logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CPD-E400 - Jak wejść w tryb serwisowy i wyregulować napięcie G2?

Kotek22 01 Lis 2005 20:03 1658 9
  • #1 1947181
    Kotek22
    Poziom 11  
    Witam
    Mam monitor Sony CPD-E400. Po załączeniu monitora obraz jest bardzo rozjaśniony, aż widać linie powrotów. Nieraz monitor sam sie wyłacza tak jak by następowała protekcja. Nie stety wgranie nowego wsadu pamięci nie przyniosło pozytywnego rezultatu. Czy orientuje się może ktoś jak wejść w tryb serwisowy i czy w owym trybie będzie możliwość wyregulowania napięcia G2 siatki drugiej. Proszę o kontakt
  • #2 1947268
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Skoro pojawiły się linie powrotów to znaczy, że w układzie powstało jakieś uszkodzenie i trzeba je wyeliminować. Nie ma co się rwać do menu serwisowego tylko rozkecić pudło i popatrzeć co jest grane.
  • #4 1950755
    Kotek22
    Poziom 11  
    Nie stety ten lin nie pomógł mi w znalezieniu usterki, pomierzyłem napięca i wszystkie są zgodne z serwisówką, wszystko wskazuje na to, że jednak bedzie to problem z pamięcią lub nastawami serwisowymi. Nadal nie wiem jak wejść w tryb serwisowy.
  • #5 1952775
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Tryb serwisowy jest dostępny tylko za pomocą specjalnego programu i interfejsu. Ale to powinno być napisane w serwisówce.
    Wracając do napięcia G2 - gdzie je mierzyłeś - na pinie kienskopu?
  • #6 1952815
    Kotek22
    Poziom 11  
    Pomiaru dokonuję konkretnie w punkcie CN510 (1kV) na głównekj płycie D, oraz w punkcie G2 na płytce kineskopu B
  • #7 1952904
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Zmierz na pinie 10 kineskopu. To że w pkt. kontrolnych jest OK nic nie znaczy.
  • #8 1952940
    Kotek22
    Poziom 11  
    U mnie napięcie to dochodzi na 9pin poprzez rezystor 046i przed i za rezystorem napięcie się zmienia, na 10pinie jest masa.
  • Pomocny post
    #9 1953684
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Jeszcze raz radzę poczytać i porównać schemat IBM - 520 z problemowym E400 i przez analogię znaleźć rozwiązanie.
    Zrobiłem w ten sposób kilkanaście monitorów i działają O'K.
    Pozdrawiam.
  • #10 2259580
    Kotek22
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie, temat już nie aktualny.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada monitor Sony CPD-E400 z problemem nadmiernego rozjaśnienia obrazu i widocznymi liniami powrotów oraz samoczynnym wyłączaniem się urządzenia, co sugeruje protekcję. Próba wgrania nowego wsadu pamięci nie rozwiązała problemu. Dyskusja wskazuje, że linie powrotów mogą świadczyć o uszkodzeniu sprzętowym wymagającym fizycznej inspekcji monitora, a nie tylko regulacji w trybie serwisowym. Tryb serwisowy w tym modelu jest dostępny wyłącznie poprzez specjalny program i interfejs, co powinno być opisane w serwisówce. Pomiar napięcia G2 wykonano w punktach kontrolnych CN510 na płycie głównej oraz na płytce kineskopu, jednak zaleca się pomiar bezpośrednio na pinie 10 kineskopu, gdyż pomiary w punktach kontrolnych mogą być mylące. Wskazano również analogię do schematu IBM 520 jako pomoc w diagnozie i naprawie. Ostatecznie temat został zamknięty przez autora jako nieaktualny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA