, użytkownik zadał pytania dotyczące efektywności ogrzewania w kontekście oszczędności energii w zimie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA